avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Calcul pentru indemnizatie copil
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Calcul pentru indemnizatie copil

Buna ziua.
Am o intrebare, referitor la calculul pentru indemnizatia pentru copil. Eu am venit realizat brut la servici de 1400 si venituri realizate din activitati independente sa zicem de 15 000 lei . Care e formula de calcul pentru indemnizatie cu toate veniturile mele realizate in ultimele 12 luni? Va rog frumos daca poate cineva sa ma lamureasca. Astept raspuns. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dana Oancea , Consilier juridic 21:23, 6 Iulie 2010
La calculul pentru indemnizatie se vor lua in calcul numai veniturile nete din salariu obtinute in ultimele 12 luni (doar pentru acestea s-au retinut si virat contributii la asigurarile sociale). Avand in vedere ca pentru venitul din activitati independente nu a-ti platit decat impozit pe venit, acest venit nu intra in calculul indemnizatiei. Totusi, daca nasterea copilului va fi dupa 1 Iulie, iar de la data de 1 Iulie si pana la nastere mai realizati astfel de venituri, potrivit noilor prevederi legale veti avea obligatia de a plati si pentru aceste venituri contributia la asigurari sociale, asadar, veniturile nete rezultate in aceasta perioada vor intra in calculul indemnizatiei.
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, art.1 (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de pâna la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Deci la stabilirea indemnizatiei lunare se iau in considerare veniturile din salarii si activitati independente.
In calculul indemnizatiei se iau si veniturile nete din activitatile independente.
Daca spre ex. venitul brut este de 15.000 lei se scade 16% (impozit).
Intrucat la activitatile independente declaratia se face anual suma rezultata se imparte la nr. de luni din an cat ati fost insarcinata.
Ex.
Presupunem ca ati ramas insarcinata in iunie 2009 si in anul 2009 ati realizat 15.000 lei.
15.000-16%=12600 lei net
12600/12 luni*6luni (perioada in care ati fost insarcinata)=6300 lei.
Acesti 6300 lei se impart la 12 si se inmultesc cu 85%.
Daca realizati venituri si in 2010 (pana la nasterea copilului) se procedeaza la fel, adica se iau in calcul 85% din veniturile nete.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La cate luni dupa contract pot sa raman insarcinata? ioana2525 ioana2525 Lucrez la o firma de 1 an, dar doar de 4 luni mi s a facut contract de munca...... Cate luni trebuie sa mai astept, legal, ca sa pot ramane ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate pentru jumatate de norma? serbucornel serbucornel sunt angajat in sistemul bugetar cu jumatate de norma.....sotia mea a ramas insarcinata....este posibil sa pot intra eu in concediu de maternitate 2 ani si sa ... (vezi toată discuția)
venituri in calculul indemnizatiei de crestere a copilului andreea36 andreea36 Buna-ziua! Ma intereseaza daca la media veniturilor pe ultimele 12 luni din care se iau 85% pentru calcularea indemnizatiei de crestere a copilului se iau in ... (vezi toată discuția)