avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare pentru limita de varsta fortat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare pentru limita de varsta fortat

Buna ziua, as dorii sa stiu daca o persoana (psiholog- femeie) poate fii scoasa la pensie pentru limita de virsta, fortat (pentru a elibera postul pentru altcineva) daca va implinii virsta de 60 de ani in luna noiembrie anul curent.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:34, 7 Iulie 2010
Nu poate fi nimeni fortat sa completeze cererea privind acordarea unei categorii de pensie dar, la data indeplinirii conditiilor privitoare la acordarea pensiei pentru limita de varsta, contractul de munca inceteaza de drept (sau raportul de serviciu, n-ati precizat daca este vorba despre personal contractual sau despre functionar public).

Cu alte cuvinte, chiar daca persoana pentru care intrebati nu solicita pensie, angajatorul acesteia va constata ca a intervenit incetarea de drept a raporturilor de munca, prin decizie. Si ramane si fara loc de munca, si fara pensie.
Buna seara, va multumesc pentru raspuns, persoana este angajata cu contract de munca in cadrul unui spital judetean ,desi v-a implini 60 de ani in noiembrie ,nu are stagiul de cotizare pe care il prevede legea.Mai poate ramine angajata pina indeplineste stagiul prevazut de lege?
Daca va implini 60 de ani in noiembrie 2010, inseamna ca este nascuta in 1950. Conditiile referitoare la pensia pentru limita de varsta sunt: varsta standard de pensionare de 58 de ani si 7 luni (conditie indeplinita) si stagiul minim de cotizare de 12 ani si 2 luni. Nu a realizat stagiul minim de cotizare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata Gabriella2013 Gabriella2013 Buna ziua, Va rod sa-mi spuneti daca, matusa mea care este nascuta in anul 1950, noiembrie, cu 8 ani vechime, poate beneficia de pensie anticipata, sau alt ... (vezi toată discuția)
Pensionare bogdybal bogdybal Sunt nascut la data de 1.07.1952, iar in iulie 2010 implinesc 40 ani de munca. Pana in 2001 am avut gr. a II-a de munca. La ce etate pot iesi la pensie? Va ... (vezi toată discuția)
Iesire la pensie Dana_Burcea78 Dana_Burcea78 buna ziua,am o colega cu varsta de 58 ani si 8 luni,si vechime in munca de 33ani si 10 luni,in prezent beneficiaza de indemnizatie de somaj pana in luna ... (vezi toată discuția)