As vrea sa aflu care este acceptia termenului de PENSIE NETA, in conditiile art.17
alin.1 din Legea 339/2009. Exemplul subsemnatei este urmatorul; sunt angajata la o institutie publica cu un salariu decent ,in jur de 2000 ron. Mi-a aparut decizia de pensie (evident dupa depunerea dosarului) pe data de 2 iullie a.c.decizie in care se specifica valoarea de 2015 lei , rezultata din produsul dintre numarul de puncte acumulat 2.74896 si valoarea punctului de pensie de 732.80. Nu am primit si talonul de pensie dar dupa calculele mele (specific, am lucrat in perosnal , salarizare pestre 30 ani) valoarea pensiei nete este de 1805 ron , adica ceea ce a ramas dupa scaderea procentului de 5,5% sanatate si 16% inmpozit calculate la suma ce deppaseste 1000 ron. In aceasta situatie mi se spune ca trebuie sa optez pentru suspendarea pensiei desi suma neta este sub valoarea salariului mediu brut pe economie de 1836 ron. Este vorba strict de principiul de drept: este pensia neta suma ramasa dupa scaderea impozitelor?
Va multumesc .
LEGE nr. 329 din 5 noiembrie 2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar Internationa, art. 17 (1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativteritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Si eu inteleg ca pensia neta reprezinta suma ramasa dupa scaderea impozitelor!
Alte pareri?
Pensia neta este cea care ramane dupa deducerea impozitului si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, fara nicio discutie. La calcule nu va pot ajuta, dar pe primul talon de pensie vor fi si pensia neta, si impozitul si CASS-ul.
Continuare activitate
tif
Buna ziua,
Doresc sa aflu daca mai pot lucra ( in sectorul particular sau bugetar, si in ce conditii), avand in vedere ca in momentul de fata sunt pensionar ... (vezi toată discuția)