avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Retinere din venit la sursa
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Retinere din venit la sursa

Buna ziua, as dori sa stiu daca in calitate de persoana fizica avand un contract de colaborare cu o persoana juridica si care i-mi opreste 16% (retineri la sursa) eu mai am vreo obligatie de plata la administratia financiara si daca in acest caz se mai emite fisa fiscala cu venitul realizat? aceste venituri care se impoziteaza cu 16% influenteaza pensia (procent din 16% se vireaza si catre casa de pensii?)
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 22:48, 8 Iulie 2010
Daca s-a retinut 16 % impozitul este final ( art.78/79 din Codul fiscal), ar fi trebuit facuta si optiunea (in "contractul de colaborare" cu persoana juridica) precum ca se impoziteaza venitul cu 16% impozitul fiind final. In acest caz ( retinerea integrala a celor 16% impozit pe venit) nu mai aveti nici o obligatie declarativa la organul fiscal ( vezi Declaratia anuala de venit "200").

Dar atentie: incepand cu 01 ianuarie 2010 conventiile civile in sensul art.78 au fost excluse din punct de vedere fiscal, aceasta inseamna ca orice venit dintr-o conventie civila facut de persoane care nu sunt autorizate pentru desfasurarea de activitati independente ( adica nu sunt autorizati ca PFA-uri) se considera venit de natura salariala si se impoziteaza ca atare ( ADICA 16% IMPOZIT PE VENIT, cas, FOND DE SANATATE, FOND DE SOMAJ etc.)

Oricum ITM-ul si pana la 01 ianuarie 2010, precum si pana la 01 iulie 2010 reconsidera ( cu mici exceptii ) conventiile civile ca si activitati dependente, mai ales daca prin conventia civila se presta un serviciu care se afla in obiectul de activitate al persoanei juridice cu care se incheie ( exemplu daca un SRL are in obiectul de activitate distributie de produse alimentare, iar aceasta angajeaza prin contract (conventie civila) o persoana fizica s-i vanda produsele ca si distribuitor).
CONCLUZIE: De la OUG 58/2010 incoace, mare atentie ! Mai ales, ca rasunderea pentru impozitele si contributiile datorate este solidara, angajat si angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventii civile geo123 geo123 buna ziua noi organizam cursuri autorizate iar pentru furnizorul de servicii intocmim conventii civile pentru care retineam numai impozit 16%. conventiile ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii sau conventie civila intre un srl si o persoana fizica crysenc21 crysenc21 Buna ziua, Am si eu o nelamurire si va rog mult sa ma ajutati. Am un SRL si doresc sa angajez o persoana pentru executarea anumite lucrari de instalatii. ... (vezi toată discuția)
Conventii civile siberd siberd Buna ziua!As vrea sa intreb daca dupa noul Cod al muncii vor fi acceptate conventii intre persoane juridice si persoane fizice neautorizate? Daca da , cum se ... (vezi toată discuția)