avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Lipsa stagiu asimilat + perioada realizata in gr. 2 de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Lipsa stagiu asimilat + perioada realizata in gr. 2 de munca

Tatal meu a primit Decizia de recalculare a pensiei pt. limita de varsta pe 24.06.2010, va rog ce trebuie sa fac daca am sesizat ca la pct.F lipseste stagiul de cotizare in gr.2 respectiv stagiu asimilat (perioada stagiului militar).
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: andad , utilizator 22:28, 7 Iulie 2010
Spuneti ca este o decizie de recalculare. Asta inseamna ca, anterior emiterii acesteia, mai exista cel putin o decizie de pensie. In aceasta decizie erau trecute perioadele realizate in grupa II de munca si stagiul militar?
Gabriela Pintea a scris:

Spuneti ca este o decizie de recalculare. Asta inseamna ca, anterior emiterii acesteia, mai exista cel putin o decizie de pensie. In aceasta decizie erau trecute perioadele realizate in grupa II de munca si stagiul militar?

Verific maine deciziile anterioare, dupa care revin cu un mesaj.
Precizez ca in aceasta decizie, stagiul total de cotizare realizat este 51 ani si 6 luni, lucreaza din data 10.09.1955 .
Pensionarea a avut loc in data de 01.04.1998, dar a continuat activitatea pana la 01.09.2009, data cand a solicitat recalcularea pensiei.
Stagiul militar 2 ani
Grupa II de munca 8 ani si 5 luni.

Multumesc f. mult dna Gabriela!

Am verificat decizia din 2006 si nu se regasesc stagiile asimilate,respectiv stagiul militar si gr.II de munca...sunt zero.
Am observat ca in decizia de recalculare din 2009 se regaseste "Motivare:nu v-a fost valorificata gr.de munca de la data initiala de pensionare deoarece meseria nu se incadreaza in HG 1223/1990"
Precizez ca functia sa in acea perioada era de contabil sef.
Multumesc pt.sprijin!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
andad, utilizator
Daca spuneti ca s-a pensionat in 1998, inseamna ca drepturile de pensie au fost recalculate in 2005, conform OUG nr. 4/2005. Cu decizia aceea trebuie sa incepeti verificarile.

Deciziile anterioare nu conteaza. Pensia se determina altfel anterior aparitiei Legii nr. 19/2000, iar notiunea de "perioade asimilate asimilate stagiului de cotizare" nu exista. Nici perioadele lucrate in grupe de munca nu contau decat daca faceau parte din perioada prevazuta la art. 10 din Legea nr. 3/1977. N-am fost prea clara in ultima fraza, dar nu stiu cum sa fiu mai clara de atat. :)

Cand reveniti, va rog sa precizati daca tatal dvs. a depus la casa de pensii, impreuna cu cererea de recalculare, livretul militar in original si copie, precum si adeverinta din care sa rezulte ca a lucrat in grupa II de munca, daca aceasta perioada nu este mentionata in carnetul de munca.
Am verificat decizia din 2006 si nu se regasesc stagiile asimilate,respectiv stagiul militar si gr.II de munca...sunt zero.
Am observat ca in decizia de recalculare din 2009 se regaseste "Motivare:nu v-a fost valorificata gr.de munca de la data initiala de pensionare deoarece meseria nu se incadreaza in HG 1223/1990"
Precizez ca functia sa in acea perioada era de contabil sef, si acea perioada lucrata in gr.II de munca, este evidentiata in carnetul de munca.
Multumesc pt.sprijin!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
andad, utilizator
Are perioada lucrata in grupa II de munca trecuta in carnet? De regula, cei incadrati in grupa conform HG nr. 1.223/1990 au adeverinte. In fine, asta conteaza mai putin.

Nu mi-ati raspuns la intrebarea din mesajul anterior: cand a depus tatal dvs. la casa de pensii livretul militar si cand a solicitat valorificarea stagiului asimilat? Pentru recunoasterea perioadei lucrate in grupa II de munca trebuie sa se adreseze instantei.

Alte discuții în legătură

Echivalare perioda lucrata in sisteme neintegrate visirin visirin Buna ziua ! As dori o lamurire referitoare la modul in care se iau in calcul la stabilirea pensiei perioadele lucrate in sistemele neintegrate . Caz concret : ... (vezi toată discuția)
Contributii cas pentru grupa ii-a de munca spiridon_olga spiridon_olga Buna ziua Stie cineva sa ma lamureasca asupra contributiei la CAS pe care trebuia sa o plateasca angajatorul, pentru grupa II-a de munca ? Mai explicit : ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie de pensie - perioada lucrata in grupa ii de munca nevalorificata Elenacristina Elenacristina Buna seara, am primit decizia privind acordarea pensiei de invaliditate (cod pensie N22) de 2 zile si nu inteleg de ce la calculul stagiului de cotizare in ... (vezi toată discuția)