avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua

In prezent ma aflu in concediu ingrijire copil, si eneficiez de 85% din venituri.aceste se va finaliza la data de 29 .10.2010.

Sunt insarcinata in 2 luni, si cel de-al doilea copil il voi naste aproximativ in luna februarie 2011.

Intrebarea mea este de ce suma voi beneficia pentru cel de-al doilea copil?600 RON? 85% din venituri?.Probabil ma voi inoarce la lucru pentru doua luni (nov, dec 2010), dupa care voi intra in concediu de sarcina si lauzie.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: IANISEL , utilizator 09:30, 13 Iulie 2010
1. Veti beneficia de 85% din veniturile profesionale impozabile, nete, asa cum ati beneficiat si la primul CCC (dar nu mai putin de 600 lei).
2. Pentru perioada in care ati fost in CCC1 se ia in calcul valoarea indemnizatiei primite.
Va multumesc pentru raspuns, dar as mai avea o nelamurire atunci:
Prin HG 1682/2008, se face referire la baza de calcul:
(5) În situaţia în care cele 12 luni anterioare datei naşterii copilului se constituie numai din
perioadele asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7) în care nu sunt realizate venituri, cuantumul
indemnizaţiei pentru creşterea copilului este de 600 lei. Dacă persoana realizează venituri o
perioadă de câteva luni în interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea
cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului este reprezentată de suma totală a
veniturilor realizate în aceste luni, împărţită la 12."

Sau acesta norma nu mai este in vigoare odata cu aprobarea HG1016/2009?

Pentru ca din ce am citat eu, reises ca daca m-as intoarce la munca pentru 2 luni de ex s-ar calcula suma veniturilor pe 2 luni si s-ar imparti la 12, nu?

sau daca nu m-as intorce deloc inapoi ci as contiuna cu concediu de risc maternal si apoi cu concediu de sarcina si lauzie(maternitate), cele 12 luni ar fii doar din periaode asimilate si ei zic ca as lua 600 Ron.

Pe de alta parte nu mi se pare corect ca mama care naste inainte ca primul copil sa implineasca 2 ani sa maerga cu aceeasi indemnizatie, iar cele care nasc la o luna 3 jumatate in cazul meu, sa fie trecute pe 600 Ron.

Va multumesc mult, si ma scuzati ca nu a fost chiar asa de scurt mesajul, dar chiar as vrea sa ma lamuresc, pentru ca circula atatea variante incat nu mai stii care lege e in vigoare, care norme metodologice, pentru ca oricum in ultima HG 1016/2009, nu se face referire de ex la situatii de genul in care ma incadrez eu.
Cred ca m-am lamurit.
Ceea ce citam eu mai devreme, nu se refera cred la toate perioadele asimilate, ci doar cele in care nu se obtin venituri, cum ar fii absolvirea unei forme de invatamant , etc, si indemnizatia de crestere copill, precum si restul concediilor medicale sunt considerate totuis benituri, nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta angajator cu veniturile pe 12 luni simomagda simomagda Doresc sa ma ajutati iin legatura cu adeverinta necesare la stabilirea indemnizatie de 85%: 1-in monitor apare :\\\\\\\"....in cuantum de 85% din media ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere celui de-al doilea copil ruxandra1977 ruxandra1977 Buna! Este prima data cand scriu pe aici. Am o intrebare, daca imi puteti raspunde, v-as multumi mult. Am un baietel de un an si 3 luni. Ne dorim f mult un ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate cristinaeli cristinaeli am un copil si as mai dori unul;concediul de maternitate se termina in iulie pe 10.2010, daca as ramane insarcinata in luna februarie l-as naste in noiembrie, ... (vezi toată discuția)