avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... NULITATE RECURS CIVIL?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

NULITATE RECURS CIVIL?

Am declarat recurs impotriva unei sentinte nesusceptibile de apel, dupa doua saptamani de la pronuntare, deci inainte cu cateva zile de aparitia hotararii redactate.In cererea de recurs, am aratat motivul de recurs pe care il invoc, dar nu am dezvoltat acest motiv, precizand doar foarte pe scurt unde consideram ca a gresit instanta de fond, repet, fara sa dezvolt.Hotararea se redacteaza dar, cu toate ca prin actiune s-a precizat ca domiciliul ales in vederea citarii si comunicarii actelor de procedura este la cabinetul avocatului (iar citatiile in cursul procesului la fond aici au fost trimise), hotararea motivata se comunica la domiciliul reclamantului si nu la cabinet. Ajunge recursul la tribunal, se citeaza recurentul pentru prim termen la cabinetul avocatului, ne prezentam la prim termen cu o dezvoltare a motivelor de recurs dar....instanta ne pune in discutie nulitatea recursului, deoarece considera ca faptul ca am precizat pe ce motiv de recurs ne intemeiem cererea si unde consideram ca a gresit instanta de fond - interpretarea gresita a unor probe din dosar si ignorarea altor probe, precum si lipsa rolului activ al acesteia, nu constituie in viziunea instantei de recurs "motiv" atata vreme cat nu a fost dezvoltat, aşa ca d.p.d.v.al instantei...recursul este nul. A se va avea in vedere ca am declarat recurs impotriva unei sentinte nesusceptibile de apel, ori, in asemenea situatii, procedura civila prevede ca instanta va analiza cauza sub toate aspectele, fara a se limita la motivele invocate de parti.Exista un text de lege care prevede ca motivele trebuiesc dezvoltate cumsecade, pe multe pagini, inauntrul termenului de 15 zile de la comunicare? Si daca s-a facut comunicarea hotararii la domiciliul reclamantului si nu la cabinetul avocatului, acesta fiind domiciliul ales de parte in vederea citarii si comunicarii actelor de procedura, asta nu e motiv de ordine publica pe care instanta trebuie sa il analizeze din oficiu? Uneori, partile sunt batrani de la tara, care nici nu stiu sa citeasca, habar nu au ce primesc, tocmai de aceea se precizeaza domiciliul ales la cabinetul avocatului.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 20:46, 6 Iulie 2010
Potrivit art.303 c.proc.civ.recursul se va motiva prin insasi cererea de recurs sau inauntrul termenului de recurs.
De asemenea potrivit art.306 c.proc civ. recursul este nul daca nu a fost motivat in termenul legal, cu exceptia motivelor de ordine publica care pot fi invocate si din oficiu de catre instanta de judecata care este obligata sa le puna in dezbaterea partilor, dar in cazul de fata motivul aratat de dvs. nu este unul de ordine publica.:sorry:
Problema este, ce inseamna "motivat" - aratarea motivelor pe care se sprijina, spre ex."art.304, pct.9, C.Pr.Civ." sau este obligatorie si "motivarea in fapt" a recursului, adica dezvoltarea acestora, inauntrul aceluiasi termen. Si ce se intampla in cazul in care, asa cum am spus, hotararea nu este susceptibila de calea de atac a apelului, situatie in care C.Pr.Civ., prevede: ART. 304^1
Recursul declarat impotriva unei hotarari care, potrivit legii, nu poate fi atacata cu apel nu este limitat la motivele de casare prevazute in art. 304, instanta putand sa examineze cauza sub toate aspectele."?
Motivare in sensul textului de lege inseamna indicarea motivelor de nelegalitate si netemeinicie ale hotararii si dezvoltarea lor.
In cazul hotararilor care nu sunt atacabile cu apel ( art.304 indice 1 c.proc.civ) acestea nu sunt limitate la acele motive prevazute de textul de la art.304 c.proc civ. - adica la cele 9 motive de casare sau modificare.
Acest text presupune ca in astfel de cazuri pe langa motivele prev. de art 304 c.proc.civ. mai pot fi invocate si alte motive.
Textul de la art.304 indice 1 c.proc.civ. are deci o alta conotatie si nu aceea de nu motiva recursul in termenul expres prevazut de art.303 c.proc.civ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs nemotivat avocatul meu nu a motivat recursul in termenul prevazut de lege. am vazut ca unele dintre motivele de recurs sunt luate in considerare din oficiu de catre ... (vezi toată discuția)
Recurs sau apel? hannia hannia la finalul hotararii date de instanta de fond se arata ca decizia poate fi atacata cu recurs.Intrebarea mea este.Primul pas nu este apelul?Ma puteti lamuri cu ... (vezi toată discuția)
Casare sau modificare? Alben Alben Art. 304/1 din C.pr.civ. diapune ca recursul declarat impotriva unei hotarari care potrivit legii nu poate fi atacata cu apel nu este limitat la motivele de ... (vezi toată discuția)