Potrivit art. 301 C.pr.civ., termenul de recurs este de 15 zile de la data comunicării hotărârii, dacă legea nu dispune altfel.
Art. 302 indice 1 C.pr.civ. prevede că cererea de recurs va cuprinde, sub sancţiunea nulităţii, următoarele menţiuni:
[......................]
c) motivele de nelegalitate pe care se întemeiază recursul şi dezvoltarea lor sau, după caz, menţiunea că motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat; [.....]
Art. 303 prevede că recursul se va motiva prin însăşi cererea de recurs sau înăuntrul termenului de recurs.
Termenul pentru depunerea motivelor se socoteşte de la comunicarea hotărârii, chiar dacă recursul s-a făcut mai înainte.
Art. 306 prevede că recursul este nul dacă nu a fost motivat în teremnul legal, cu excepţia cazurilor prevăzute în alin. 2, respectiv cu excepţia motivelor de ordine publică.
Îmi pare rău că cei dinaintea mea au dat nişte răspunsuri pe lângă lege. Oricând partea adversă poate invoca excepţia nulităţii recursului ca nemotivat sau, ca nemotivat în teremnul legal, excepţie care nu poate fi respinsă.
Art. 304 indice 1 C.pr.civ. prevede că recursul declarat împotriva unei hotărâri care, potrivit legii, nu poate fi atacată cu apel nu este limitat la motivele de casare prevăzute în art. 304, instanţa putând să examineze cauza sub toate aspectele.
Interpretarea acestui articol este în sensul că motivele de recurs, în cazul unei hotărâri care nu poate fi atacată cu apel, pot fi diverse, acestea putându-se să nu se încadreze în motivele de nelegalitate prev. la art. 304 în mod expres, motive care pot fi invocate LIMITATIV NUMAI ÎN CAZUL HOTÃRÂRILOR CE AU FOST APELATE.
Această prevedere însă, nu poate să deroge de la prevederile art. 306 C.pr.civ. menţionate mai sus.
av. Corina Capotă
cora@easynet.ro