avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Motiv de recurs incadrat gresit.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Motiv de recurs incadrat gresit.

Buna ziua. Va rog spuneti-mi si mie...
Daca am formulat o cerere de recurs in care am indicat un motiv de casare, dar din argumentele care le-am adus rezulta ca de fapt este vorba de alt motiv de casare decat ce-l indicat de mine, atunci ce o sa se intample ?
Instanta o sa califice motivul de casare in mod corect, ori o sa-mi respinga cererea?
Va multumesc frumos !
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Decembrie 2014
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 17:52, 28 Decembrie 2014
1. Din practica judiciara :
Potrivit art. 302 indice 1 alin. 1 lit. c Cod procedură civilă, cererea de recurs va cuprinde, sub sancţiunea nulităţii, motivele de nelegalitate pe care se întemeiază recursul şi dezvoltarea lor iar, potrivit art. 306 alin. 3 Cod procedură civilă, indicarea greşită a motivelor de recurs nu atrage nulitatea recursului dacă dezvoltarea acestora face posibilă încadrarea lor într-unul dintre motivele prevăzute de art. 304 Cod procedură civilă. Prin urmare, în recurs nu pot fi invocate decât motive de nelegalitate a hotărârii atacate, reaprecierea probelor administrate în cauză – care este, în mod evident, un aspect de netemeinicie a hotărârii – neputând forma obiect de analiză în recurs, aceasta neîncadrându-se în niciunul dintre cazurile de casare sau modificare reglementate de art. 304 Cod procedură civilă.
(Decizia civilă nr. 22 din 17.01.20111 a Curţii de Apel Galaţi, [ link extern ] / )

2. Termenul şi formele recursului - Vechiul Cod de proceddura civila -
Art. 306
.....
(3)Indicarea greşită a motivelor de recurs nu atrage nulitatea recursului dacă dezvoltarea acestora face posibilă încadrarea lor într-unul din motivele prevăzute de art. 304.

3. Art. 489 NCPC - Sancţiunea nemotivării recursului
(1) Recursul este nul dacă nu a fost motivat în termenul legal, cu excepţia cazului prevăzut la alin. (3).

(2) Aceeaşi sancţiune intervine în cazul în care motivele invocate nu se încadrează în motivele de casare prevăzute la art. 488.

(3) Dacă legea nu dispune altfel, motivele de casare care sunt de ordine publică pot fi ridicate din oficiu de către instanţă, chiar după împlinirea termenului de motivare a recursului, fie în procedura de filtrare, fie în şedinţă publică.

Din dispoziţiile alin. (2) al art. 489 rezultă că instanţele au obligaţia de a verifica dacă motivele invocate de recurent se încadrează în cazurile de casare prevăzute de art. 488, şi nu neapărat în acele cazuri de casare, dintre cele prevăzute în art. 488, care au fost indicate în cerere. ([ link extern ] )

Multumesc frumos pentru lamuriri ! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se face un recurs? xdogcatalin xdogcatalin Buna Ziua. Am primit azi o comunicare referitoare la o decizie din luna a 5.2013,prin care ma anunta ca am pierdut procesul cu institutia care m-a dat in ... (vezi toată discuția)
Cerere de recurs fara indicarea motivelor LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Este admisibila o cerere de recurs in care nu sunt indicate motivele de recurs? Cererea de recurs inaintata de partea adversa cuprindea ceva de ... (vezi toată discuția)
Recurs nemotivat avocatul meu nu a motivat recursul in termenul prevazut de lege. am vazut ca unele dintre motivele de recurs sunt luate in considerare din oficiu de catre ... (vezi toată discuția)