avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... urgent - termen apel
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

urgent - termen apel

Buna ziua - vreau si eu sa pun o umila intrebare, avand in vedere lipsa mea de experienta. Daca depun o cerere de apel inainte de a mi se comunica hotararea, ulterior mai pot depune si motivele pentru care am facut apelul la momentul la care mi se va comunica hotararea? Ma grabesc sa depun apelul avand in vedere faptul ca vreau sa suspend o cauza ce are legatura directa cu litigiul ce face obiectul apelului. Termenul e foarte scurt. Rog raspuns urgent.
Da se poate declara apel in conditiile specificate insa , motivele de apel trebuie sa le depuneti pana la primul termen de judecata - art.282 si urm. Cod proc. civ - ATENTIE la dispozitiile art.284 alin.3 si 4 . Mai mult decat , apelul suspenda executarea unei hotarari numai in anumite situatii expres prevazute de lege si cu respectarea procedurilor .
Incercati totusi sa obtineti cat mai repede hotararea instantei de fond intrucat exista pericolul ca la primul termen ce se va acorda veti fi obligata sa depuneti motivele de apel si sa nu puteti face acest lucru .
Functie de obiectul cauzei verificati intr-adevar daca calea de atac este apelul daca nu , atunci este vorba de recurs si acesta se introduce direct motivat iar fara hotararea instantei de fond nu aveti pe ce sa va intemeiati actiunea .
Cererea de apel trebuie să cuprindă menţiunile prevăzute la art. 287 alin. 1 pct. 1-5, menţiunile prev. la pct. 2 şi 5 fiind prevăzute sub sancţiunea nulităţii, iar cele de la pct. 3 şi 4 (motivele da fapt şi de drept pe care se întemeiază apelul şi dovezile pe care se sprijină) sunt prevăzute sub sancţiunea decăderii, acestea din urmă putând fi împlinite până la prima zi de înfăţişare care, nu este obligatoriu primul termen de judecată.

Atenţie, prima zi de înfăţişare potrivit art. 134 C.pr.civ., este cea în care părţile, legal citate, pot pune concluzii.

Dacă nu vi s-a comunicat sentinţa, termenul de depunere a motivelor de apel este de 15 zile şi curge de la data comunicării (art. 284 C.pr.civ.).
Dacă o parte face apel înainte de comunicarea hotărârii, aceasta se consideră comunicată la data depunerii cererii de apel (art. 284 alin. 3).
Termenul pentru depunerea motivelor de apel se socoteşte de la comunicarea hotărârii atacate, chiar dacă apelul s-a făcut mai înainte de comunicare (art. 287 alin. ultim C.pr. civ.).
av. Corina Capotă
cora@easynet.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs nemotivat avocatul meu nu a motivat recursul in termenul prevazut de lege. am vazut ca unele dintre motivele de recurs sunt luate in considerare din oficiu de catre ... (vezi toată discuția)
Care e termenul ? voinea75 voinea75 Am facut cerere de apel. Inca nu l-am motivat. Intrebari: - Pana cand pot motiva cererea de apel? Pana cand pot depune taxa de timbru? Care e diferenta ... (vezi toată discuția)
Motivare hotarire judecatoreasca VOVA6 VOVA6 Buna ziua In urma unei hotariri judecatoresti asi dori sa depun un recurs ceva...dar nu am motivarea . Cam care ar fi termenul limita de depus o actiune ... (vezi toată discuția)