avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... dreptul la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

dreptul la somaj

as dori sa stiu,daca un proaspat absolvent de liceu,are dreptul la somaj,si daca da...as vrea sa stiu care sunt demersurile pt a beneficia de acesta?va multumesc
Cel mai recent răspuns: dellya , utilizator 11:40, 8 Iulie 2010
1. Dupa absolvire mergeti la Agentia de Somaj de care apartineti si va inscrieti ca somer.
2. Daca in termen de 60 de zile nu reusiti sa va angajati undeva, din a 61-a zi beneficiati timp de 6 luni de indemnizatie de somaj.
tudorvaleriu a scris:

1. Dupa absolvire mergeti la Agentia de Somaj de care apartineti si va inscrieti ca somer.
2. Daca in termen de 60 de zile nu reusiti sa va angajati undeva, din a 61-a zi beneficiati timp de 6 luni de indemnizatie de somaj.

In termen de cate zile poate merge un absolventul de lic sa se inregistreze ca somer? Si de ce suma beneficiaza?
Va multumesc
1. Termenul este de 60 de zile de la absolvire dar sfatul meu este sa va duceti cat mai repede cu putinta (chiar imediat dupa absolvire) pentru ca legile se schimba la noi asa de repede incat nu stii ce aduce ziua de maine.
2. Indemnizatia de somaj este de 50% din salariul minim pe economie (600x50%=300 lei) din care se scade (de la 3 iulie) 15%, adica 255 lei.
ca si demersuri trebuie sa-ti faci setul de acte care se cer pentru a intra in somaj. te pot informa cu privire la acestea din ce mi-a dat tipa de la AJOFM de la ghiseu deoarece si fratele meu a absolvit luna asta Liceul; deci:
__dosar plic sau cu sina
__actul de identitate (copie si original)
__actele de studii si calificare (copie si original)
__carnetul de munca --- dar mai mult ca sigur nu ai asa ceva
__adeverinta medicala, din care sa rezulte ca esti apt de munca sau ca ai eventuale restrictii
__mai e una care zice "acte eliberate de Organele Financiare Teritoriale din care sa rezulte ca nu realizezi venituri sau ca realizezi...etc.", dar cred ca nu-ti trebuie asa ceva pentru ca esti abia absolvent de Liceu...nu stiu sigur. cand te duci cu teancul de acte intrebi si treaba aia.
__ plus o adeverinta de la Liceul de unde ai absolvit cu anul absolvirii, sesiunea si cu mentiunea de "examen de bacalaureat"

sper ca te-au ajutat cat de cat.
bafta!
si du-te cat mai repede vorba d-lu tudorvaleriu
Va multumesc mult pt raspuns.
Dar nu am inteles ultima parte "cu mentiunea examen de bacalaureat"...Fratele meu din pacate nu a luat examenul:(. E asta o problema?

Alte discuții în legătură

De cand curg cele 60 de zile de la absolvirea unei institutii de invatamant ? rrobyfm rrobyfm Buna ziua. am o cunostinta care a absolvit liceul in sesiunea IUNIE-IULIE 2011. V-as ruga sa-mi spuneti si mie de la ce data se scurg cele 60 de zile in care ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa absolvirea liceului a_li_na a_li_na Buna ziua, dupa cate zile pot depune dosarul pentru somaj dupa absolvirea liceului? (vezi toată discuția)
Absolvire liceu, drept la somaj Tarzan2012 Tarzan2012 Zilele astea am vazut la televizor ca multi liceni care au dat BAC-ul nu au reusit sa-l ia. Aceia care [b]nu[/b] au luat bac-ul,sunt considerati ca absolventi ... (vezi toată discuția)