avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA criterii dpdv ANAF-important
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA criterii dpdv ANAF-important

De joia trecuta, Fiscul are puterea de a declara drept „activitati dependente” si de a taxa ca venituri din salarii toate activitatile desfasurate pe baza de PFA, drepturi de autor, conventii civile, contracte de colabo­rare sau mandat pe care, pe baza unor criterii extrem de laxe, le suspecteaza ca ar „masca” raporturi salariale. Mai mult, noul Cod Fiscal introduce obligativitatea de plata a contributiilor de asigurari sociale (CAS) la sistemele publice de pensii, sanatate si somaj si pentru liber-profesionistii considerati in continuare „independenti” de catre Fisc, desi reglementarea acestor contributii cade in sarcina legilor specifice din domeniile respective, nu a Codului Fiscal.

Orice activitate poate fi re­considerata drept activitate dependenta daca se constata existenta cel putin a uneia dintre urmatoarele situatii: subordonare a beneficiarului fata de platitor, beneficiarul foloseste baza materiala a platitorului si nu vine cu capital propriu sau platitorul deconteaza deplasarile in interes de serviciu si concediile beneficiarului. Asa prevede recenta OUG 58/2010 privind modificarea Codului Fiscal.

Pe langa aceste criterii, persoanele care realizeaza venituri din PFA, drepturi de autor si conventii civile pot fi reclasificate ca salariati si taxate in plus corespunzator daca Fiscul constata „orice alte elemente care reflec­ta natura dependenta a activitatii”.

Mai mult, „in cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit”. Tot de la 1 iulie, venitul net anual dintr-o activitate independenta, stabilit pe baza normei de venit, nu poate fi mai mic decat 12 salarii minime brute si toate veniturile de natura profesionala, altele decat cele salariale, se vor impozita cu 16%.

Intrucat conditiile pentru ca o activitate sa poata fi considerata dependenta nu sunt cumulative, asta va permite organelor fiscale sa incadreze cu usurinta orice raport intre un platitor si un beneficiar in cel putin unul dintre criteriile respective, declarandu-l de natura salariala si taxandu-l ca atare, a declarat, pentru SFin, Sorin Istrate, Managing Partner la firma de consultanta fiscala, financiara si de contabilitate Contex­pert.

„In contractele de prestari servicii sunt inserate frecvent clauze cu privire la modul de realizare a serviciului, termenul de finalizare, locul de desfasurare a activitatii etc. Atat timp cat accepti conditiile impuse de clientul tau inseamna ca te afli intr-o relatie de subordonare si ca sumele incasate in baza acestui contract ar trebui taxate cu toate contributiile aferente salariilor? Cu ce difera contractul incheiat cu o PFA de cel incheiat cu o persoana juridica, daca clauzele sunt aceleasi?”, spune Istrate.

Potrivit acestuia, in baza acestei for­mulari, Fiscul va putea decide dis­cretionar reconsiderarea tuturor contractelor incheiate cu entitati care nu sunt persoane juridice. „Asta inseamna ca inclusiv o conventie civila, care are un caracter absolut o­cazional si care, de cele mai multe ori, presupune folosirea bazei tehnico-materiale a platitorului de venit, poate fi reconsiderata ca venit de na­tura salariala, cu taxele si contributiile suplimentare aferente”, este de parere Istrate.

Sursa: Saptamana Financiara 05/07/2010
Cel mai recent răspuns: Mihaela Elena , Avocat 00:47, 25 August 2010
Din pacate asa este, dar ce putem face?
Avem atatea ...camere, ordine, uniuni, corpuri, colegii, asociatii si naiba mai stie ce fel de alti strangatori de cotizatii...

Cunoasteti sa fi luat cineva pozitie?
Da ! Pozitia (de) drepti !:((
Daca Dvs., in calitate de avocat, va puneti intrebari, noi, restul, ce putem face? Sunteti cei mai in masura sa initiati ceva pentru a impiedica sau abroga aceste legi.... Stiti sa le interpretati, sa le suciti si sa gasiti eventuale chichite. Nu pot sa cred ca in tara asta nu se poate face nimic, trebuie ca toti sa ne aliniem si sa ne supunem la infinit... Am inteles ca nu mai sunt bani la buget, dar ce vina avem ca cei pe care i-am ales sa gestioneze s-au dovedit a fi niste bieti incompetenti? De ce nu exista un fond separat de pensii? Separat de bugetul statului? Chiar nu au inteles ca intr-o tara aflata in criza, saracita deja de dinainte de intrarii in criza propriu-zisa nu mai poti cere taxe peste taxe? Oamenii nu mai au de unde plati...
eu nu inteleg un lucru:
spre exemplu eu emit o factura de 4000 baza+tva, firma cu care am eu ctr de prest servicii imi opreste din baza cass, somaj, etc si imi vireza diferente?dar cu tva ul cum ramane?eu platesc tva la 4000 dar incasez baza 3000?ma insel?????
multumesc

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Obligatii platitor de venit pentru pfa MARIA MAGDALENA HISUM MARIA MAGDALENA HISUM Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care obligatiile platitorului de venit care a angajat cu contract de prestari servicii PFA, conform modificarilor legislative ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)