avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj dupa indemnizatia pentru cresterea copilului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj dupa indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani

In septembrie fetita face 2 ani si ar fi trebuit sa ma intorc la lucru,insa patronul nu mai are nevoie de prestatiile mele datorita faptului ca a angajat o alta persoana de cateva luni(de pasti)
Rugamintea mea este daca ma poate lamurii cineva daca are obligatia sa ma trimita in somaj si cat este somajul si cat timp voi beneficia de ea 9 lun sau un an? sau cum va fi?ca eu nu i-mi voi scrie demisia
Multumesc
Cel mai recent răspuns: nemes , utilizator 16:58, 8 Iulie 2010
1. Cu cateva zile inainte de expirarea CCC faceti o cerere de incetare a suspendarii CIM si de reluare a activitatii in baza aceluiasi CIM.
2. Angajatorul trebuie sa decida desfiintarea locului de munca ocupat de dvs. si sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (numai asa veti beneficia de indemnizatie de somaj).
3. Sa nu demisionati sau sa semnati vreo cerere de incetare a CIM pentru ca nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
4. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
5. Perioada cat ati fost in CCC pana la 2 ani nu este perioada de cotizare la somaj.
Multumesc pentru lamurire.Am lucrat 3 ani inainte sa intru in CCC,ceea ce inseamna ca daca ajung sa fiu somera o sa primesc 6 luni din cate am inteles eu?
Aceasta suma se calculeaza in functie de salariul pe care am avut inainte de CCC?
1. Da, veti beneficia 6 luni de indemnizatie de somaj.
2. Cele 12 luni necesare pentru calculu indemnizatiei de somaj sunt compuse din lunile lucrate dupa terminarea CCC la care se adauga (pana la 12 luni) luni lucrate inainte de intrarea in CCC.
3. Va redau intreg art.39 din Legea 76/2002, pentru a vedea modul de calcul al indemnizatiei de somaj:
Art. 39. - (1) Indemnizatiaa de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiatat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevaute la alin. (1) este o suma acordata lunar, in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
4. Salariul minim brut pe tara este de 600 lei.
5. Atentie! Conform Legii 118/2010:
Art. 5. — De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul indemnizatiei de somaj stabilit in conditiile prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, si aflat in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau care se stabileste ori se repune in plata dupa suspendare, potrivit prevederilor legale, ulterior datei intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si drepturile banesti care se acorda lunar din bugetul asigurarilor pentru somaj in functie de cuantumul indemnizatiei de somaj stabilite potrivit legii se diminueaza cu 15%.
6. Legea a intrat in vigoare pe 3 iulie 2010.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru toate lamuririle.
Dar totusi nu pot calcula cam ce suma voi primi daca am avut salar minim pe economie,undeva in jur de 400 ron lunar aproximativ

Alte discuții în legătură

Care este suma neagu georgeta neagu georgeta cat iau somaj daca salariul anainte de crestere copil era de 945 ron iar dup aceia 2 ani 6mil plus alocatia 2 mil total 8.cat voi lua somaj.multumesc (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj dupa ccc mariana cioaca mariana cioaca In prezent sunt in ccc pana la data de 22.09.2010. Ma voi intoarce la serviciu insa in termen de 1 luna postul meu va fi restructurat.Voi primi ajutor de somaj ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia somaj virgi6nia virgi6nia care este cuantumul indemnizatiei de somaj la o vechime de 24 de ani si la salariu minim pe economie pe cartea de munca ? care este perioada in care ... (vezi toată discuția)