avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare minor in timpul plecarii mamei in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare minor in timpul plecarii mamei in strainatate

Am o fetita de 9 ani care mi-a fost incredintata prin hotarare de divort definitiva si irevocabila in 2007. De atunci, locuim la mama. Desi nu mi-am dorit niciodata sa stau departe de fetita mea, anul acesta ma vad nevoita sa plec la munca in strainatate pentru o perioada de maxim 1 an. Fetita a acceptat ideea plecarii mele, stiind ca vom comunica zilnic si ca in timpul anului scolar va fi inscrisa la afterschool pentru a nu neglija nivelul pregatirii sale.
Intrebarea mea este: Ce demersuri legale trebuie sa fac pentru a lasa fata in grija mamei mele?
Nu as vrea ca ex-sotul meu sa auda ca am plecat si sa deschida vreun proces de reincredintare a minorei. Precizez ca el s-a recasatorit si ca in 3 ani a vizitat-o de 2-3 ori, desi sta la 50 km de noi!
O zi mai buna tuturor!
Cel mai recent răspuns: Giulia33 , utilizator 16:38, 7 Iulie 2010
tatal poate cere reincredintare si daca ramaneti in tara si daca nu. ii puteti lasa o procura mamei dvs, in legatura cu ce credeti ca are nevoie micuta (in legatura cu scoala,sanatate, pt eliberare pasaport, pe calatorie in afara tarii)
Nu puteti sa dispuneti cu privire la incredintarea fetitei cata vreme sunteti in strainatate, la munca, decat fie prin buna intelegere cu fostul sot, fie printr-o sentinta judecatoreasca, daca intelegerea nu este posibila. Daca fostul sot si-a vizitat fica atat de rar fara nu prea vad de ce s-ar opune ca pe perioada cat sunteti plecata sa stea cu mama d-voastra cata vreme fetita este obisnuita acolo, insa vad zilnic tot felul de ciudatenii si banuiesc ca este posibil sa actioneze in lipsa d-voastra. Asadar abordati-va fostul sot si discutati cu el despre ce doriti sa faceti sunt doua variante de urmat apoi:
- daca va intelegeti, confectionati un inscris care sa fie prezentata si autoritatii tutelare;
- nu va intelegeti, trebuie sa faceti o cerere intemeiata pe prev. art. 42-44 Cod fam si sa aratati ca pe perioada cat sunteti plecata este in interesul minorei sa stea cu bunica ei de care este atasata sentimental si cu care s-a obisnuita sa locuiasca.
Ah, sa nu uit! Poate ca ar fi bine sa actionati prin judecata chiar daca sotul nu se opune pentru ca in caz de neintelegeri ulterioare o hotarare judecatoresca (chiar daca consfinteste o invoiala) pare (nu este dar pare, iar aparenta e totul in lumea noastra mica) mult mai mult decat un inscris intocmit de parti si avizat de autoritatea tutelara.
-
nu cred ca trebuie sa va faceti griji inutile legate de faptul ca fostul sot ar putea cere reincredintarea minorei. pentru ca o astfel de actiune sa fie admisa de instanta de judecata este nevoie de motive temeinice, mult mai serioase, iar plecarea dvs. din tara nu se incadreaza in aceste motive :)
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecarea cu copil minor ContSters179554 ContSters179554 va rog sa imi spuneti daca fostul sot ia fost incredintata fetita de 6 ani jumate prin hotarare definitiva si irevocabila poate pleca cu fetita in spania sau ... (vezi toată discuția)
Pot sa parasesc tara dupa divort fara copil? ContSters222304 ContSters222304 buna tuturor.de curand m-am despartit de sotul meu si urmeaza un divort.fetita noastra o sa ramana la mine asa ne-am inteles amandoi.eu primavara am contract ... (vezi toată discuția)
Problema-copilul? kitybaby kitybaby dupa divort copilul a fost incredintat mamei cu drept de vizitare a tatalui... dupa o perioada mam a refuzat sa mai lase copilul sa-si vadal tatal... in ... (vezi toată discuția)