avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor somaj

Buna ziua
Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea.
Pe parcursul facultatii am fost angajata cu CIM la o societate care pe ultimele 24 luni nu a platit contributiile aferente la stat deci nu exista posibilitatea de a beneficia de somaj in cazul in care se punea problema. In perioada aprilie -iunie 2010 nu am mai primit nici salariul , obligandu-ma intr-un fel sa plec singura. La cerere incepand cu 01.07.2010 am incheiat CIM , insemnand ca nu pot beneficia de ajutor de somaj.
Pe data de 12 07 2010 imi sustin licenta la facultate, cursuri la zi si am aflat intamplator ca absolventii pot beneficia de acest ajutor de somaj dar nu stiu daca se mai aplica in cazul meu.
Intrebarea mea: Pot obtine ajutor de somaj ca urmare a terminarii facultatii pana o sa imi gasesc un alt loc de munca?
Cel mai recent răspuns: STAN MARA , utilizator 11:14, 8 Iulie 2010
1. Ca absolventa de facultate (nu ati precizat data absolvirii) beneficiati de indemnizatie de somaj daca:
- la data absolvirii nu aveati un CIM in derulare;
- va inscriati la Agentia de Somaj in termen de 60 de zile de la absolvire.
2. Pentru recuperarea drepturilor salariale de la fostul angajator faceti o plangere la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
In atentia d-lui Valeriu
Am fost citit un mesaj de la dvs si imi permit sa va trimit un mesaj privat, in ideea de a ma sfatui si pe mine.
IN 2005 AM ABSOLVIT FACULTATEA DE DREPT, AM FOST INTRAT IN SOMAJ PANA IN FEB 2006, CAND M-AM ANGAJAT CONSILIER JURIDIC LA O FIRMA. Ajungeam la 1000 ron.
In septembrie 2007 am intrat in CIC iar in sept 2009 am fost anuntata ca firma a fost preluata de o alta, noi ramanand punct de lucru iar postul mi s-a desfiintat, urmand sa fiu data in somaj. Am cerut sa mi se ofere o alternativa, potrivit C.Muncii, astfel prin act aditional mi s-a modificat salariul si statutul-agent vanzari. 550 ron.Am acceptata pt ca vreau sa lucrez si trebuie. Am fost anuntati ca in iulie 2010 firma va fi cumparata din nou cu tot cu angajati.CIM vor inceta si se vor incheia altele noi. Ieri seful pct de lucru a adus cereri de incetare a CIM cu acordul partilor art.55, lit. b, precum si contracte pentru noua firma.Mi-a zis ca nu are pentru mine contract, mi-a lasat doar cererea de incetare , din 07.07.2010, conf. art . 55, lit b Cod. Am inteles ca noua firma vrea sa-mi faca ct de colaborare si comision din vanzari.Bineinteles ca nu sunt de acord. Ma gandesc sa fac adresa la vechea firma si sa refuz incetarea CIM in baza 55 lit.b, iar dc desfacerea contr e necesara sa se faca cu preaviz, si cu acordarea ajutorului somaj.Va rog sa ma sfatuiti, de ce drepturi pot beneficia.
Considerati ca ar fi indicat sa actionez intr-un fel noua firma?Am vazut ca au postat anunturi cu angajari exact pe postul pe care sunt eu. Pe mine care am lucrat ca si jurist, apoi tot din dorinta de a muncii am acceptat si postul de agent vanzari, acum cei ce au cumparat firma nu vor sa imi incheie contract de munca decat de colaborare, comision din vanzari,.Mentionez ca am facut tot ceea ce depinde de mine pentru bunul mers al societatii si mi-am indeplinit cu constiinciozitate atributiile ce imi reveneau.Sa solicit desfacerea CIM si respectarea dreptului de a beneficia de indemnizatia de somaj sau beneficiez de numite drepturi pe care noua firma nu mi le ofera si recumoaste
STAN MARA:
1. Nu semnati nici o cerere de incetare a CIM sau demisie. Lasati pe angajator sa aiba initiativa incetarii CIM.
2. In situatia data este vorba de desfiintarea locului de munca si, in acest caz, angajatorul va poate concedia cu art.65 din Codul muncii si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
3. Conform art.73 din Codul muncii vi se va acorda o perioada de preaviz.
4. Iata ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
5. Contractul de colaborare nu este sub jurisdictia Codului muncii, nu veti beneficia de vechime in munca si nici de protectie sociala. Va trebui sa platiti dvs., din venitul obtinut, contributiile pentru pensie si sanatate (prin contracte de asigurari sociale) daca vreti sa benficiati de stagiu de cotizare la pensie si de serviciile medicale.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc frumos pentru raspuns. Vreau sa va spun ca nu am semnat cererea de incetare CIM cu art 55 lit.b, ieri i-am zis sefului ca desfacerea CIM se poate realiza cu respectarea dreptului de a beneficia de somaj daca renegocierea conditiilor de munca cu noua firma nu are nici un rezultat.Mi-a zis ca bineinteles ca ma vor da in somaj si ca NICI EL NU STIE de ce mi-a fost trimisa cererea cu desf in cond 55 lit b/C Muncii.Au zis sa nu o consider nici preaviz caci imi vor trimite alta in urma discutarii situatiei mele la noua firma.Oricum eu sunt detasata de tot, numai munca nu se poate zice ca e, prefer sa ma dea in somaj decat sa mai stau la ei:(Mi-au desfiintat postul de jurist, m-au reangajat - agent vanzari, insa tot eu ma ocup de restantieri, contracte,..La noua firma se discuta sa ma ia cu contract de mandat.
*Imi pot lua concediu de odihna in perioada ce preaviz?
*Salariul compensator ,art.78, 1/CCMUNN, trebuie sa-l cer eu prin o cerere in acest sens?
*Ar pute sa-mi refuze acordarea acestuia?

Alte discuții în legătură

Desfacere contract de munca Klarat Klarat Buna ziua, Asi dori sa-mi spuneti daca in conditiile date mai jos pot beneficia de ajutor de somaj: \"Avand in vedere reducerea volumului de comenzi si ... (vezi toată discuția)
Revenire la serviciu din c.i.c. - restructurare post voda.anca voda.anca Buna seara, Azi am facut cerere de revenire la serviciu, dupa doi ani de C.I.C., incepand cu data de 6 august. Mi s-a spus ca am revenit intr-o perioada de ... (vezi toată discuția)
Se desfiinteaza postul in cazul incetarii cim conform art.55-lit.(b) ? vioricadumitrescu vioricadumitrescu Buna seara . Va rog , daca poate cineva sa-mi raspunda la urmatoarele intrebari : 1. Daca un angajat solicita conducerii firmei incetarea CIM conform ... (vezi toată discuția)