Buna ziua
Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea.
Pe parcursul facultatii am fost angajata cu CIM la o societate care pe ultimele 24 luni nu a platit contributiile aferente la stat deci nu exista posibilitatea de a beneficia de somaj in cazul in care se punea problema. In perioada aprilie -iunie 2010 nu am mai primit nici salariul , obligandu-ma intr-un fel sa plec singura. La cerere incepand cu 01.07.2010 am incheiat CIM , insemnand ca nu pot beneficia de ajutor de somaj.
Pe data de 12 07 2010 imi sustin licenta la facultate, cursuri la zi si am aflat intamplator ca absolventii pot beneficia de acest ajutor de somaj dar nu stiu daca se mai aplica in cazul meu.
Intrebarea mea: Pot obtine ajutor de somaj ca urmare a terminarii facultatii pana o sa imi gasesc un alt loc de munca?
1. In timpul preavizului va puteti lua CO, daca va aproba angajatorul. Daca nu, trebuie sa va compenseze in bani zilele de CO cuvenit si neefectuat la data concedierii.
2. Ar trebui ca angajatorul sa cunoasca legile si sa va dea banii fara cerere dar, de cele mai multe ori, nu o face spunand ca salariatul nu a cerut. De aceea faceti si o cerere, in dublu exemplar, iar pe exemplarul dvs. sa aveti numarul de inregistrare.
3. Daca refuza acordarea salariului compensator il puteti actiona in judecata la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. Atentie, termenul de prescriptie pentru salariul compensator este de 6 luni de la data concedierii.
Multumesc frumos pentru raspuns. Sa le trimit cererea pentru salariul compensator dupa ce imi vor da preavizu?
Salariul compensator se acorda o singura data, din ce cunosc eu, impreuna cu plata ultimelor drepturi salariale?
V-as ruga aproximativ, in situatia mea, la ce suma s-ar ridica salariul compensator, indemnizatia somaj si cat timp beneficiez de aceasta.:">
1. Preavizul poate fi anulat asa ca eu va sfatuiesc sa faceti cererea dupa ce primiti decizia de concediere, inregistrata la ITM.
2. Normal ar fi sa va dea salariul compensator impreuna cu plata ultimelor drepturi salariale. Dar o poate face si ulterior.
3. Salariul compensator este cel avut de dvs. in luna concedierii.
4. Deoarece nu am toate datele necesare pentru calcul, va redau din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
5. Atentie! Conform legii 118/2010 sumele calculate conform pct.4 se reduc cu 15%.