avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA (traducator autorizat) si angajat cu C.M. pe ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA (traducator autorizat) si angajat cu C.M. pe perioada nedeterminata

Buna ziua! Sunt PFA (traducator autorizat), si in paralel sunt angajata la o societate comerciala cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Pentru activitatea pe care o desfasor ca PFA in acest moment platesc 16% impozit pe profit/ + 5.5% fond sanatate. As vrea sa stiu daca incepand cu data de 01.07.2010 trebuie sa mai platesc si alte impozite (somaj, pensie, etc), dat fiind ca platesc deja ca angajat. Chiar si aceasta contributie la sanatate mi se pare nejustificata, abuziva si neconstitutionala pentru ca este platita de aceeasi persoana de 2 ori, fara sa beneficieze de absolut nimic in plus. In cazul in care la cei 16% impozit +5.5% sanatate se mai adauga 10.5% pensie si 0,5% somaj, pe langa alti 16% platitibili in avans pentru anul in curs, mai are rost sa muncesti in plus? Daca toate aceste dispozitii aberante vor intra in vigoare, tare mi-e frica de ziua in care statul nu va mai avea pe cine si ce impozita, pentru ca toti cei care detin PFA sigur le vor inchide si vor incerca sa plece naibii din Romania.
Cel mai recent răspuns: co1979 , utilizator 22:32, 25 August 2010
din pacate majoritatea suntem in aceasta situatie, daca va puteti incadra la activitate dependenta conform noilor modificari aduse in codul fiscal sigur se vor plati si sumele pe care le-ati descris mai sus , o povara in plus din buzunarele noastre proprii sau ale angajatorului, e o aberatie si un soc pentru majoritatea pfa-urilor!
Multumesc pt. raspuns. Primul meu job este la o societate de consultanta unde am mai multi colegi italieni. Bineinteles ca au ramas muti cand au auzit ce soi de legi avem noi... Si nu pot spune ca italienii nu platesc taxe... si inca multe, dar nu atat de aberante. Intreb: noi nu suntem cumva in U.E.? Legislatia noastra cand se va alinia la politica legislativa a Uniunii? In care tara din aceasta U.E. se mai intampla asa ceva? Chiar nu se poate face nimic pentru a anula legislatia prin care se ia pielea de pe noi? Cine mai are interes sa munceasca suplimentar daca ramane cu fix 2 lei? Nu stiu cine poate fi atat de altruist incat sa-si strice ochii noaptea cu traduceri si apoi cu maxima marinimie sa-i faca "fifty-fifty" cu statul? Ok.... daca as primi ceva in schimb, as fi de acord... dar sa platesc sanatate de 2 ori, in conditiile in care am si asigurare privata de sanatate si abonament la clinica privata? Si mai ales, nu am inteles ce inseamna de fapt activitate dependenta... din ce am citit cam toate activitatile independente vor deveni dependente...Si atunci, care mai este logica noii legi?
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă şi altele asemenea;
c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
d) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
e) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit;
f) orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii.
2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază."



din pacate asa cum spuneti n-are nici o logica, multe nu au logica, se incurajeaza evaziunea fiscala, asta e rezultatul incompententei actualei puteri , degeaba ne-am aliniat la legislatia europeana am demonstrat si demenstram ca nimic nu sta in picioare de la o zi la alta! si nimeni nu riposteaza!iar cei care muncesc si vor sa fie independeti sunt pasibili sa ramana fara nimic in acceptiunea si logica statului roman!
Am fost la inceputul saptamanii la Adm. Financiara sa intreb cum s-a schimbat practic (ca teoretic, am inteles...) noua lege, in sensul ca vreau sa stiu daca mai datorez ceva statului caruia ii respir aerul... Mi s-a raspuns cu o ridicatura din umeri tip "nu stiu, pe noi nu ne-a anuntat nimeni, nu avem norme de aplicare, reveniti". Dvs. ati scris ca "cei care muncesc si vor sa fie independenti sunt pasibili sa ramana fara nimic"... este adevarat, insa nu-i mai putin adevarat ca multi vor fi nevoiti sa inchida pentru ca mie cel putin, mi se pare anormal sa muncesc suplimentar pt. a acoperi un buget facut svaiter. Macar de s-ar face ceva concret cu banii nostri, ceva palpabil. Batranii nu au pensii, sanatatea nu exista, educatia e vai de ea, drumuri nu avem, autostrazi nu o sa vedem nici cu ochelari de soare...Si ma intreb, daca cei cinstiti si satui sa li se tot bage mana in buzunar isi vor inchide activitatile, statul, pe cine mai impoziteaza???
As vrea sa inteleg punctul 2.2.... "... contributiile vor fi recalculate in mod solidar, atat de platitor cat si de beneficiarul de venit"... Adica, daca cineva imi cere sa traduc 1 pagina si ii cer de exemplu 10 lei pe ea, atat eu cat si cel care imi solicita acest serviciu trebuie sa platim CASS, pensie, somaj, etc.???
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2010
niki stefan, utilizator
Binenteles ca nu ma mir de reactia celor de la Finante, nu e ceva neobisnuit sa spuna nu stiu! de fapt chiar asa si este! ori afla ei ultimii sau pur si simplu nu ii intereseaza , ba mai mult au si un caracter de dezinformare in masa, nu odata s-a intamplat, cat despre punctul 2.2 suntem in aceeasi situatie penibila, ne minunam si speram ca se va face lumina si ne vom trezi din soc! daca nu singura crestere pe care a sperat guvernul ca o va obtine va fi nimica, si nu vor mai putea opri evaziunea fiscala!am ajuns la concluzia cea mai dureroasa: cotizatii in zadar!

Alte discuții în legătură

Activitate desfasurata ca pfa andrei112 andrei112 Buna ziua eu sunt lucrator comercial si mi sa cerut la munca sa imi fac PFA si nu stiu ce sa fac daca este bine sau nu va rog sa ma ajutatii si pe mn (vezi toată discuția)
Pfa Ari77 Ari77 Buna, am un PFA cu prestari servicii, lucrez pt o singura firma. Au dat telefon si masina. Intrebare: cine are sarcina privind cheltuielile cu combustibilul ... (vezi toată discuția)
Pfa- activitate independenta vs activitate dependenta soareirm soareirm Dupa ce am lucrat 7 ani cu contract de munca, suntem chemati sa ne transformam in pfa si ni se spune ca ne achita taxe(cresc salariul) cu 21,5%(16% -impoz. ... (vezi toată discuția)