avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA (traducator autorizat) si angajat cu C.M. pe ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA (traducator autorizat) si angajat cu C.M. pe perioada nedeterminata

Buna ziua! Sunt PFA (traducator autorizat), si in paralel sunt angajata la o societate comerciala cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Pentru activitatea pe care o desfasor ca PFA in acest moment platesc 16% impozit pe profit/ + 5.5% fond sanatate. As vrea sa stiu daca incepand cu data de 01.07.2010 trebuie sa mai platesc si alte impozite (somaj, pensie, etc), dat fiind ca platesc deja ca angajat. Chiar si aceasta contributie la sanatate mi se pare nejustificata, abuziva si neconstitutionala pentru ca este platita de aceeasi persoana de 2 ori, fara sa beneficieze de absolut nimic in plus. In cazul in care la cei 16% impozit +5.5% sanatate se mai adauga 10.5% pensie si 0,5% somaj, pe langa alti 16% platitibili in avans pentru anul in curs, mai are rost sa muncesti in plus? Daca toate aceste dispozitii aberante vor intra in vigoare, tare mi-e frica de ziua in care statul nu va mai avea pe cine si ce impozita, pentru ca toti cei care detin PFA sigur le vor inchide si vor incerca sa plece naibii din Romania.
Cel mai recent răspuns: co1979 , utilizator 22:32, 25 August 2010
Inseamna ca eu am inteles complet gresit. Pana mai cu cativa ani in urma intelesesem ca Adm. Financiara este un fel de for superior, atotstiutor in materie de taxe si impozite... Incet-incet descopar ca Adm. este departe de orice raspuns coerent. De ce nu se face un birou de unde putem sa luam informatii reale si corecte? Sau daca este asa de greu de implementat, un site al Adm. Financiare cu intrebari si raspunsuri punctuale... Altfel, noi o sa ramanem cu nedumeririle si penalitatile pentru nestiinta, iar lor nu le poate face nimeni, nimic... Inutil sa spui vreunui control "stiti, eu am fost, m-am interesat, am stat la coada, am intrebat si mi s-a spus X lucru"...Cine te va crede? Bineinteles ca intre timp esti bun de plata...
Si eu (ca si multi altii) ma aflu in aceeasi situatie ca dvs, sunt si angajata cu CIM pe perioada nedeterminata si in acelasi timp sunt si PFA traducator autorizat. Evident ca trebuie sa platim darile catre stat pentru ambele categorii de venituri, chiar daca nu beneficiem de nici un avantaj suplimentar… Ba chiar mai mult, in ciuda faptului ca platesc impozitele si contributiile pentru ambele venituri, nu am putut face nici macar banalele analize de sange gratuit…
Solutii?? Ori mergem mai departe asa si atunci chiar ca nu culegem rezultatele eforturilor noastre pentru ca dupa toate darile ramanem cu un pumn de maruntis; ori marim preturile serviciilor prestate astfel incat sa nu simtim ca muncim degeaba, dar aici pierdem clientul, pentru ca la randul sau acesta va fi nemultumit de scumpirea serviciilor si va apela la un prestator care va accepta sa munceasca pe maruntis; ori renuntam la una dintre activitati, cel mai probabil la PFA, ceea ce inseamna sa aruncam pe geam toti anii de studii, experienta si pregatirea si toate diplomele, certificatele, autorizatiile dobandite. Pe mine ma revolta numai gandul in sine! Ar mai fi plecarea din tara sau evaziunea fiscala… pe care nici nu le pot lua in consideratie in mod serios… Oare astea sunt singurele alternative?!
Cat despre considerarea activitatii independente ca activitate dependenta, eu am multe semne de intrebare… daca eu prestez pentru dvs. un serviciu folosindu-ma de baza dvs materiala sau dvs imi achitati contravaloarea cheltuielilor de deplasare, amandoua vom plati impozitele si contributiile aferente venitului meu, ca un angajator si un angajat? Asta ar avea sens pentru o colaborare pe termen lung. In schimb daca azi prestez pentru dvs la sediul si cu echipamentele dvs, maine pentru altcineva in alta localitate si tot asa… cum se calculeaza impozitele platite de beneficiarii serviciilor mele? E ca si cand eu as fi angajata astazi la cineva, maine la altcineva? Dar beneficiarului i-ar conveni sa acopere aceste cheltuieli?! Mi se pare absurd…
Probabil aceasta va fi unul dintre joburile care vor muri incet, dar sigur....Din pacate, stim cum reactioneaza clientul atunci cand i se cere un pret putin mai mare fata de "ce se poarta"... poti invoca pana nu mai poti dificultatea textului, urgenta, deplasare, conditii, etc., ei stiu ca pretul este X si gata. Nu-mi pot imagina cum as putea convinge eu fiecare client in parte sa plateasca o sacosa de taxe care, sincer, n-au nicio legatura cu serviciul in sine. Fac o traducere si trebuie sa platesc pentru aceasta si eu si clientul CASS (pe care il platesc deja), pensie si somaj... Sunt curioasa: daca raman fara job, de la somaj mi se cumuleaza fondurile varsate de la cele 2 locuri de munca? Continua sa mi se explice pe un ton mai mult sau mai putin taios ca asta este... muncesc mai mult, am venituri mai mari, ele se cumuleaza si este normal sa platesc mai mult. Ok... dar atunci cand incepi o activitate de genul asta iti faci un calcul sa vezi daca merita sa iti pui pielea in saramura... Inteleg ca in tara asta nu poti face calcule nici pe termen mediu, daramite pe termen scurt. Acum, de exemplu, trebuie sa reconsider tot, sa fac niste calcule dupa ce apar normele de aplicare, iar in cazul in care nu renteaza, prefer sa fiu una dintre cele care vor inchide PFA-ul. Mult noroc "ideologilor"!
Nu stiu cati o sa imi sara in cap acum, dar daca citesc randurile urmatoare:
"2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă şi altele asemenea;
c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
d) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
e) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit;
f) orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii.
2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază."
"

mi se pare ca un traducator autorizat(PFA) care munceste la el acasa si nu depinde in nici un fel de numitul "platitor" mentionat mai sus, adica nu foloseste baza materiala a unei firme(de exemplu), nu e legat in nici un fel de platitor(prin platitor inteleg o firma care te "tine" ca PFA, adica iti asigura spatiu sa lucrezi si toate cele necesare, iti da bani si tu ii scrii facturi si treaba ta daca platesti sau nu taxe din ei ), si multe altele care sa faca activitatea sa DEPENDENTA, deci, un astfel de traducator desfasoara, in opinia mea, o activitate INDEPENDENTA DECI NU TREBUIE SA PLATEASCA CAS SI SOMAJ.

Mai cititi o data aceste randuri si poate o sa ajungem la aceeasi concluzie. Ceea ce nu imi este mie clar: cei care desfasoara activitate independenta trebuie sa mai mearga pe la fisc si sa faca vreo "foaie" ca sa bifeze undeva acest lucru sau ....cum se procedeaza?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate desfasurata ca pfa andrei112 andrei112 Buna ziua eu sunt lucrator comercial si mi sa cerut la munca sa imi fac PFA si nu stiu ce sa fac daca este bine sau nu va rog sa ma ajutatii si pe mn (vezi toată discuția)
Pfa Ari77 Ari77 Buna, am un PFA cu prestari servicii, lucrez pt o singura firma. Au dat telefon si masina. Intrebare: cine are sarcina privind cheltuielile cu combustibilul ... (vezi toată discuția)
Pfa- activitate independenta vs activitate dependenta soareirm soareirm Dupa ce am lucrat 7 ani cu contract de munca, suntem chemati sa ne transformam in pfa si ni se spune ca ne achita taxe(cresc salariul) cu 21,5%(16% -impoz. ... (vezi toată discuția)