avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nu mai stiu ce sa fac!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nu mai stiu ce sa fac!

Am o problema...si sper sa primesc un raspuns oricare ar fi el....pt ca nu mai stiu ce si cum sa fac..
stau la etajul 4...acum cativa ani..cam 4 de tot ne-a plouat in casa....incat s-a distrus tot...am ramas si fara lumina in dormitor si sufragerie...si multe altele.....de igrasie si mucegai nu mai vorbim....parca traiam in pestera....:(..eram studenta atunci, am luat bursa...iar cu banii respectivi am reusit sa facem o prima izolatie...de la asociatie nu am avut nici un sprijin...asta a fost una...dupa 2 ani de la prima izolatie a inceput iar sa ploua...am fost la asociatie si am vb cu ei....le-am explicat tot....in schimb ei mi-au zis ca nu au fonduri etc....a inceput iar calvarul...a cazut tavanul in unele locuri..probleme cu lumina si altele...m-am imprumutat cu 20 milioane de la o cunostiinta si am facut prin cineva o alta izolatie...in schimb cine ne-a ajutat cu asta nu a putut sa-mi dea chitante si altele...dar am martori vecinii de pe scara si normal se poate vedea la fata locului..mai erau 2 saptamani si era nunta surorii mele iar eu stateam cu lighenele peste tot..la asociatie nu am mai putut achita debetele, iar in prezent am 513.25 ron debit si 1357.48 ron penalitati...acum am primit citatie de judecata...:(( spuneti-mi va rog a cui este datoria sa faca hidroizolatii? a propitarului sau a asociatiei...cum nu conteaza deloc ca eu in 4 ani am pus pe terasa blocului 25 milioane?? cand puteam sa achit datoriile poate si pentru 1 an de acum in colo??va rog sa-mi dati un raspuns ca nu mai stiu cum sa fac! sunt disperata....
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:20, 12 Iulie 2010
Obligatia de a repara terasa este in exclusivitate a asociatiei de proprietari, nu a unui proprietar anume sau a proprietarilor de la ultimul etaj.
Justificarea ca nu exista fonduri este prosteasca, deoarece conducerea asociatiei este obligata prin legea 230/2007, precum si prin HG 1588/2007 sa contituie fondul de reparatii.
In adunarea generala anuala se stabileste de catre proprietari, impreuna cu conducerea asociatiei (comitet executiv, presedinte) suma cu care contribuie fiecare apartament la acest fond, cum se achita acest fond si care ar fi prioritatile de reparatii.
Dar fondul de reparatii este obligatoriu de constituit. Nu se poate ca presedintele asociatiei sa doarma pe camasa si cand vin oamenii la el sa se planga ca le ploua in casa, el sa dea din umeri ca nu are fonduri. Menirea lui, printre altele este si grija de a strange aceste fonduri.

Pe de alta parte Dv. ati gresit ca nu v-ati luat martori, ca nu aveti facturi si chitante. Cum sa puteti dovedi acum ca ati cheltuit acei bani? Cine sa va creada?

Parerea mea este sa incercati sa va achitati cat de cat o parte din restante si sa-l obligati pe presedinte, chiar si in instanta sa se ocupe de reparatia terasei.

Terasa este un bun comun, face parte din proprietatea comuna, trebuie reparat de asociatie de proprietari la initiativa comitetului executiv, a presedintelui.
In acest scop presedintele si administratorul se ocupa de strangerea banilor in acest fond, tot conducerea asociatiei si administratorul se ocupa de selectarea unei oferte de la prestatori si supravegheaza lucrarea.
Proprietarii - toti - au obligatia de a achita ratele la fondul de reparatii pentru ca au obligatia de a intretine si repara proprietatea comuna, avand fiecare o cota-parte indiviza in aceasta proprietate comuna.
daca ati fi avut dovada platii (facturi, chitante), puteati sa recuperati aceste cheltuieli in instanta.
mi se pare mare suma de penalitati, in raport cu debitul
E posibil ca restantele penalizabile sa fi fost in suma mai mare din care sa fi achitat o parte, iar din penalizari sa nu fi achitat nimic, astfel incat pare a fi gresit calculat.
@gi_jane2 - daca vreti sa ajutati cu ceva pe autoarea topic-ului, faceti-o in cunostinta de cauza, daca nu stiti despre ce este vorba, lasati-o balta.
In acest context am rugamintea sa cautati, aici in forum raspunsuri pertinente cu privire la cele doua propozitii scrise de dvs. mai sus si mai reflectati. Inteleg ca vreti sa o ajutati, dar nu cu "mi se pare mare suma de penalitati, in raport cu debitul"... aveti dreptate, si mie mi se pare, dar asa asa, la prima citire.
...........................
@danutza07 - nu sunteti nici primul si nici ultimul proprietar aflat la ultimul etaj care pateste ce ati patit dvs. Din nefericire foarte multi proprietari nu isi cunosc drepturile in cadrul as. prop., insa constat ca dvs. nu va cunoasteti nici obligatiile daca ati ajuns sa fiti chemata in judecata de catre as. prop. si intelega ca ati vrea sa va ajutam in aceasta privinta, dar ma tem ca este putin cam tarziu.
Sustin cele aratate de d-na @elga50, mai ales in ceea ce priveste procedura si ordinea in care ati efectuat aceste lucrari.
Ca sa nu pierdem timpul, va dau un link chiar de aici de pe forum privind o procedura aproximativ corecta pe care trebuie sa o urmeze cineva aflat in situatia dvs. : www.avocatnet.ro/content/for...
Sigur, daca veti mai cauta veti mai gasi si alte discutii privind modul corect de abordare a acestei probleme.
Acum totul depinde de dvs. in raport cu as. prop., de intelegerea cu care veti fi tratata de catre conducerea acesteea.
domnule grecu, nu cred ca se pune problema de ajutor, intrucat am exprimat doar o parere, e adevarat, personala, dar nici nu cred ca am derutat... daca spun ca am debit de 500 si penalitati de 1000, cred ca vi s-ar parea chiar si dvs mult... de unde stiti ca i s-au calculat corect?
am zis doar ca mi se pare mare, nu am zis ...sigur e o greseala
daca adopta astia legea in timp util, nu mai plateste penalitati deloc.
in legatura cu prima afirmatie, nu inteleg ce v-a nemultumit. (chiar zilele astea a postat cineva pe tema asta, ca au pierdut in instanta si trebuie sa-l despagubeasca pe cel ce si-a reparat acoperisul singur)
oricum in instanta ajungi, daca asociatia cu strange bani, sau nu e de acord cu reparatia, iar tu ca locatar de la ultimul etaj nu accepti sa stai in conditii ''lacustre''.
oricum, nu va inteleg reactia... puteati s-o raportati ca off topic, sau sa nu ma luati in seama
o seara placuta!

Alte discuții în legătură

Terasa blocului - parte comuna doar pentru unii ayseia13 ayseia13 Locuiesc la et 4 iar terasa blocului este intr-o stare jalnica, odata cu topirea zapezi a inceput sa ploua in casa, apa infiltrata ajungand la unele ... (vezi toată discuția)
Reparatie terasa bloc Cristina_Silivestru Cristina_Silivestru Buna ziua, de curand mi-am luat un apartament la etajul 4 dintr-un bloc cu 4 etaje, cu acoperis facut de fostii proprietari. In primul an n-am avut nicio ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez banii de la asociatia de locatari crysstyna22 crysstyna22 buna seara ,acum 6 luni am facut o cerere la asociatioa de locatari pt repararea acoperisului deoarece stau la et 4/4 si imi curgea in casa , acestea mi-au ... (vezi toată discuția)