avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul de a incheia si de a desface CIM al unei ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul de a incheia si de a desface CIM al unei sucursale

Buna seara,
Va rog sa ma lamuriti intr-o chestiune, foarte importanta, atat pentru mine, cat si pentru alti colegi din tara, si anume:
In urma cu 1 an m-am angajat la o sucursala a firmei X, iar pe contractul individual de munca a semnat numai conducerea sucursalei, nu si centrala.
Intrucat, dupa implinirea unui an de zile, am fost concediat, printr-o decizie emisa de catre sucursala, si semnata numai de ea, ma intereseaza sa stiu daca o sucursala are dreptul legal de a incheia si de a desface contracte individuale de munca, in nume propriu, si nu numai in numele centralei, din care face parte, in baza unei imputerniciri din partea acesteia.
In caz de judecata, ma judec cu sucursala, cu centrala, sau cu amandoua?
Centrala ar putea invoca lipsa calitatii procesuale pasive in acest caz?
Mentionez ca centrala ar avea toate motivele sa nu fie parte in cauza, intrucat nr. total de concedieri efectuate intr-o perioada de 30 zile, la toate sucursalele din tara, ar intra sub incidenta concedierilor colective, si nu a concedierilor individuale, asa cum se pretinde de catre societatea in cauza, in sensul ca aceste concedieri se analizeaza numai la nivel de sucursale, invocandu-se ca sucursalele, conform codului de procedura civila, au organe proprii de conducere si sunt inregistrate la Registrul Comertului, iar datorita numarului mic de salariati concediati la fiecare sucursala, in parte, ar fi vorba numai despre concedieri individuale.
In speranta unor raspunsuri utile din partea dvs.,
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2010
costi2001, utilizator
Cel mai recent răspuns: costi2001 , utilizator 20:38, 8 Iulie 2010
Numai daca a primit competenta de delegare pentru încadrarea personalului prin
încheierea de contracte individuale de muncă, sucursala poate incheia c.i.m.
Potrivit Codului de procedura civila se vor cita persoanele juridice de drept privat, prin reprezentantii lor, la sediul principal sau la cel al sucursalei ori, dupa caz, al reprezentantei.
am inteles si va multumesc, insa, atata timp cat sucursala actioneaza in calitate de delegat al centralei, privitor la incheierea si desfacerea CIM, centrala se poate sustrage de la judecata in privinta acestor concedieri? altfel spus, daca sucursala este reprezentantul centralei, prin aceasta delegatie, nu centrala este cea direct raspunzatoare si, prin urmare, isi asuma toate actele sucursalei privitoare la concedieri? Poate exista vreo situatie prin care centrala sa invoce lipsa calitatii procesuale pasive, in procesul deschis impotriva concedierii, mai ales tinand cont ca vreau sa ma judec cu centrala, si nu cu sucursala? Motivele vi le-am spus...la nivel national, ar fi vorba despre o concediere colectiva, si nu individuala, cum s-ar interpreta numai la nivel de sucursale.
Va multumesc inca o data.
costi2001, utilizator
Conform art. 14, aliniat 2 din codul muncii, persoana juridica poate incheia CIM, in calitate de angajator, din momentul dobandirii personalitatii juridice, insa Legea 31/1990 stipuleaza clar ca sucursalele sunt entitati fara personalitate juridica, asadar, acestea nu pot incheia si desface CIM in nume propriu, actionand doar in numele centralei din care fac parte. Prin urmare, numai centrala este direct raspunzatoare in privinta concedierilor, si nu sucursala, chiar daca sucursala a incheiat si desfacut CIM, in baza unei delegatii de la centrala.
Eu, nefiind jurist de meserie, imi expun argumentele cel mult prin prisma bunului simt, insa, avand in vedere importanta subiectului, rog juristii si avocatii cu experienta sa dea o mana de ajutor, atat mie, cat si celor aflati in situatii similare.
Multumesc foarte mult.
In conformitate cu art. 41 al. 2 C.p.c. sucursala, neavând personalitate juridică şi patrimoniu propriu, nu poate sta în judecată.
Prin urmare, chemati in judecata societatea mama.
da, numai ca ei motiveaza prin art.41, aliniatul 2 cod p.c. care tocmai asta spune, si anume, "Asociaţiile sau societăţile care nu au personalitate juridică pot sta în judecată ca pârâte, dacă au organe proprii de conducere."
Referitor la art. 41 din C.p.c., consider ca nu este suficient pentru cauza in discutie, intrucat, in baza lui, sucursala poate sta in judecata, dar asta nu exclude raspunderea centralei fata de concedierile efectuate de catre sucursala.
Imi pun intrebarea: Poate un imputernicit sa preia in nume propriu drepturile si obligatiile titularului?
Sau, chiar daca s-ar putea, art.14, aliniatul 2 din Codul muncii stipuleaza clar ca "persoana juridica poate incheia CIM, in calitate de angajator, din momentul dobandirii personalitatii juridice."
Prin urmare, consider ca orice delegatii sau imputerniciri ar primi sucursala din partea centralei, acestea vor trebui sa se supuna acestui articol din codul muncii, iar sucursala nu poate incheia CIM, in nume propriu, neavand personalitate juridica, ci doar in numele centralei. Altfel spus, sucursala nu-si poate asuma drepturi si obligatii ce deriva din incheierea si desfacerea de CIM, pentru ca ar incalca art.14 aliniatul 2 din codul muncii; sucursala poate opera doar in numele centralei, care este titulara de drepturi si obligatii, iar acestea nu pot fi transferate sucursalei, pentru ca s-ar incalca legea.
Rog juristii sa-mi spuna daca am dreptate si multumesc tuturor celor care mi-au raspuns.
costi2001, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces omniasig MAXIMMUSS MAXIMMUSS am obtinut la fond castig de cauza , prin care OMNIASIG BUCURESTI, a fost obligata sa-mi plateasca suma de 15.000 lei diferenta prima de asigurare neachitata, ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala sucursale Iuliana Preda Iuliana Preda Buna, Nu stiu daca ma poate ajuta cineva cu un sfat. Unita Sucursala Braila poate sta in judecata in nume propriu? Am mai avute procese cu societati de ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala, sucursala cryingangel cryingangel Buna ziua, As dori sa ma interesez daca o sucursala poate introduce o actiune in justitie, si legea, art. unde se mentioneaza acest lucru. Va multumesc ... (vezi toată discuția)