avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... calitate procesuala sucursale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

calitate procesuala sucursale

Buna,
Nu stiu daca ma poate ajuta cineva cu un sfat. Unita Sucursala Braila poate sta in judecata in nume propriu? Am mai avute procese cu societati de asigurari dar nimeni nu a mai invocat lpsa calitatii procesuale pasive a sucursalei. Are unita Braila un statut mai special?
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 08:09, 6 Februarie 2009
Acum cativa ani era "la moda" sa se tot invoce o astfel de exceptie, in unele situatii instantele o acceptau , si atunci trebuia sa te judeci si cu societatea mama, dar acum se invoca tot mai rar exceptia, intrucat si sucursalele pot sta in judecata in nume propriu, chiar daca nu au personalitate juridica, avand in vedere urmatoarele:

Potrivit Legii nr.31/1990, cu modificarile si republicarile ulterioare, persoanlitatea juridica a unei societati comerciale priveste numai sediul principal al acesteia, singura detinatoare a calitatii de subiect de drepturi fiind societatea fondatoare, care are persoanlitate juridica. In acest sens s-a pronuntat Curtea Suprema de Justitie prin Decizia nr.752/02.11.1995.

Totodata, art.43 alin.1 din Legea nr.31/1990, modificat prin OUG nr.32/1997, aprobata cu modificari prin Legea nr.195/1997, stipuleaza:” Sucursalele sunt dezmembraminte fara persoanlitate juridica ale societatii comerciale si se inmatriculeaza, inainte de inceperea activitatii lor, in Registrul Comertului din judetul unde vor functiona”. Acest articol se completeaza cu dispozitiile art.23 alin.1), 2) si 3) din Legea nr.26/1990 care se refera la formalitatile de inregistrare pe care trebuie sa le indeplineasca societatea care isi infiinteaza sucursale in alte judete.

Cat priveste posibilitatea unei sucursale de a sta in judecata, Curtea Suprema de Justitie s-a pronuntat prin Decizia nr.906/01.04.1997, unde se arata ca sucursala, desi nu are personalitate juridica, poate avea calitate procesuala pasiva, intrucat sucursala este infiintata cu fondurile unei societati ce ii afecteaza capitalul necesar si o organizeaza spre a desfasura o activitate economica proprie, in cadrul obiectului ei de activitate.

Pe de alta parte, nu putem ignora dispozitiile art.41 alin.2 din cod. pr. civila, in sensul ca societatile care au personalitate juridica pot sta in judecata ca parate, daca au organe proprii de conducere precum si dispozitiile art.87 pct.2 din acelasi cod, care prevad ca pot fi citate persoanele de drept privat, prin reprezentantii lor, la sediul principal sau cel al sucursalei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces omniasig MAXIMMUSS MAXIMMUSS am obtinut la fond castig de cauza , prin care OMNIASIG BUCURESTI, a fost obligata sa-mi plateasca suma de 15.000 lei diferenta prima de asigurare neachitata, ... (vezi toată discuția)
Sentinta judecatoreasca omniasig MAXIMMUSS MAXIMMUSS am obtinut la fond castig de cauza , prin care OMNIASIG BUCURESTI, a fost obligata sa-mi plateasca suma de 15.000 lei diferenta prima de asigurare neachitata, ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a incheia si de a desface cim al unei sucursale costi2001 costi2001 Buna seara, Va rog sa ma lamuriti intr-o chestiune, foarte importanta, atat pentru mine, cat si pentru alti colegi din tara, si anume: In urma cu 1 an m-am ... (vezi toată discuția)