avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de servitute cerut de banca care ofera creditul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de servitute cerut de banca care ofera creditul ipotecar

Din luna februarie si pana in prezent incerc sa refinantez un credit ipotecar cu o alta banca. Dupa o sumedenie de hartii cerute de banca care refinanteaza creditul am ajuns la ultima- drept de servitute pentru imobilul ipotecat ( prima banca nu l-a cerut).
Imobilul este construit intre anii 2006-2008 dupa cumpararea unui teren la marginea orasului de la o persoana fizica si are mentionat in autorizatia de constructie "iesire la strada". Persoana respectiva a dezmembrat terenul in vreo 13 parcele iar ea si-a tinut parcela despartitoare de drumul principal fara binenteles sa ne comunice celor 13 proprietari(spunand ca aceasta constituie viitorul drum de acces a tuturor celor 13 parcele la drumul public, el urmand sa doneze acest teren primariei). Casele s-au ridicat, lumea s-a mutat in ele, fiecare si-a facut gard despartitor la drum (parcela ramasa vanzatorului de teren).
Banca nr. 2 imi cere spre deosebire de prima ca imobilului ipotecat sa i se constituie drept de servitute de catre proprietarul drumului. (corect- pentru executare in caz de...). Contactez proprietarul drumului care da o declaratie notariala prin care este de acord cu instituirea dreptului de servitute cu orice mijloc de transport in favoarea imobilului meu dominant. Banca cere in plus inscrierea acestui drept in sarcinile din cartea funciara ale proprietarului drumului. contactez din nou proprietarul drumului care cere inscrierea acestui drept in cartea funciara printr-o solicitare la Cartea Funciara. Dupa 9 zile lucratoare primeste raspuns ca pentru acest lucru trebuie sa aiba acordul meu si al primei mele banci in favoarea careia s-a facut ipoteca. Dar eu am cerut dreptul de servitute in favoarea mea si in favoarea primei banci, la cererea celei de-a doua. Trebuie sa-mi dau de fapt singur acordul pentru cererea mea? Atunci
CINE SI UNDE GRESESTE?
P.S. Pe sub drumul cu pricina trece canalizarea tuturor caselor nou construite, lucrare facuta de proprietarul drumului si cu acordul nostru verbal
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:07, 21 Iulie 2010
La momentul intocmirii contractului de vanzare cumparare a terenului trebuia sa se faca precizarea fie ca fi se da o cota parte din lotul nr.---- ce are calitatea de drum sau un drept de servitute pe lotul respectiv.
O varianta ar fi rectificarea contractului de vanzare cumparare printr-o incheiere data de notarul ce la autentificat prin care sa se precizeze fie ca vi se da o cota parte, fie drept de servitute (atentie vanzatorului ii poate veni ideea sa va mai ceara niste bani); cu aceasta ocazie trebuie sa obtineti si acordul primei banci.
Incheierea de rectificare si acordul primei bancii se va duce pentru notare in cartea funciara - operatiune ce ar trebui sa dureze in regim normal 15 zile lucratoare, in regim de urgenta - cu o taxa suplimentara s-ar putea sa o obtineti mai repede. Dupa puteti cere refinantare. Succes!
Dvs ati cerut inscrierea in favoarea dvs, dar cei de la cartea funciara nu stiu asta, nu-i asa? Servitutea se constituie prin acord, care presupune consimtamantul si al celuilalt proprietar si al dvs, plus al creditorului ipotecar (prima banca). Cel mai simplu e sa faceti un acord tripartit.

Nu vad de ce sa fie implicata o rectificare, pentru ca actele initiale nu sunt gresite, s-a schimbat situatia juridica intre timp.
Nu cred ca acordul bancii care a acordat primul credit ar fi necesar. Ba chiar afirm ca nu este.

Insa... In ceea ce priveste acordul dumneavoastra, el este mai mult decat necesar. Dreptul de servitute este un drept real. Or, el nu poate fi nici transmis, nici constituit, in temeiul unei declaratii, fie ea si in forma autentica. Declaratia proprietarului fondului dominat poate fi privita, cel mult, ca fiind o oferta de donatie (daca a inteles sa declare ca servitutea se constituie cu titlu gratuit. Cum codul civil prevede ca donatia este un contract, este firesc ca oferta de donatie sa fie urmata de acceptare, altfel nu se poate incheia contractul si, pe cale de consecinta, nu se poate constitui dreptul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acces drum de servitute b30ufi b30ufi Buna ziua, Am primit de curand o bucata de teren de a parintii mei.Accesul la parcela se face pe un drum de servitute care este proprietatea parintilor si a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! este obligatorie inscrierea in cartea funciara a unui ... petunie petunie Buna ziua! Este obligatorie inscrierea in cartea funciara a unui drept de uz si servitute in favoarea Enel Distributie? Mentionez ca am dat o declaratie in ... (vezi toată discuția)
Conflict servitute iasmina2009 iasmina2009 Buna ziua, am cumparat impreuna cu alte 8 persoane un teren mai mare, pe care l-am impartit in loturi de marimi diferite, in functie de dorinta fiecarei ... (vezi toată discuția)