avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu probleme!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu probleme!

Buna ziua,

Ma numesc Eugenia si am mare nevoie de ajutorlul dvs.Mama mea a decedat in anul 2006,iar tatal meu in anul 2008,dupa moartea mamei ,tatal meu nu a dorit sa faca succesiunea cu toate ca era constient de faptul ca fiica sorei mele (care a decedat in 1996)v-a veni sa-si ceara drepturile, iar cand s-a hotarit ,a murit.Acum primesc notificare din partea nepoatei (fiica sorei) sa ma prezint cu toate actele pentru o intelegere amiabila privind mostenirea (eu avand toate documentele in original datate de acum ca 60 ani) in contextul cand ea a fugit de acasa (parintii mei fiind tutorii legali ai nepoatei ,dupa moartea sorei mele )cu toate ca eu am avut grija de ea chiar si cand traia sora mea(fiind divortata)! Parintii mei au facut tot posibilul impreuna cu mine,sa o aduca pe cale cea buna,dar... La 16 ani cand a fost adusa de politie acasa a dat declaratie(in fata parintilor mei si a organului reprezentativ -am declaratia ei in original- ca nu are pretentie la nici o mostenire si ne reneaga ca familie , si vrea sa-si vada de viata ei.ACUM VREA MOSTENIREA care sunt constienta ca ii revine 50% (reprezentand-o pe sora mea)si 50% mie.
Acum are 23 de ani,nu i-a pasat ca au murit ,si-a abandonat copilul rezultat din viata tumultuoasa,cu toate ca i-am spus ca-l infiez eu (statul a decis ca nu are nici un rost sa ma intrabe daca doresc sa-l infiezi -nepoata fiind minora cand a nascut -fiind mai usor sa intrebe niste bunici(parinti mei) bolnavi si paralizati daca pot sa-si dea consintamantul de al creste pe stranepotul lor.Cum sa-si dea consintamantl cand ei erau batrani ,bolnavi foarte .grav ??????????? !!!!Am adus in discutie acest copil pentru ca eu (cand a aparut nepoata mea in ziua inmormantarii tatalui meu),i-am spus daca este sa-i dau ii voi da copilului ei.
In notificare in impune sa aduc toate documentele ce constituie masa succesorala,
INTREBARE:
-ma poate obliga in instanta sa aduc aceste documente?
-este valabila declatatia ei data la 16 ani cum ca renunta la mostenire?
-ce drepturi au cei 2 copii ai parintilor mei(mama 1 baiat din prima casatorie;tata 1 fata din prima casatorie)?

In speranta ca voi afla raspunsul cat se poate de repede ,va doresc o zi buna,

Cu respect,
:
Cel mai recent răspuns: JENIY , utilizator 15:42, 12 Iulie 2010
declaratia data la varsta de 16 nu are nici o valabilitate, nu poti renunta la o mostenire viitoare, renuntarea se poate face doar la deschiderea succesiunii- in mod expres sau prin neacceptarea mostenirii,
cei 2 copii ai parintilor din casatoriile anterioare au aceleasi drepturi ca si dvs, baiatul are dreptul la jum din mostenirea lasata de mama si fata jumatate din cea a tatalui.
in acest sens veti fi 3 mostenitori la masa succesorala a mamei si tot 3 la cea a tatalui,
in ceea ce priveste solicitarea de a depune doc instanta va poate obliga sa le depuneti
Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2010
Cab.Av.Doroiman Camelia, Avocat
Revin cu o alta intrebare legata de succesiunea cu probleme?
Sotul a facut succesiunea dupa moartea parintilor si a dat-o in judecata pe sotia tatalui lui-acesta recasatorindu-se (aceasta nedorind sa se faca nici o succesiune) ,nu a avut nici un act a trebuit sa-si faca rost de toate documentele pentru ca el a fost cel care a dat-o in judecata si instanta nu a obligat-o sa-i dea nici un act,t trebuit chiar sa demonstreza ca el este fiul defunctiilor.
In acest caz,pe mine de ce m-ar obliga sa-i dau actele nepoatei atata timp cat nu vreau sa fac succesiunea,ea are dreptul sa ma dea in judecata dar nu e necesar sa ai si acte?ce masa succesorala dezbatem? daca s-au pierdut actele?de unde stie ca le am?nu trebuie sa dovedeasca ca este fiica sorei mele?nu trebuie sa aiba certificatul ei de deces?
Va rog din suflet sa ma lamuriti.
Cu stima,

Ati primit pana acum citatie in vederea prezentarii la proces?
Aceea notificare de care vorbiti se refera la prezentarea la un notariat?
Daca sunteti singura din acesti fratii , fie ei din prima casatorie a mamei sau a tatalui, fie nepoata dupa sora d.-stra., in cazul unui proces puteti invoca -prescriptia dreptului la obtiune succesorala pentru toti ceilalti frati si nepoata , ce vine prin reprezentare, dupa mama ei.
Daca mama d.-stra. a decedat in anul 2006 si tatal in 2008 s-au scurs demult cele 6 luni ,in care puteau sa deschida succesiunile. Dar , d-stra. daca faceti dovada ca ati acceptat succesiunea ,in mod tacit, adica ati platit impozitele pentru imobil, ati intrat in posesia lui, daca aveti terenuri inravilane sau virane le-ati lucrat, etc, iar ceilalti au stat in pasivitate pot avea surpriza sa fie indepartati de la succesiune tocmai prin faptul ca nu au acceptat nici expres, adica printr-o cerere de deschiderea succesiunii si nici tacit , prin acte de conservare sau administrare, cat si de dispozitie.
In ce localitate a decedat tatal d.-stra?
Luati legatura cu un avocat cu experienta in domeniul succesiunilor si veti razbate! Cu stima! Avocat Dan Florenta Beatrice
Aveti parghii legale , insa trebuie sa gasiti
Multumesc pentru amabilitate.
Notificarea este de la notariat prin care ma instiinteaza sa ma prezint pentru o intelegere amiabila asupra mostenirii,daca nu dau curs'' invitatiei''va face demersurile necesare in instanta de judecata.Citez:''urmand sa suport toate cheltuielile ocäzionate(taxe de timbru,onorarii experti,onorariu de avocat,etc.)
Sunt pertinente pretentiile care m-i se impun in aceasta notificare?
Parintii mei au locuit si au decedat la aceasta adresa unde se afla mostenirea-provincie( jud Dambovita),dar nu au avut niciodata mutatie la cea adresa figurand cu domiciliul in Bucuresti.
Dat fiind faptul ca au fost foarte bolnavi cum am prezentat mai sus ,eu i-am ingrijit fara nici o pretentie si toate cheltuielile privind intretinere si decesul parintiilor mei au fost suportate de catre mine-avand acte doveditoare.
Fiul mamei mele a decedat si din cate stiu nu are mostenitori,iar fiica tatalui meu cunoaste faptul ca tatal sau a decedat si nu si-a exprimat nici o dorinta in aceasta perioada-mai ales ca nu au avut nici o relatie tata-fiica in decursul vietii ,ea ramanand sub tutela mamei sale.
Este bine sa o las sa ma cheme in instanta sau sa demarez eu procedurile?
Eu posed din 2001 un apartament in Bucuresti preluat de la parintii mei cu contract de vanzare -cumparare cu clauza de uzufruct viager.Se poate ataca acest contract?
Am apelat la dvs pentru ca pe 12 iulie 2010 trebuie sa ma prezint la notar conform notificarii si nu stiu ce sa fac.
Cu stima, Eugenia.
buna ziua .
contractul de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager incheiat intre ascendenti si descendenti se prezuma a fi o liberalitate .
nepoata poate ataca in instanta acest act (daca are cunostinta despre existenta lui ) , in termen de 3 zile de la decesul tatalui dvs.
la notar se poate realiza succesiunea efectiv foarte repede, pe cand in instanta , intr-adevar dureaza.
dar dvs. sunteti singura in masura sa decideti daca merita sa luptati sau nu .

Alte discuții în legătură

Mostenire de la o matusa Bogdan Trandafir Bogdan Trandafir Mătușa mea vrea sa imi lase mie apartamentul ei cat mai este in viata, dar ii este frica ca daca mi-o lasa sa nu ramane pe strada ,De aceea intreb daca ... (vezi toată discuția)
Ultima pensie mihaelasoltinschi mihaelasoltinschi As dori sa ma lamureasca si pe mine cineva in legatura cu ridicarea ultimei pensii. Eu, nepoata am ingrijit-o pe matusa mea, cu contract de intretinere cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire mel 75 mel 75 buna ziua!tatal meu a murit acum cateva luni.eu sunt fiica lui el fiind divortat de mama mea, iar inainte de decesul lui a murit si copilul lui dintr-o alta ... (vezi toată discuția)