avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... legalitate aparat radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

legalitate aparat radar

Buna seara, rog pe cei in cunostinta sa raspunda, daca este legala inregistrarea video efectuata de pe o masina fara insemne de politie si fara nr. de MAI ( o Dacia Logan rosie), si ce anume trebuie cerut in instanta pt. a vedea inregistrarea si eventuala legalitate a aparatului? Cu stima
Cel mai recent răspuns: aka.fg , utilizator 23:54, 17 Iulie 2010
Nu are relevanta ca e montat pe o masina fara insemnele politiei .
In instanta , politia va depune planse fotografice ( nu inregistrarea ) , buletinul de verificare metrologica a aparatului .
In lumina jurisprudenţei CEDO, acest gen de contravenţie referitor la circulaţia pe drumurile publice intră în sfera „acuzaţiilor de natură penală” la care se referă primul paragraf al articolului 6 CEDO. Pe cale de consecinţă, petentului trebuie să îi fie recunoscută prezumţia de nevinovăţie.
În acest sens, un proces verbal de constatare a contravenţiei, chiar dacă este întocmit conform dispoziţiilor legale, nu poate face dovada prin el însuşi a existenţei faptei, a autorului şi a vinovăţiei, sarcina administrării probelor revenind agentului constatator.
Pentru ca măsurătoarea efectuată cu aparatul tip radar să fie valabilă, trebuiesc îndeplinite condiţiile speciale prevăzute în Norma de metrologie legală NML 021-05 din data de 23.11.2005, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru a se asigura că unitatea sancţionatoare a respectat prevederile imperative ale normelor legale în vigoare, ar trebui solicitat Inspectoratului de politie din cadru caruia face parte agentul constatator să depună la dosar toate documentele care să ateste legalitatea punerii în funcţiune, folosirii şi, respectiv aplicării sancţiunii contravenţionale, cum ar fi, dar fără a se limita la:
- Aprobare de model pentru aparatul Autovision ROM.180;
- Omologarea aparatului;
- Buletinul de verificare metrologică periodică;
- Dovada efectuării autotestării aparatului radar Autovision ROM.180 la punerea acestuia în funcţiune;
- Atestatul de operator al agentului constatator;
- Ordinul de serviciu al agentului constatator aflat în auto pe care este montata aparatul radar;
- Ordinul de serviciu al agentului constatator care a întocmit procesul verbal;
- Ordinul de serviciu sau alt document care să probeze legătura indisolubilă între ordinele de serviciu ale celor 2 agenţi sus-menţinonaţi;
- Dovada instalării în mod legal a aparatului radar pe auto;
- Dovada efectuării măsurătorii radar a faptei sancţionate, cu acurateţe şi în condiţii atmosferice adecvate, în conformitate cu cerinţele legale.
Instanta va decide insa, care probe se vor solicita si admite.
Succes, dar nu mai depasiti viteza!
In instanta trebuie sa solicitati:
-certificatul de omologare al apartului radar,
-buletinul de verificare metrologica,
-autorizatia de operator radar,
-plansele foto.
Formulati contestatie in termen de 15 zile de la comunicare. ( sper sa fi formulat obiectiuni)
Contactati avocat pentru a verifica daca procesul verbal este intocmit potrivit disp.legale in materie.
Asa mai aduga la cele aratate de distinsii colegi de forum ca ar trebui sa mai solicitati si copie a ordinului de serviciu al agentului constatator
nu se mai folosesc ordine de serviciu, in schimb exista "buletinul posturilor" unde va apare numele agentilor din echipaj, nr masinii, tematica misiunii lor precum si tronsonul de drum pe care sunt trimisi (in general apar localitatile, de ex. " DN 6 Giurgiu - Calugareni").

in ultimul timp a observat in practica Tribunalelor - ca instante de recurs - ca incep sa nu mai ia in seama viciile de forma ale actelor (cu exceptia expirarii termenlor buletinelor metrologice) si nu mai anuleaza pv ptr depasire de viteza. Discutabila din punct de vedere legal insa problema este ca decizile respective nu le mai poti ataca

Alte discuții în legătură

Certificatul de omologare al cinemometrului.... awbdan awbdan Am fost surprins in localitate cu 114 km/h ( radar stationar), am cerut politistului certificatul de omologare, cerificat de operator radar, si ordin de ... (vezi toată discuția)
Poze radar - probe in proces Eu contest Eu contest Buna ziua, Apelez la sfaturile voastre pentru a lua o hotarare de a continua sau nu procesul cu politia Prohova. In Februarie am fost oprit pentru ... (vezi toată discuția)
Retinere permis auto loricul loricul Am fost oprit in trafic de agentul de politie care mi-a intocmit proces-verbal pentru depasirea vitezei legale in localitate. Acesta sustinea ca radarul montat ... (vezi toată discuția)