avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz eliberare adeverinta salariala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz eliberare adeverinta salariala

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care sunt sanctiunile pentru angajatorul care refuza eliberarea adeverintei salariale necesare pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului. Au trecut cele 126 de zile de concediu de maternitate si mi s-a spus ca vor elibera adeverinta odata ce voi aduce semnata cererea de demisie incepand cu data incetarii CIC (peste 2 ani). Ce ar trebui sa fac in aceasta situatie? Sa cer un refuz in scris sa ma prezint la ITM? Inteleg ca nu pot beneficia de indemnizatia in aceste conditii. Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Elena Anghelescu , Avocat 17:57, 9 Iulie 2010
Sa faceti o sesizare la ITM (sunt niste amenzi destul de consistente) . E un abuz incredibil in partea lor. Sunt OBLIGATI la eliberarea adeverintei.
1. Din Codul muncii:

Art.34... (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

2. Sesizati, imediat, ITM!

Multumesc pentru raspuns rapid. Exista vreun termen in care sunt obligati sa elibereze adeverinta? Sa cer refuz in scris? In cat timp va raspunde ITM-ul? Acest refuz ma impiedica sa depun actele necesare obtinerii indemnizatiei. Ce se intampla daca procedura se taraganeaza si expira termenul in care pot depune actele la primarie? Sunt derutata rau pentru ca indemnizatia este singurul venit al familiei noastre si am doi copii. Multumesc.
ITM-ul nu-i poate constrange decat aplicandu-le amenzi. Si li se poate stabili (prin procesul verbal intocmit) si un termen pe care daca nu-l respecta, risca o alta amenda pentru nerespectarea masurilor dispuse de agentul de la ITM.
Explicati situatia asta in plangerea formulata catre ITM. Si rugati-i sa urgenteze motivat de cele de mai sus.
Ce se poate intampla daca totusi semnez o cerere de demisie valabila cu data finalizarii CIC. Un astfel de act este valabil? Exista riscul sa nu primesc indemnizatia intrucat am intrerupt activitatea inainte de a intra de iure in CIC?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Sesizare itm GYANYNA GYANYNA Vreau sa fac o sesizare la ITM ,pentru ca angajatorul refuza sa-mi elibereze in urma cererilor facute stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de somaj.As ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj C.Daniela C.Daniela Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie...in decembrie 2010 am fost concediata pe motiv ca se restrange activitatea, concediere care s-a facut in baza art ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta bgeorgeta bgeorgeta daca un angajator refuza sa elibereze adeverinta necesara depunerii dosarului pentru crestere si ingrijire copil, ce poate sa faca angajatul? (vezi toată discuția)