avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la somaj

Buna ziua,
Ma aflu in urmatoarea situatie...in decembrie 2010 am fost concediata pe motiv ca se restrange activitatea, concediere care s-a facut in baza art 65, alin 1 pentru a avea dreptul la somaj. La data cand trebuia sa merg la societate pentru ridicarea drepturilor banesti acestia au refuzat sa imi dea salariile cuvenite, si toate documentele care trebuiau eliberate. Mi s-a comunicat ca nu vor sa imi platesca si ca nu am decat sa ii dau in judecata. Am facut inaintarea in instanta, iar termenul este la sfarsitul acestui an. Intrebarea mea este daca la finalizarea procesului, in eventualitatea in care nu imi voi gasi un serviciu, mai pot beneficia de ajutorul de somaj?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:39, 22 Septembrie 2011
Termenul de decadere din dreptul de a primi indemnizatia de somaj este de max.12 luni de la data concedierii.Asadar,daca cererea dvs.este depusa la ALOFM nu mai tarziu de 12 luni de la data concedierii,veti beneficia de indemnizatia de somaj incepand cu data inregistrarii cererii.


Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2011
ContSters136493, utilizator
1. Pentru neeliberarea adeverintelor necesare pentru somaj va puteti adresa cu o sesizare si la ITM care poate sanctiona contraventional pe angajator cu amenda.

2. Din Codul muncii:

Art.34
...
(5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:

b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

3. Din HG nr.161/2006:
Art. 7.
...
(3) La solicitarea scrisă a salariatului, angajatorul este obligat să îi elibereze copii, certificate de reprezentantul legal al acestuia sau de persoana împuternicită de angajator pentru conformitate cu originalul, ale documentelor existente în dosarul personal, ale paginii/paginilor din registrul electronic, care cuprinde/cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal.

4. Din Legea 76/2002:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:

j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;

Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

Deja exista pe rolul instantei un proces cu termen sfarsitul anului,din cate spune utilizatorul,asa incat reclamatia la ITM nu va rezolva prea multe in sensul mentionat.
Poate mai nimerit era o sesizare la ALOFM,avand in vedere ca este vorba despre adeverinta care atesta stagiul de cotizare la somaj.
1. Sub amenintarea unei sanctiuni disciplinare este posibil ca angajatorul sa ii elibereze adeverintele necesare inainte de inceperea procesului.
2. In raspunsul meu de mai sus este si varianta cu sesizarea AJOFM (v. pct.4), pentru adeverinta pentru somaj dar si pentru asta Legea 76/2002 spune ca tot ITM trebuie sesizat (v. art.116(2) din Legea 76/2002).

Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
(2)Organele de control masuri active ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si ale structurilor sale teritoriale vor constata si vor sanctiona contraventiile prevazute la art. 113 lit. a), c), e), h) si i), precum si contraventia prevazuta la lit. f), in ceea ce priveste nerespectarea art. 50 alin. (3).



Din continutul art.116,rezulta ca ALOFM ul are atributii de constatare si sanctionare pt. neeliberarea adeverintelor.

Alte discuții în legătură

Adeverinta somaj oneageo2001 oneageo2001 Ce se poate face in cazul in care angajatorul are debite la Bugetul asigurarilor pentru somaj, refuza sa se scrie acest lucru in adeverinta, iar omul nu ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj perlutza perlutza Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: Mamei i-a incetat contractul de munca cu art. 65 alin 1, desfiintarea postului si si-a ridicat la solicitarea ... (vezi toată discuția)
Ajutor mihaela128 mihaela128 Buna ziua. Ma numesc Petre Mihaela. Am iesit din concediul postnatal. Mi-am facut cererea de reangajare. Firma numai are angajati si numai functioneaza. Am ... (vezi toată discuția)