avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la somaj

Buna ziua,
Ma aflu in urmatoarea situatie...in decembrie 2010 am fost concediata pe motiv ca se restrange activitatea, concediere care s-a facut in baza art 65, alin 1 pentru a avea dreptul la somaj. La data cand trebuia sa merg la societate pentru ridicarea drepturilor banesti acestia au refuzat sa imi dea salariile cuvenite, si toate documentele care trebuiau eliberate. Mi s-a comunicat ca nu vor sa imi platesca si ca nu am decat sa ii dau in judecata. Am facut inaintarea in instanta, iar termenul este la sfarsitul acestui an. Intrebarea mea este daca la finalizarea procesului, in eventualitatea in care nu imi voi gasi un serviciu, mai pot beneficia de ajutorul de somaj?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:39, 22 Septembrie 2011
ondino a scris:
Din continutul art.116,rezulta ca ALOFM ul are atributii de constatare si sanctionare pt. neeliberarea adeverintelor.


1. Pai, tocmai aia e, ca nu rezulta ce spuneti dvs.
2. In art.116 nu spune nimic de faptul ca AJOFM are competenta in a da amenzi contarventionale pentru neeliberarea de adeverinta pentru somaj.
3. Vedeti ca este vorba de art.113, lit.j), care nu se regaseste in art.116. :rtfm:
Daca ITM,respectiv AJOFM,refuza sa elibereze adeverinte privind stadiul de cotizare,respectiv,constatrea vechimii in munca,conform unei sentinte judecatoresti,unde se poate solicita ca aceste autoritati sa fie obligate -"obligatia de a face"-sa infaptuiasca puterea lucrului judecat
Motivele(posibile ale refuzului) ar fi ,ca nu detin inscrisurile doveditoare de la angajator,intrucat,functionarii publici din cadrul ITM,nu si-au indeplinit atributiile de serviciu corespunzator.
Se poate atrage raspunderea juridica/materiaaala a functionarilor publici din cadrul ITM,pentru prejudiciul cauzat(material)?
1. Numai un jurist va poate raspunde la intrebarile dvs.
2. Banuiesc ca legile sunt facute pentru oameni de buna credinta care respecta, din principiu, prevederile legale.
3. Legea 76/2002 trebuia sa precizeze si ce se intampla cu termenul de 12 luni daca angajatorul intarzie sa elibereze adeverinta.
tudorvaleriu a scris:

ondino a scris:
Din continutul art.116,rezulta ca ALOFM ul are atributii de constatare si sanctionare pt. neeliberarea adeverintelor.


1. Pai, tocmai aia e, ca nu rezulta ce spuneti dvs.
2. In art.116 nu spune nimic de faptul ca AJOFM are competenta in a da amenzi contarventionale pentru neeliberarea de adeverinta pentru somaj.
3. Vedeti ca este vorba de art.113, lit.j), care nu se regaseste in art.116. :rtfm:





Dar iata ce spun si Normele de aplicare a legii somajului,mai exact HG449/2009


5. La articolul 18, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmatorul cuprins:
"(7) Neeliberarea de catre angajator a adeverintei prevazute la alin. (1) constituie contraventie, potrivit art. 113 lit. j) din lege, si se sanctioneaza cu amenda prevazuta la art. 114 alin. (1) lit. a) din lege de catre organele de control masuri active ale structurilor teritoriale ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca care au competenta constatarii si sanctionarii celorlalte contraventii prevazute de lege."


Chiar daca textul legii 76 nu face aceasta precizare,iata ca in norme apare totusi clarificarea precum ca organele de control masuri active ale structurilor teritoriale ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca pot aplica amenzi pt.neeliberarea adeverintei.
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2011
ContSters136493, utilizator
ondino:
1. Aici ati potrivit-o si pentru asta aveti recomandarea mea.
2. Singura problema este ca Agentiile de Somaj ii trimit pe salariati la ITM spunand ca nu este problema lor. Dar asta nu ma mira.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta somaj oneageo2001 oneageo2001 Ce se poate face in cazul in care angajatorul are debite la Bugetul asigurarilor pentru somaj, refuza sa se scrie acest lucru in adeverinta, iar omul nu ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj perlutza perlutza Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: Mamei i-a incetat contractul de munca cu art. 65 alin 1, desfiintarea postului si si-a ridicat la solicitarea ... (vezi toată discuția)
Ajutor mihaela128 mihaela128 Buna ziua. Ma numesc Petre Mihaela. Am iesit din concediul postnatal. Mi-am facut cererea de reangajare. Firma numai are angajati si numai functioneaza. Am ... (vezi toată discuția)