avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

Buna ziua,
Mi-am depus demisia la firma unde am lucrat, mi-au comunicat VERBAL in aceeasi zi ca s-a acceptat incetarea CIM cu acordul partilor si ca de a doua zi nu ma mai asteapta la serviciu. Dupa 14 zile primesc acasa o notificare de la ei prin care mi se cere sa justific "absentele nemotivate" pentru aceste 14 zile, dupa ce ei mi-au spus sa nu mai vin la serviciu. Au refuzat in cateva randuri sa-mi elibereze decizia scrisa de incetare a CIM cu acordul partilor, dar au refuzat. Ce sanse am in instanta, nu vreau sa accept sa-si bata joc de mine si sa raman cu o bila neagra pe cartea de munca?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters157480 , utilizator 20:24, 9 Iulie 2010
Art. 79. - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Art. 55. - Contractul individual de munca poate inceta astfel:

a) de drept;

b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;

c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.

V-a acceptat cererea de demisie si a renuntat la per.de preaviz,ori ati facut o cerere de incetare a CM cu acordul partilor.Daca v-au trimis adresa acasa inseamna ca nu au fost de acord cu incetarea cf.art.55 lit.b de aceea nici nu au de unde sa va dea decizia de incetare a CM.pentru ca in cazul incetarilor cu art.61 procedura dureaza mai mult.Trebuia sa faceti o copie dupa demisie cu rezolutia pe ea fiindca in cazul in care nu a inregistrat-o nu stiu cum o sa puteti dovedi ca ati depus-o.
Multumesc pentru raspuns.
Nu, aici e rea vointa. Eu am cererea de demisie cu numar de inregistrare de la societate, din data depunerii. Problema e ca mi-au comunicat verbal ca s-a aprobat cu acordul partilor, m-au lasat in pace, iar dupa 14 zile vin si-mi spun ca am lipsit nemotivat !!! Asta ma intriga si nu vreau sa accept mizerii de genul asta pe cartea mea de munca!!
buna ziua ...sunt nou pe forum ....am o intrebare privind demisia .
Sunt angajat la o firma cu jumatate de norma (4 ore/zi) , de 2 luni sunt in concediu fara plata .Acum mi-am gasit un loc de munca nou ...asi vrea sa-mi dau demisia la cel cu 4 ore ....cum procedez ...sunt nevoit sa stau cele 15 zile de preaviz?
1. In raspunsul dat de @milixima aveti cele doua posibilitati legale;
- ori demisionati si trebuie sa mergeti la serviciu toata perioada de preaviz (daca angajatorul renunta la preaviz puteti pleca imediat);
- ori faceti o cerere de incetare a raporturilor de munca la o data de comun acord cu angajatorul.
2. Puteti sa incheiati de pe acum un CIM cu noul angajator deoarece Codul muncii permite sa aveti mai multe slujbe in acelasi timp.
Va multumesc pentru raspuns, dar aici problema este de alta natura, ceea ce ma intriga si ma convinge ca trebuie sa-i actionez in judecata: prima data mi se comunica verbal, deci nu mi-au dat nimic scris (stiau de ce) pe cererea mea, m-au lasat sa-mi vad de treaba, ca pe urma dupa 15 zile sa-mi trimita notificare acasa ca trebuie sa justific absentele. Care absente daca ei mi-au spus ca mi s-a aprobat incetarea CIM cu acordul partilor? Au facut-o intentionat. M-au pus in ziua cand am depus cererea sa predau cartela de acces in cladire. De ce, daca vezi-doamne urma sa vin sa-mi termin preavizul iar in ROI se mentioneaza clar ca accesul in firma se face DOAR pe baza de cartela. Ce sanse as putea avea in instanta?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Cum pot sa-mi dau demisia fara sa mai fiu obligata sa mai vin de a doua zi la servici? elnyy elnyy Deoarece am niste probleme legate de sanatate, as dori sa-mi dau demisia fara a mai fi obligata sa vin de a doua zi la servici. In cazul ca mi se va aproba ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz helias helias Buna seara. Va rog sa imi spune-ti daca un proaspat angajat poate sa demisioneze fara preavizul specificat in CIM? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Demisie art 79 iulia27 iulia27 Buna seara. Am semnat cererea de demisie in baza art. 55 dar angajatorul nu a dorit sa-mi dea cerea semnata si de el, si m-a trimis la plimbare fara sa-mi dea ... (vezi toată discuția)