Situatia e in felul urmator: mama a decedat acum 5 luni, urmasii directi sunt eu, tatal meu si sora mea, cu care nu am o relatie tocmai buna. Bunurile sunt: 2 apartamente cumparate cand traia mama, o casa construita cand traia mama si o casa mostenita de mama de la bunica.
Intrebarea 1: Trebuie sa ma duc la notar sa iau declaratie de succesiune pana la 6 luni? sau nu e nevoie. Nu stiu daca ceilalti au facut o astfel de declaratie.
Intrebarea 2: Casa mostenita de mama de la bunica cui revine? la toti 3 sau numai la copii?
Intrebarea 3: Casa construita cand traia mama are pe contract trecuta doar valoarea terenului, cum se procedeaza in cazul asta? Trebuie refacuta o evaluare pe casa?
Intrebarea 4: Eu locuiesc acum intr'un apartament din cele 2, poate cineva sa ma dea afara? Sau poate veni sa locuiasca cu mine chiar daca eu nu doresc?
1. Recomandabil. Nu conteaza ce fac ceilalti, nu depindeti de ei.
2. Toate bunurile se imparta intre cei 3 mostenitori.
3. Toate bunurile se evalueaza de mostenitori prin comun acord ori prin expertiza daca se ajunge in instanta. Notarul va calcula valoarea casei doar pentru stabilirea taxelor si onorariului.
4. Nu va poate da nimeni afara, insa poate veni peste dv., toti aveti aceleasi drepturi pe bunuri pana se impart.
Intrebarea 5: Daca unul din ei schimba iala la usa apartamentului si nu iti mai da voie sa intri ce se poate face? In apartament presupunem ca sunt lucrurile mele, de care am nevoie urgenta.
Intrebarea 6: Se poate face succesiunea doar pe unul din bunuri? Sau trebuie facuta pe toate bunurile mostenite?
5. Spargeti usa, intrati, luati... Sa fie clar ca pana la impartire, nici un mostenitor nu are (in cazul dv.) drepturi mai multe asupra vreunui bun ca ceilalti. Asa cum unul a pus alta yala, faceti si dv. la fel. Puteti sa le dati apoi o cheie, pentru buna-credinta. Cui martori.
6. Recomandat sa impartioti toate bunurile. Exista artificii pentru efectuarea mostenirii numai asuprs unor bunuri, dar e nerecomandabil. Puteti dezbate mostenirea cu privire la toate bunurile si sa impartiti doar o parte din ele.
Va rog sa-mi spuneti daca am dreptul la mostenire .Scurt istoric---mama s-a recasatorit in urma decesului tatalui meu.Dupa 20 ani de convetuire cu tatal vitreg, mama a decedat.Imobilul in care au stat este proprietatea celor 6 frati ai lui.Vreau sa stiu daca din a sasea parte eu am dreptul legal la ceva,ca si fiu vitreg.Va multumesc.
Va rog sa-mi spuneti daca am dreptul la mostenire .Scurt istoric---mama s-a recasatorit in urma decesului tatalui meu.Dupa 20 ani de convetuire cu tatal vitreg, mama a decedat.Imobilul in care au stat este proprietatea celor 6 frati ai lui.Vreau sa stiu daca din a sasea parte eu am dreptul legal la ceva,ca si fiu vitreg.Va multumesc.
Alte discuții în legătură
Drept la mostenire
claugan
Salut,
Tatal meu a ramas vaduv si s-a recasatorit
Tata are un apartament si inca e in viata.
Mama vitrega solicita parte din apartament
Mama vitrega e pe ... (vezi toată discuția)