Salut! Am si eu o problema ... Tatal meu mai are cam 1 an pana la pensie... Acum are un salariu cam de 15 milioane lei vechi... A gasit o oferta si ar vrea sa plece in Italia ( bineinteles la alta firma care nu are legatura cu cea la care este acum si la care a lucrat 35 de ani ) ... Aceasta frima din Italia ofera pe langa salariul de acolo 1250 euro, un salariu in tara de 5 milioane lei vechi , acesta probabil se pune pe cartea de munca si nu acela in euro ... Acuma intrebarea mea este : daca de ex pleaca, deci implicit va avea 5 milioane in tara de acum incolo, va afecta pensia in vreun fel? V-am spus ca mai are doar 1 an pana la pensie .... Adica ma gandesc sa nu fie diferenta foarte mare la pensie ca atunci mai bine sta acasa ca nu am facut nimic ....Sper ca am fost inteles ce doresc sa aflu ... Mai pe romaneste ar fii asa: daca mai sta in tara pana la pensie cu salariul de 15 mil lei vechi va avea o pensie mai mare decat daca ar pleca acum si va avea pt 1 an pana la pensie salariul de 5 mil in tara ? Si daca da diferenta va fii mare? Nu stiu cum se calculeaza cu punctele acelea si daca mai conteaza 1 an pana la pensie foarte mult ...Multumesc si astept raspunsul d-tra !!!
Pensia se calculeaza in functie de punctaj de cotizare.
La salariu de 15 mil se considera un nr de puncte, probabil 1,xxx
La salariu de 5 mil se considera un alt nr de puncte, probabil 0,xxx
Calculul punctelor se face anual. Tinand cont ca durata de cotizare pana la pensie mai este de un an, diferenta la pensie cu cotizare de 5 mil pt un an este mica. Probabil cativa zeci de lei.
Începând cu data înscrierii la pensie cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.
Punctajul mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale realizate de asigurat în perioada de cotizare la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a punctajului rezultat în anul respectiv din însumarea numărului de puncte realizat în fiecare lună. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se calculează prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile şi adaosurile, sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice.