vreau sa intreb ce pot face in urmatoarea situatie: am un teren care a fost dezmembrat pe jumatate. jumatatea din fata a fost vanduta unei persoane si a doua mie. cea care are sau avea jumatatea de la strada, a lotizat terenul in 8 loturi, a intabulat loturile si a facut un drum de servitute pe cele o loturi. eu nu am vazut la semnarea contractului ca nu am un drum de acces. notarul s-a scuzat de faptul ca nu a vazut nici el ca nu am un drum de acces. Cel care a cumparat primul, respectiv partea din fata, stipuleaza o clauza, conform careia accesul la lotul 2 se va face prin drumul ce se va crea pe latura de Nord-est a acestuia la limita administrativa a orasului, iar vanzatoarea nu va solicita ca accesul sa se faca prin terenul ce formeaza obiectul prezentului contract de vanzare-cumparare.
eu nu am stiu de acest act "bine-facut" in momentul in care am cumparat, ca nu mai cumparam. Dar problema este ca are drum de servitute si cei care au cumparat loturile, au cumparat si drumul de servitutute care uneste proprietatile. ce fac eu acum? ii notific sa imi acorde un drept de acces pe toti dobanditorii astia? in chem in judecata intr-o actiune pentru dreptul de servitute? il chem si pe cel care mi-a vandut porcaria asta?
Va multumesc mult pentru raspunsuri
...sigur ca da...demonstrati ca nu aveti acces la o cale publica si proprietarii din fata dumneavoastra vor fi obligati sa vaq creeze drum...in acest proces poate fi introdus si cel care a vindut loturile din fata in eventualitatea in care vor fi obligati sa va creeze drum...functioneaza garantia pentru evictiune...
Ce evictiune, cine da afara pe cine? Nu functioneaza nici o garantie aici, cumparatorul nu a citit atent contractul, care-i vina vanzatorului aici? Vanzatorul va veni in instanta si va spune ca el i-a zis ca trebuie sa-si asigure accesul ulterior, atunci i-a convenit... Iar cumparatorul ce sa sustina? Ca nu a fost vorba de asa ceva, doar ca a fost... orb?
E propria culpa. Vanzatorul raspunde in limita contractului, or el nu s-a angajat prin acel contract sa asigure o cale de acces.
Clauza din celalalt contract, referitoare la drumul de acces, nu va este opozabila insa si dv., ci numai proprietarului cara a vandut. Dv. puteti obtine, oricum, drept de trecere pe acele terenuri. Asa ca... acea clauza e cam proasta, ea asigura doar faptul ca vanzatorul comun nu va constitui un drum de trecere pe acolo, nu insa si dv.
Ii dati in judecata doar pe acei proprietari pe terenul carora, daca s-ar face cale de acces, s-ar face cele mai mici pierderi si distrugeri, adica: sa nu se demoleze nimic, sa fie cat mai mic drumul care trece pe proprietatea lor...
...daca nu te-ai pripi si ai citi mai cu atentie raspunsul meu, onor avlil,vei observa : nu am vorbit de garantie de evictiune intre vinzator si cel ce invoca acum dreptul de servitute ci de cei care au cumparat de la vinzator si in urma unui proces vor fi obligati sa-si aserveasca proprietatea,in favoarea fondului ce nu are acces la drumul public...
...daca nu te-ai pripi si ai citi mai cu atentie raspunsul meu, onor avlil,vei observa : nu am vorbit de garantie de evictiune intre vinzator si cel ce invoca acum dreptul de servitute ci de cei care au cumparat de la vinzator si in urma unui proces vor fi obligati sa-si aserveasca proprietatea,in favoarea fondului ce nu are acces la drumul public...