Situatia este urmatoarea: un teren de 3000 mp a fost dezmembrat in 4 loturi, 3 dintre ele au fost vandute iar 1 din ele (lotul 4) a ramas in proprietatea vanzatorului, acest lot fiind practic drumul de servitute. In contractul de v-c este specificat "vanzatorul se obliga sa dea drept de servitute pe lotul 4, conform schitei care face parte integranta din prezentul contract".
Aceasta fiind singura referire la dreptul cumparatorului in raport cu drumul de servitute, doresc sa stiu daca aceasta servitute se refera doar la servitutea de trecere sau si la servitutea de utilitati (am inteles ca sunt doua lucruri diferite).
Cumparatorul poate oricand doreste sa sape si sa traga utilitati, fara a instiinta/cere acordul proprietarului?
In cazul in care cumparatorul a tras deja o parte din utilitati fara acordul proprietarului, acesta (proprietarul) poate ridica pretentii (materiale) ulterior?
Care ar fi articolele de lege care ar lamuri aceste aspecte?
Sa intelegem ca exista trei loturi (fonduri dominante) si un lot care este doar drum si atat?
Si ce in cele trei acte de vanzare exista aceasta clauza inserata?
In acest caz, trebuiesc vazute actele de vanzare si calificate, in sensul, daca reiese clar ca exista un drept de servitute, in favoarea loturilor 1,2,3, constituit conventional, asupra lotului 4 si daca dreptul este inscris la cartea funciara sau daca respectiva clauza din contract reprezinta doar o promisiune ce trebuie indeplinita ulterior de catre proprietarul lotului 4, in sensul de a constitui un drept de servitute in favoarea loturilor 1,2,3.
Cu alte cuvinte, urmatoarea intrebare este : aveti dreptul de serviturte inscris la cartea funciara?
In extrasul de carte funciara pt informare (cu privire la acest lot 4), la Sarcini este scris astfel:
1. "Este grevat de servitute de trecere in favoarea lui X (proprietarul lotului 3);
2. "Intabulare, drept de SERVITUTE, asupra lotului 4 in favoarea imobilului cu nr cadastral Y (lotul nr 2).
In privinta proprietarului lotului 3 este instituit un drept de trecere, drept care este tot o varietate a dreptului de servitute, insa apare ca o limita a dreptului de proprietate al lotului 4 (sunt aspecte de nuanta juridica, nu intru in amanunte).
In privinta proprietarului lotului 2 se pare ca este vorba despre un veritabil drept de servitute si probabil ca se pot efectua lucrarile de interes asupra utilitatilor.
Insa, insa, trebuie vazut cum stau lucrurile si in privinta proprietarului lotului 1, adica ce fel de drept are acesta. Daca are tot un drept de servitute, lucrarile se pot executa, conditionate de acordul celor care au servitutea (si teoretic si de acordul proprietarului lotului 4, daca i s-ar aduce acestuia prejudicii in folosirea fondului aservit; insa asa cum spuneti ca lotul 4 este doar un simplu drum folosit doar de proprietarii loturilor 1,2,3, nu vad ce interes ar mai avea proprietarul lotului 4 acolo). Desigur acordul pentru lucrari, dat de proprietarii fond 1 si 2, nu trebuie sa incalce sau sa limiteze dreptul de trecere al proprietarului fond 3.
In cazul in care unul dintre proprietari a tras deja o parte din utilitati fara acordul proprietarului lotului 4, teoretic acela poate ridica pretentii ulterior, insa nu vad pe ce s-ar intemeia pretentiile.
Din punctul meu de vedere este o situatie juridica incalcita si prost configurata de la inceput, adica drumul ala ar fi trebuit dat in coproprietate sau folosinta comuna celor trei titulari ai loturilor 1,2,3 si cu asta basta, dar asa vanzatorul si-a rezervat proprietatea pe drum si a transmis unuia un drept de trecere si altora un drept de servitute. Probabil ca vanzatorul (proprietar al lotului 4 dorestesa isi construiasca ceva sub drum sau sa isi instaleze panouri publicitare sau antene langa marginea drumului, este posibil si asa ceva (caz in care va trebuie si acordul lui, privind traversarea cu utilitatile care va intereseaza pe dvs.)
Insa una peste alta, utilitatile le veti trage, fie prin buna invoiala, fie printr-o hotarare a instantei de judecata, la nevoie.
Acces dezmembrare
aliaz
Buna ziua,
Sunt proprietarul unui teren cu suprafata de aprox. 1500 mp (lungime aprox. 150 m, latime aprox. 10 m).
Am gasit cumparator pentru jumatatea ... (vezi toată discuția)