Situatia este urmatoarea: un teren de 3000 mp a fost dezmembrat in 4 loturi, 3 dintre ele au fost vandute iar 1 din ele (lotul 4) a ramas in proprietatea vanzatorului, acest lot fiind practic drumul de servitute. In contractul de v-c este specificat "vanzatorul se obliga sa dea drept de servitute pe lotul 4, conform schitei care face parte integranta din prezentul contract".
Aceasta fiind singura referire la dreptul cumparatorului in raport cu drumul de servitute, doresc sa stiu daca aceasta servitute se refera doar la servitutea de trecere sau si la servitutea de utilitati (am inteles ca sunt doua lucruri diferite).
Cumparatorul poate oricand doreste sa sape si sa traga utilitati, fara a instiinta/cere acordul proprietarului?
In cazul in care cumparatorul a tras deja o parte din utilitati fara acordul proprietarului, acesta (proprietarul) poate ridica pretentii (materiale) ulterior?
Care ar fi articolele de lege care ar lamuri aceste aspecte?
As mai dori o lamurire. Imi puteti indica un articol de lege in care se face distinctie intre dreptul de servitute de trecere si cel de utilitati? Notarul care a intocmit contract spune ca acel "drept de servitute" (aceasta este exprimarea din contract) se refera atat la trecere cat si la utilitati, iar faptul ca in extrasul de carte funciara este scris " servitute de trecere" tine de exprimarea functionarului care a lucrat actele, dar ca nu e vreo diferenta. Ca se poate "trece" atat ca sa ajung acasa cu masina, pe jos cat si cu utilitati.
Dreptul de servitute pt utilitati se da proprietarului care doreste sa traga utilitatile sau de fapt este un drept de servitute dat de proprietar companiei care face lucrarea (ex: Distrigaz, Enel...)?
Da sigur, Codul civil, Art.617 - Dreptul de trecere (1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.
Art.618 - Exercitarea dreptului de trecere în situaţii speciale
Art.619 - Întinderea şi modul de stabilire a dreptului de trecere
si
Servituţile - Dispoziţii generale, Art.755 si urmatoarele pana la art.772 inclusiv Noţiune
(1) Servitutea este sarcina care grevează un imobil, pentru uzul sau utilitatea imobilului unui alt proprietar.
Cele doua notiuni juridice sunt asemanatoare, dar nu identice, fapt pentru care au si fost prevazute in capitole si sectiuni distincte ale Codului civil. Asa cum v-am spus si in mesajul precedent, diferentele sunt fine, greu de inteles pentru populatie, dar diferente exista, insa acest aspect nu este impediment pentru rezolvarea problemei dvs., cea cu utilitatile. De ce? Pentru ca, oricum ar fi, interesul pentru utilitati este justificat si chestiunea este rezolvabila.
Acces dezmembrare
aliaz
Buna ziua,
Sunt proprietarul unui teren cu suprafata de aprox. 1500 mp (lungime aprox. 150 m, latime aprox. 10 m).
Am gasit cumparator pentru jumatatea ... (vezi toată discuția)