avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu maternitate, c. o.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu maternitate, c. o.

Buna ziua! Am si eu cateva nelamuriri in ce priveste concediul de maternitate si concediul de odihna in caz de incetare c.i.m.
1) Avem o salariata careia i s-a suspendat c.i.m. conform art. 50 lit.a. In contabilitate va fi trecuta cu medical, deoarece programul care se foloseste (Mentor) nu permite operarea suspendarii decat atunci cand salariata intra in concediu pentru crestere copil . Este vreo problema? Daca da, cum ar trebui procedat?
2) In cazul incetarii c.i.m. prin demisie zilele de concediu odihna neefectuaue pe anul in curs pot fi luate in calcul ca zile de preaviz? Concret: daca salariatul are de efectuat 20 zile c.o., si trebuie sa faca 15 zile de preaviz, cu ce data se face incetarea c.i.m.? Data demisiei + 15 zile (zile in care el poate sta in c.o. fiin cosiderat ca si preaviz) ? Cu restul zilelor de c.o.,pentru care oricum va trebui sa fie platit, cum se procedeaza? Cu ce data se face incetarea? Data demisiei + 20 zile co? Multumiri anticipate!11
Cel mai recent răspuns: sce76 , utilizator 17:10, 11 Iulie 2010
Nu este nici o problema efectele sunt acelasi ca la orice concediu medical iar suspendarea opereaza de drept, nu din intiativa angajatului ca in cazul cic.
In termenul de preaviz angajatul trebuie sa presteze aceiasi munca si nu poate fi compensat cu zile de concediu nefectuate anterior, caci contractul de munca ar fi suspendat iar termenul de preaviz la fel.Numai ca acest termen fiind prevazut in favoarea angatorului acesta poate renunta la beneficiul lui
1. Concediul de odihna nu suspenda CIM deci nu prelungeste nici perioada de preaviz.
2. Daca angajatorul si salariatul pica de acord, in preaviz se poate efectua o parte din CO restul urmand a fi compensat in bani.
Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti daca si la concediul prenatal, care se calculeaza ca fiind 85% din media ultimelor 6 luni, se opereaza taierea de 25%, in sistemul bugetar.
sce76 a scris:

Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti daca si la concediul prenatal, care se calculeaza ca fiind 85% din media ultimelor 6 luni, se opereaza taierea de 25%, in sistemul bugetar.

Daca in sensul cuvantului *indemnizatii* prevazut de art.1 alin.1 din Legea nr.118/2010 este inclusa si indemnizatia de maternitate, atunci da se aplica reducerea cu 25%..... Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debem .
Din cate stiu eu ,acest drept al gravidei nu este o indemnizatie, ci considerat ca fiind concediu medical, cu codul 08...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz mmus mmus Buna ziua, Va rog frumos sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: daca demisia este inrgistrata cu data de 28.10, in c.i.m. este trecuta perioada de ... (vezi toată discuția)
Preaviz concediu Ank27 Ank27 Se poate lua concediu de odihna in preavizul de demisie?Multumesc.. (vezi toată discuția)
Demisie si concediul de odihna in acelasi timp ? danyk1 danyk1 Sunt in preaviz , iar in aceasta perioada am luat 8 zile de concediu de odihna . intrebarea mea este : daca mi s-a acordat legal CO ? ,sau mi se va ... (vezi toată discuția)