avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1177 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Nou platitor de TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Nou platitor de TVA

Va salut!
Am o nedumerire legata de TVA, si anume: din 1 Aug voi deveni platitor de TVA, pentru ca sa ma pot inscrie in ROI.
Facturile, catre o firma straina (UE), am inteles ca voi emite la fel ca si pana acum, adica fara TVA. Voi emite o factura si in romaneste pentru "invoice"-ul respectiv.
Intrebari: Pe factura scrisa in romaneste trebuie sa mentionez si sa calculez TVA?
Mai concret, poate suna stupid ce intreb, dar va trebui sa calculez ca si TVA colectata 24% pe suma transformata in lei, sau serviciile executate catre firme externe (UE) nu sunt purtatoare de TVA?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 10:06, 11 Iulie 2010
ca regula generala, nu trebuie sa facturati cu tva.
dar sunt si exceptii de la aceasta regula si va trebui sa ne spuneti ce fel de servicii prestati.
Multumesc in primul rand Danike.
Activitate: Prestez serviciu de contol de calitate pentru o firma olandeza.

Sa inteleg ca NU trebuie sa platesc TVA aferenta acestei operatii? (luand prin absurd ca nu am TVA deductibila date de cheltuielile efectuate)
da, asa este, serviciul se incadreaza la art. 133, alin 2 din codul fiscal si se aplica regula generala B2B, persoana obligata la plata taxei fiind firma olandeza, in conformitate cu prevederile art. 150, alin 2 sau echivalentul sau din olanda.
veti elibera o factura fara tva, iar la rubrica tva veti face mentiunea: neimpozabil in romania, conform art. 133, alin 2 cod fiscal

observ ca ati inteles mecanismul pe care am incercat sa vi-l explic in postarile anterioare.
acum probabil va intrebati de ce v-ati mai inregistrat in scopuri tva daca oricum NU facturati cu tva.

ei bine, legiuitorul a fost obligat sa includa aceasta prevedere legala in codul fiscal intrucat normele europene de aplicare ale fiscalitatii stipuleaza clar faptul ca taxa pe valoare adaugata trebuie platita in statul membru beneficiar al livrarii de bunuri sau prestarii de servicii.
ori, daca dvs. nu va inregistrati in scopuri tva, ati fi eliberat o factura normala, fara tva (de pe facturier de neplatitor tva), dar clientul dvs. nu ar fi putut plati tva in tara sa si astfel nu ar fi avut drept de deducere, intrucat taxa nu exista, fiind practic inclusa in costul serviciului prestat de furnizor (pe factura nefiind nici o mentiune cu privire la taxa)

exemplu: un neplatitor de tva in romania A, achita o factura cu tva furnizorului sau B, iar mai departe pune adaosul comercial si factrureaza clientului sau C.
factura lui A catre clientul sau C cuprinde si tva platita de A lui B, iar C nu are drept de deducere, intrucat A nu este inregistrat in scopuri tva.

mult succes!
Ultima modificare: Duminică, 11 Iulie 2010
danike, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar bobotan bobotan Lucrez pt o firma din Romania, care are incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma intracomunitara inregistrata in scop de TVA cu un cod fiscal ... (vezi toată discuția)
Declaratie prestare de servicii intracomunitare rocky2009 rocky2009 Buna ziua, va rog sa imi spuneti ce declartatii se depun pentru un PFA care este neplatitor de TVA, dar care presteaza servicii intracomunitare. Multumesc (vezi toată discuția)
Tva servicii turcia cristian_conea cristian_conea Sunt Intrepr.individ. cu obiect de activ. \"SERVICII\" inregistrat in scopuri de TVA si stiu ca locul prestarii serviciului se considera a fi la client. Pt.un ... (vezi toată discuția)