avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chitanta de mana

Buna ziua!

Doresc si eu o lamurire, daca am cumparat in urma cu multi ani un imobil cu chitanta de mana si am pierdut chitanta mai pot obtine acte de proprietate?
Pot face dovada tranzactiei cu martorii si vanzatorii in instanta? Presupunand ca acestia sunt de buna credinta.

Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: Camy 70 , utilizator 14:30, 11 Iulie 2010
E mai dificil daca nu aveti nici un inscris care sa ateste valabilitatea conventiei intervenita intre vanzator si cumparator. Incercati pe uzucapiune, daca au trecut 30 de ani de la efectuarea tranzactiei.
Buna ziua !
Nu. Pentru vanzarea cumpararea unui imobil, singura forma legala este actul incheiat in forma autentica. In alta ordine de idei, conform art.1191, alin.(1) c. civ. , dovada actelor juridice al caror obiect depaseste valoarea de 250 de lei , nu se poate face decat prin acte.
Cu stima !
Va multumesc pentru raspuns!

Tranzactia s-a facut in urma cu aproximativ 20 de ani, dar vanzatorii erau in posesia terenului de peste 30 de ani si ma gandeam ca poate este posibila
jonctiunea posesiilor pentru a beneficia de uzucapiune.
Multumesc pentru raspuns domnule Zaharia!

Vanzatorii nu aveau acte autentice, iar in situatia asta era multa lume inainte de 1989 dupa cum stiti asa ca tranzactia s-a facut in baza unei chitante de mana.

Cu respect!
Buna ziua,

Intr-o asemenea situatie, practica judiciara si doctrina fac aplicarea dispozitiilor art. 1198 pct. 4 C. civ., conform caruia, in cazul in care instrumentul probator al unui act juridic a disparut datorita unui caz de forta majora sau caz fortuit, dovada se poate face prin orice mijloc de proba, inclusiv martori si prezumtii .
Mai mult decat atat,chitanta de mana valoreaza antecontract de v-c. iar obligatia de a face a promitentului vanzator nu se prescrie daca ati avut posesia bunului.
Pentru mai multe detalii ma puteti contacta pe e-mail, il gasiti in profilul meu
trifu

Alte discuții în legătură

Obtinerea actului de proprietate beneficiind de uzucapiune andrei calud andrei calud Buna ziua! In anul 1990 am cumparat o casa si un teren vis-a-vis de casa, cu chitanta de mana. In anul 2001 primaria a incadastrat terenul respectiv ... (vezi toată discuția)
Tranzactie teren agricol cu chitanta de mana topmasaj topmasaj Buna ziua! in 1991 mama a cumparat un teren agricol in baza unei chitante de mana cu 2 martori. in 2008 vanzatorul a dat o declaratie notariala prin care ... (vezi toată discuția)
Proprietate utagabitibi utagabitibi am luat un teren cu chitanta de mana iar cel de la care am cumparat nu au succesiune. terenul este trecut la rol la mama lor decedata inainte de 90. De unde ... (vezi toată discuția)