Buna ziua!
in 1991 mama a cumparat un teren agricol in baza unei chitante de mana cu 2 martori. in 2008 vanzatorul a dat o declaratie notariala prin care recunostea tranzactia sii permitea mamei sa transfere terenul la rolul ei fiscal. in 2010 vanzatorul a decedat. terenul cu pricina a fost stapanit in fapt de mama inca din anii 70 cu acordul vanzatorului (ruda) care nu domicilia in localitate.
intrebare: cum se poate trece la rolul fiscal al mamei acest teren in conditiile in care cei de la primarie sustin ca ar fi nevoe de succesiune...
multumesc
1. chitanta de mana la vanz. teren si martori nu au niciun efect legal.
2.nu declaratie ci contr. vanz. cump. trebuia facut, dar e tardiv.
3. cred ca prin uzucapiune aveti o sansa evidenta.
4. sau succesorii legali sa va faca cvc.
Puteti uza de efectele uzucapiunii de 30 de ani, dar trebuie sa aduceti probe ale unei posesi utile in acest scop. Nu pricep cum de notarul la care ati fost nu va indrumat in realizarea unui contract de vanzare cumparare in forma ad validitatem. Cum scria anterior domnul consilier, chitanta de mana in cazul vanzarii unui imobil nu are nici o valoare juridica. O astfel de operatiune necesita un act autentic.
A afirma că actul denumit chitanţă de mînă nu are nicio valoare juridică constituie cel puţin o eroare.
Chitaţa de mînă (de fapt, un antecontract) are valoare juridică pe care o are orice promisiune bilaterală de vînzare-cumpărare. Actul deschide calea unei acţiuni în prestaţie tabulară în situaţia în care moştenitorii nu înţeleg să încheie actul autentic cu promitenta cumpărătoare.
Terenul fiind în posesia promitentei cumpărătoare de la încheierea actului pînă în prezent, nu se poate invoca nici prescripţia extinctivă, o acţiune în prestaţie tabulară avînd sorţi de izbîndă.
multumesc
uzucapiunea ce presupune ca procedura? inteleg ca un imobil aflat in proprietate de peste 30 ani poate trece in posesia directa a celui care face dovada ca il stapaneste; dar care e procedura?
Uzucapiune
dumitru2000
Avem o chitanta de mana "tranlativa" de proprietate din 1977.
In chitanta se mentioneaza expres ca "cumparatorul" intra in posesia imobilului.
Impozit ... (vezi toată discuția)