avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de rulment

Am probleme cu administratorul/presedinte/casier/contabil/gestionar- doresc sa fac-pe propria cheltuiala o verificare contabila, dar nu vrea sa dea actele, nici el, nici comitetul executiv.
Zice ca nu are fond de rulment(faptic), dar nu prea este adevarat. Ce pot sa fac, fiind singura, ceilalti (vreo 20) nu sunt interesati, au bani destui, dar sunt si dusi de nas. Nici nu exista registru de fond de rulment, s-au si separat de la caldura si au retras fondul, dar fara a se supune aprobarii aceasta restituire a fondului, sau macar a se anunta, ca la data de, s-a inapoiat fam X suma de...reprezentand fond de rulment, sau cat anume s-a restituit. Aveti solutie?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:07, 12 Iulie 2010
Conform legii 230/2007 si normelor de aplicare, proprietarii au acces la documentele asociatiei.
Faceti o soliciatre in scris catre presedintele asociatiei prin care cereti sa vi se puna la dispozitie anumite acte concret ca sa stie ce anume. Dati posibilitatea celor din conducerea asociatiei sa stabileasca ei datele si orele cand puteti sa studiati aceste documente la sediul asociatiei. Ei sunt obligati sa vi le arate pentru a le studia dar nu sa vi le predea dumneavoastra. Eventual solicitati sa va insoteasca administratorul la un centru de multiplicare sa va faceti copii pe cheltuiala dv, daca vreti sa le studiatia acasa.

Referitor la fondul de rulment sunteti un pic in eroare: fondul de rulment se restituie total sau in parte la cerere proprietarului, conform legii, fara a fi necesara aprobarea adunarii generale si fara a se anunta public acest lucru.
Asa ca vedeti ca or fi unii vinovati de multe, dar nu de restituirea fondului de rulment. Daca, asa cum ati precizat, unii proprietari s-au debransat si-au cerut restituirea fondului de rulment, calculandu-se cuantumul conform cheltuielilor lunare dupa debransare, este corect. Calculul este individual, cererea de retragere individuala....
Domnule Adrian, normal ca sunt in eroare, dar mai sunt si altii...daca as sti, nu m-as expune unor comentarii nepoliticoase. Dar, asa cum raspundeti uitati sa precizati- unui om care are alte competente, o pregatire solida dar in alt domeniu (in care dv. ati fi "ageamiu" ca mine acum), care este articolul de lege care reglementeaza acest subiect puteti sa precizati? (Proprietarii isi pot retrage fondul de rulment cand vor,....etc, asa cum spuneti.
O alta intrebare, ar fi, legata de aceasta (voi cere si eu restituirea fondulu de rulment) daca este interzis ca locatarii proprietarii sa stie cati bani sunt in fondul de rulment. Fiind o chestiune individuala, ma intreb atunci de ce se prevede ca proprietarii sa dapuna in fondul de rulment o suma care sa acopere...etc (daca iar spun prostii, imi cer scuze, mi-am declarat incompetenta- nu toti putem sa fim administratori) . Un alt aspect, daca domnul ocupa toate functiile in asociatie?( nu ati observat?!) sau si asta este foarte corect si prevazut de lege?!
Sper ca voi primi raspunsuri competente, chiar de la aceasta sectiune, asociatii...
Ar ar mai fi intrebari si comentarii, dar poate voi afla totusi din alte raspunsuri.
Va voi raspunde eu:
HG 1588/2007 Norma de aplicare a Legii 230/2007
Art. 24. - (1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
..................................
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.


Ca domnul cu pricina ocupa toate functiile in asociatie este vina proprietarilor care se complac in aceasta situatie sau pur si simplu nu vrea nimeni sa se ocupe de problemele asociatiei.

Nu stiu ce v-a deranjat la raspunsul lui @adriantot. Nu a intentionat sa va deranjeze. A spune cuiva ca este in eroare inseamna ca acea persoana afirma ceva despre care crede ca stie si de fapt sa nu fie asa, fapt care se poate dovedi cu un text de lege, adica nu cu o opinie, ci cu o certiudine.

Iar @adriantot nu este numai presedinte de asociatie, ci a fost pilot de avion, ceea ce nu oricine poate fi, deci e cazul sa ne oprim aici cu lupta de competente.
Nu suntem numai administratori sau presedinti sau cenzori in asociatiile noastre de proprietari, avem si pregatire cu care ne mandrim si cu care am realizat ceva la viata noastra si inca mai realizam.......
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2010
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond rulment manumart manumart Buna ziua, va rog sa ma ajuti cu modul legal de stabilire al cuantumului fondului de rulment, la ce se poate folosi in mod legal acest fond si daca se pot ... (vezi toată discuția)
Penalitati pentru neplata fondului de rulment romeo2312 romeo2312 Preseedintele Asociatiei de Proprietari sau Administratorul poate percepe penalitati acelor proprietari care nu vor sa plateasca FONDUL DE RULMENT? (vezi toată discuția)
Inscriere in asociatia de proprietari si acord privind instalarea unei microcentrale de apartament lucianstanila lucianstanila Buna ziua, Ma adresez dumneavoastra cu cateva aspecte. Am cumparat un apartament de 3 camere curand si ca orice nou proprietar am vrut sa ma inscriu in ... (vezi toată discuția)