avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia de maternitate pentru cel de-al doilea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia de maternitate pentru cel de-al doilea copil

Buna ziua!
Doresc sa stiu daca, si in ce conditii beneficiez de indemnizatia de maternitate pentru cel de-al doilea copil nascut la interval de o luna dupa ce se termina indemnizatia de 2 ani pentru primul.
Mai exact: pe 12 august se fac 2 ani de cand beneficiez de indemnizatie pentru primul copil iar in 11 septembrie (cu aproximatie) o sa-l nasc pe cel de-al doilea. Trebuie sa-mi cer concediu prenatal cu 60 zile inainte de nasterea celui de-al doilea copil, ceea ce automat conduce la intreruperea indemnizatiei pentru primul copil sau imediat ce se termina indemnizatia de 2 ani a primului pot introduce concediul prenatal?
Am auzit versiunea ca trebuie introdus concediul prenatal cu 60 de zile inainte de nasterea celui de-al doilea copil pentru a putea beneficia in continuare de aceasta.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Elena Savciuc , Consultant resurse umane 11:25, 12 Iulie 2010
Va trebui in primul rand sa solicitati unitatii la care lucrati anterior intrarii in concediu pentru ingrijirea copilului reluarea activitatii. Concomitent puteti solicita concediu prenatal. Apoi, depuneti actele pentru indemnizatia de crestere a copilului.
Veti face o cerere de reluare a activitatii cu ziua urmatoare celei in care copilul implineste 2 ani si cu aceiasi data veti intra in concediu de materniate. Dupa 42 de zile de concediu de lauzie puteti intra in concediu de ingrijire copil.

Aveti dreptul la 126 zile de concediu de maternitate, insa, obligatorii sunt doar cele 42 de zile de concediu de lauzie calculate din ziua in care s-a nascut copilul.

Atentie! Concediu de ingrijire copil se termina la data cand copilul implineste 2 ani si nu la 2 ani de cand luati indemnizatia (acest lucru se intampla doar daca se ia indemnizatia de ingrijire copil din ziua nasterii si, din cele relatate de dumneavotara, nu cred ca este cazul).
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2010
Elena Savciuc, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu postantal sau concediu pt cresterea copilului? eKa_2012 eKa_2012 Buna ziua! Sunt mamica unui bebelus de 1 an si jumatate si insarcinata in 6 luni cu cel de-al doilea copilas. Momentan ma aflu in concediul pentru cresterea ... (vezi toată discuția)
Tata in concediu crestere copil si beneficiar al indemnizatiei TRamona TRamona Buna ziua! Am hotarat cu sotul ca acesta sa intre in concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului si sa beneficieze de indemnizatia de crestere a ... (vezi toată discuția)
Pot sa intru in concediu crestere copil, eu tatal ? leoo leoo Buna ziua! Sunt angajat la o Asociatie de 3 ani si as vrea sa intru in Concediu crestere copil de 1 an cu 85% din salariu. Mi s-a nascut copilul pe data de ... (vezi toată discuția)