avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot sa intru in Concediu Crestere Copil, eu tatal ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot sa intru in Concediu Crestere Copil, eu tatal ?

Buna ziua!
Sunt angajat la o Asociatie de 3 ani si as vrea sa intru in Concediu crestere copil de 1 an cu 85% din salariu. Mi s-a nascut copilul pe data de 23.04.2013, in acesta perioada sotia se afla deja in Concediu crestere copil de 2 ani cu fata care s-a nascut pe data de 18.05.2011 si a implinit 2 ani pe data de 18.05.2013, deci sotia a iesit din concediu de crestere copil si si-a reinceput activitatea cu data de 18.05.2013 unde lucra anterior.

Acum sunt nelamurit deoarece nu stiu cand sa intru eu in CCC, deoarece sotia s-a angajat si trebuie sa-si ia Concediu post natal de 42 de zile dupa nasterea copilului, dar cum ea nu si-a reluat activitatea decat dupa 26 de zile dupa ce a nascut copilul, cate zile mai trebuie sa-si ia concediu postnatal?, adica ea ar trebuie sa intre direct in concediu postnatal?, Sa-si ia concediu diferenta de zile pana implineste copilui 42 de zile? Eu, tatal, cand trebuie sa-mi suspend contractul pentru a putea sa beneficiez de CCC de un an?, dupa ce iese ia din concediu postanatal sau pot si mai devreme. Este o problema la dosarul meu de CCC daca ea nu mai Concediu postanatal decat diferenta de zile de cand si-a reluat ia activitatea (18.05.2013) si pana implineste copilul 42 de zile (03.06.2013)? adica 17 zile.

Ma batea gandul sa dea o declaratie sotia precum ca nu a beneficiat de Concediu postnatal si sa ma duc sa fac cerere pana in cele 42 de zile de cand s-a nascut copilul, cumva sa nu-mi se zica ,,ca stiti sotia nu a avut 42 de zile de concediu postnatal si sa nu-mi aprobe dosarul'' pe ideea ca trebuia sa vin pana in cele 42 de zile deoarece concediul ei nu este valabil. Stiti mi-sa zis ca in maxim 42 de zile pot sa fac cerere pentru CCC, iar daca sotia are concediu postnatal, sa vin a 43-a zi. Daca o sa-mi zica stiti trebuia sa vi in maxim 42 de zile deoarece sotia dvs. are doar 17 de zile de concediu postnatal si nu de 42 de zile cat prevede legea obligatoriu, asta daca merg in a 43-a zi.

Pana la urma CCC-ul meu este conditionat de Concediul ei postnatal. Adica daca nu-si mai ia concediu postanatal sotia eu o sa am probleme la dosar pentru CCC, dar daca ia doar 17 zile, ce se intampla?
Ce-mi recomandati? Dar daca nu-si mai ia concediu postnatal este o problema grava?

Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2013
leoo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:02, 26 Mai 2013
1) Puteti intra in CCC dupa cele 42 zile de lauzie ale sotiei. Calculati 42 de zile de la data nasterii a celui de-al 2-lea copil.
2) Sotia dvs putea sa mai stea acasa,nu trebuia sa se intoarca la munca in 26 zile. Avea dreptul la 42 zile de lauzie,apoi printr-o declaratie va dadea acordul ca dvs veti intra in CCC si ea se reantoarce la munca.
1. Mama copilului poate solicita concediu de maternitate (lauzie = postnatal) cel putin pana implineste copilul 42 de zile.

2. - Dvs. puteti intra in concediu crestere copil (CCC) dupa ce se termina concediul de maternitate al mamei dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
- Dosarul se depune la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care doriti sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil si operarea in revisal elena6ro elena6ro Buna ziua, Avem o salariata care va naste in ianuarie 2015 si la sfarsitul lunii octombrie ar trebui sa intre in concediu prenatal (84 zile). Restul de 42 de ... (vezi toată discuția)
Concediu maitairina maitairina Buna ziua. Eu trebuie sa depun dosarul pt CCC, dar de ce la primărie se insista ca cele 126 de zile de concediu sunt obligatorii? Eu am nascut pe 1 februarie. ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru crestere copil pana la 2 ani mitrofan emilia mitrofan emilia BUNA ZIUA daca sotia a nascut pe 04.03.2014, este salariata dar nu poate beneficia de CCC pana la doi ani deoarece nu are stagiu de cotizare complet, din ce ... (vezi toată discuția)