Am si eu o nelamurire, astazi am inceput lucrul dupa o saptamana de de concediu medical,iar cei de la firma mi-au inaintat insiintarea de preaviz care este de 15 zile si mi-au zis ca trebuie sa vin 8 ore in fiecare zi, ma pot obliga sa lucrez 8 ore? Eu stiam ca se lucreaza 4 ore si celelalte 4 ore sunt libere.Nu am vrut sa semnez instiintarea si mi-au spus ca o sa imi trimita prin posta acasa decizia. Mi-au spus ca o sa imi conteste si concediul medical daca ma ridic cu pretentii la ei.
Preavizul pentru ce este concediere sau demisie?
1. In cazul concedierii, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
2. In cazul demisiei, termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
Timpul de munca, in acest caz, este cel specificat in c.i.m. ..norma intreaga sau timp partial.
Preavizul este ptr concediere...Ma angajat acum 2 luni pe o perioada nedeterminata ,iar acum imi spune ca nu mai are nevoie de mine,mi-a dat astazi preavizul si mi-a zis sa mai vin 15 zile cu norma de 8 ore si a sarit in sus cand i-am zis de cele 4 ore libere.
Aveti dreptul sa lucrati in perioada de preaviz acordat pentru concediere : fie 20 de zile lucratoare cu 4 ore/zi , fie 10 zile lucratoare cu 8 ore/zi .. art.74 alin.3 CCCMN.
Drepturi
kabryo
Preavizul este de 20 zile. In aceste zile are dreptul la 4 ore pe zi libere pt a-si cauta un alt loc de munca , sau cumulate la intelegere cu angajatorul. El ... (vezi toată discuția)
Demisie
girbeaionicavioleta
Unul din agentii de vanzari a depus cerere de demisie si este in preaviz. Refuza sa mai vina dimineata la sedinte si sta doar 4 ore la munca. Intrebarea este ... (vezi toată discuția)