avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Executarea silita a unei asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Executarea silita a unei asociatii de proprietari

Buna ziua, am nevoie de un sfat -In urma cu ceva timp locatarii asociatiei in care locuiesc au demis-o pe administratora in urma efectuarii unei expertize extrajudiciare din care a rezultat exsitenta unui prejudiciu material. Dupa ce s-a schimbat conducerea asociatiei am fost aleasa ca presedinte si i-am desfacut contractul de munca- disciplinar de care nu aveam cunostinta pana al momentul respectiv . Pentru ca nu am convocat-o printr-un inscris sa se prezinte la un anumit loc, ora etc si verbal respectiva administratora a dat asociatia in judecata pentru desfacerea contractului de munca abuziv si a si castigat, iar in urma hotararii ar trebui sa o repunem in functie si sa ii achitam si salariul din mom desfacerii contractului precum si chelt de judecata. Locatarii refuza acest lucru si nu concep cum e posibil ca o instanta de judecata sa dea dreptate unei "hoate"chiar daca exista o expertiza si am depus la dosar si copii dupa chitantele duble prin care se vedea cum si-a insusit anumite sume de la locatari . Acum cateva zile am primit o somatie cu titlu executoriu de la un anume executor prin care suntem anuntat ca in termen de 10 zile sa respectam dispozitiile hotararii iar daca nu se va trece la executare silita potrivit art. 580 indice 2,3,5 din codul de procedura civila. Intrebarea mea este cum poate fi executata o asociatie de proprietari car enu are conturi, fonduri si are 500 de milioane datorii la radet daca nu respecta hotararea judecatoreasca . Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:22, 13 Iulie 2010
Probabil ca nu ati respectat legislatia si de aceea aveti acum necazuri. Din ceea ce ati scris se vad unele confuzii si nereguli.
In urma cu ceva timp locatarii asociatiei in care locuiesc au demis-o pe administratora
, spuneti dumneavoastra. Pai un administrator este angajatul asociatiei si nu-l poate angaja si demite proprietarii sau adunarea generala. comitetul executiv reprezentat de presedinte angajeaza si demite.
Apoi:
Dupa ce s-a schimbat conducerea asociatiei am fost aleasa ca presedinte si i-am desfacut contractul de munca- disciplinar de care nu aveam cunostinta pana al momentul respectiv
Cum adica i-ati desfacut contractul de munca de care nu aveati cunostinta? Pai ce contract ati desfacut?
Este aceeasi persoana care a fost"demisa "de locatari?

Apoi dv intrebati <<cum e posibil ca o instanta de judecata sa dea dreptate unei "hoate">> dar nu ne spuneti daca dv , asociatia ati dat-o in judecata pea aceasta administratora. Ea a obtinut o hotarare favorabila pentru ca nu ati respectar tabietul legal atunci cand i-ati desfacut contractul de munca. Daca asociatia o actiona in instanta pentru "hotie" poate acum era arestata.
Oricum e tarziu dar trebuie sa apelati la un specialist , la un avocat sa va scoata din necazul cu executarea si sa va reprezinte in instanta pentru a recupera banii de la fosta administratora. Referitor la executare, o sa gaseasca executorul vreo posibilitate, o sa incaseze numerarul zilnic, poate o sa transfere obligatia pe conducerea asociatiei in sensul de a va obliga sa depuneti la executor, personal banii incasati sapatamanal...
Ca sa lamuresc locatarii nu stiam ca respectiva administrator avea contract de munca , dupa ce au demis-o in urma adunarii generale si am fost aleasa ca presedinte am verificat la ITM si avea contract der munca i l-am desfacut disciplinar. Nu inteleg de ce spuneti dumneavoastra ca presedintele poate angaja si demite fara acordul locatarilor pentru ca toate deciziile se iau im urma unei adunari generale. Eu nu pot angaja un om sau dezangaja daca majoritatea adica 50+1 nu sunt de acord. Ce ma framanta cel mai mult este urmatoarea idee: poate instanta sa execute reprezentantii asociatiei adik sa ii oblige pe ei personal sa plateasca contravaloarea salariilor din momentul demiterii si pana la repunerea in functia detinuta anterior. Referitor la ce ati spus dvs daca a fost actionata in instanta pentru hotie , evident ca s-a intamplat dar zace dosarelul la sectia de politie
daca veti citi legea 230 si hg 1588 veti gasi acolo raspunsul

Art. 21. - (1) La adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenti un comitet executiv, format din presedintele asociatiei de proprietari si un cenzor sau o comisie de cenzori, si vor hotari numarul membrilor acestora si durata mandatelor lor.
Art. 27. - Adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii: [...]
d) mandateaza comitetul executiv reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari pentru angajarea si eliberarea din functie a persoanei care ocupa functia de administrator imobile sau a altor angajati ori prestatori, in scopul administrarii si bunei functionari a cladirii;

Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
g) pentru scopul si activitatile asociatiei de proprietari, angajeaza si demite, incheie si reziliaza contracte;
Doamna/domnisoara Anca

Locatarii au decis eliberarea din functie. Orice decizie a adunarii generale poate fi contestata in termen de 45 de zile, ceea ce fosta administratora a si facut.
Instanta, pe baza probelor din dosar a decis ca i-ati desfacut contractul de munca ilegal. Asa cum spunea domnul Adrian "probabil ca nu ati respectat legislatia si de aceea aveti acum necazuri". Aici nu e vorba de legea 230 sau 1588 ci de codul muncii unde sunt prevazuti clar pasii unei concedieri.
Parerea mea era ca trebuia sa aveti o discutie cu administratorul in comitetul executiv. Daca in urma acelei discutii se ajungea la concluzia ca este vorba despre o delapidare, ii suspendati contractul de munca (art. 61 alin. a din Codul Muncii), faceati plangere la politie, convocati adunarea generala care decidea efectuarea expertiezei contabile.
Rezultatele expertizei contabile le atasati dosarului de la politie si mergeati in instanta. Cand instanta dadea verdictul delapidare, pe baza hotararii judecatoresti ii desfaceati contractul de munca.
Stiu, e un proces de durata, dar va scuteste de astfel de neplaceri. Un angajat cu CIM este foarte greu de concediat.
ANCA-ELENA a scris:
Nu inteleg de ce spuneti dumneavoastra ca presedintele poate angaja si demite fara acordul locatarilor pentru ca toate deciziile se iau im urma unei adunari generale. Eu nu pot angaja un om sau dezangaja daca majoritatea adica 50+1 nu sunt de acord.

Trebuie sa fiti optimista pentru ati nimerit pe un forum de unde o sa aflati trepatat si o sa intelegeti. Fiindca ati fost aleasa in functia de presedinte, asa cum spunea @carol_lorac, studiati si aplicati legislatia. Veti constata faptul ca adunarea generala nu angajeaza ci alege comitetul, presedintele si eventual cenzorul.
Apoi comitetul executiv reprezentat de presedinte angajeaza personal si/sau incheie/desface/reziliaza/suspenda... toate contractele inclusiv contractele de munca (am in vedere si contractele de prestari de servicii, contracte civile, cu furnizorii, de inchiriere...).
Daca intr-un an pleaca pe rand angajati ca: femeia de serviciu, instalatorul, casierul, cenzorul, contabilul, administratorul... comitetul executiv cauta si angajeaza alte persoane in locul lor si nu convoaca de 6 ori intr-un an adunarea generala.
Membrii asociatiei in adunarea generala si-au ales un comitet si-un presedinte care-i reprezinta in relatiile cu tertii inclusiv cu salriatii asociatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea unei hotarari judecatoresti ANCA-ELENA ANCA-ELENA Buna ziua, va rog mult un sfat, sunt presedintele unei asociatii de proprietari de 1 an de zile, am avut un proces pe litigii de munca cu fosta administratora ... (vezi toată discuția)
Destituire presedinte asociatie proprietari Elenapusa Elenapusa Cine poate decide si hotara, destituirea presedintelui, cenzorului si administratorului dintr o asociatie de proprietari? Daca avem dubii in calculul ... (vezi toată discuția)
Angajarea administratorului titisha titisha Este conform legii ca presedintele sa demita un administrator si sa angajeze altul fara a convoca adunarea generala? In art 27 legea 230/2007este stipulat ca ... (vezi toată discuția)