avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... angajarea administratorului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

angajarea administratorului

Este conform legii ca presedintele sa demita un administrator si sa angajeze altul fara a convoca adunarea generala? In art 27 legea 230/2007este stipulat ca numai Adunarea generala mandateaza comitetul executiv reprezentat de presedinte pentru al elibera din functie pe adiministrator si a angaja pe altul. Este legat doar un simplu tabel nominal (facut in urma vizitelor din usa in usa) cu semnatura majoritatii prorietarilor care sunt de acord cu inlocuirea administratorului? Este legat ca presedintele sa-l pun in functie pe noul adminstrator fara a-l prezenta adunarii generale? Este legal ca eu sa platesc intretinerea unui administrator care nu-l cunosc si nu a prezentat referinte si carui nu i-am vazut contractul de munca?
Multumesc de raspuns, Coca
Potrivit prevederilor Legii nr.230/06.07.2007 art.35(g),pentru activitatea de administrare...tehnica,de contabilitate şi casierie Comitetul Executiv-al Asociaţiei de Proprietari(vezi şi art.17 alin g/HG.nr.1588/19.12.2007 POATE angaja fie persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator imobile fie POATE încheia contracte de administrare cu persoane juridice specializate şi autorizate conform legii".Aşadar angajarea unui administrator de imobile este atributul exclusiv al Comitetului Executiv respectiv al preşedintelui acestuia şi nicidecum al adunării generale a asociaţiei de proprietari...
A se citi,însuşi şi respecta prevederile legale de resort.
Mutumesc de raspuns !
Am cautat Art 35 din legea230/2007 si iata ce scrie "Pentru activitatea de administrare care include
activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie, asociaţia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator de imobile" , deci nicidecum Comitetl Executiv sau Presedintele asa cun ati scis dvs. Este corect?
Art 27:Adunarea generală a proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii: d) mandatează comitetul executiv reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari pentru angajarea şi eliberarea din funcţie a persoanei care ocupă funcţia de administrator imobile " Este corect?
Art.17 alin g/HG.nr.1588/19.12.2007 : "Comitetul xecutiv al asociatiei are urmatoarele artibutii: .. angajeaza si demite personalul necesar" deci aici nu spune nimic de exclusivitatea comtetului excutiv si a presedinte in angajarea persoanei pe functia de administrator. Daca formularea generala : personalul necesar" se refera si la functia de administrator atunci este in mare contradictie cu art 27,d. si 35. Nu poate avea exculsivitate Comitelu Executiv atata timp cat alte doua articole de lege (art 27 si 35) stipuleaza altceva. Este corect ?
Astept noul dvs raspuns, Coca
Da, este legal. Dv. personal faceti parte din asociatie. Cand a fost ales comitetul executiv, respectiv presedintele asociatiei, Dv, in calitate de membru ati mandatat comitetul, prin reprezentantul sau presedintele sa demita si sa angajeze. Deci el constata daca demiterea e necesara sau angajarea se face in termeni legali, nu toata asociatia. Ca a trecut cu un tabel pe la usile apartamentelor pentru a obtine semnaturi e un gest suplimentar prin care v-a consultat si trebuie apreciat, nu criticat pentru asta. Daca pentru fiecare angajare sau demitere, pentru fiecare miscare in bloc s-ar cere acordul asociatiei atunci, pe de o parte n-ar mai fi necesar acel comitet executiv si nici presedintele, ci numai o persoana de contact care sa va tot convoace la sedinte si pe de alta parte ar trebui sa stati numai in adunari generale, tinand cont ca deobicei nu se intruneste cvorumul din prima. Deci mandatati pe cineva, adica imputerniciti pe cineva ca pe durata mandatului sau (in care e si platit) sa va reprezinte, adica atunci cand l-ati mandatat l-ati investit cu increderea Dv, ca sa va reprezinte interesele. Daca lucrurile nu stau asa (nu aveti incredere in presedinte) atunci de ce l-ati ales? Si daca Dv. nu l-ati ales, ci majoritatea, inseamna ca Dv. fiind in minoritate nu aveti dreptate. Si, in plus de asta, daca umbla cu acel tabel inseamna ca tinea cont de parerea oamenilor la acel moment, ceea ce este mare lucru.
brumatu a scris:

Potrivit prevederilor Legii nr.230/06.07.2007 art.35(g),pentru activitatea de administrare...tehnica,de contabilitate şi casierie Comitetul Executiv-al Asociaţiei de Proprietari(vezi şi art.17 alin g/HG.nr.1588/19.12.2007 POATE angaja fie persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator imobile fie POATE încheia contracte de administrare cu persoane juridice specializate şi autorizate conform legii".Aşadar angajarea unui administrator de imobile este atributul exclusiv al Comitetului Executiv RESPECTIV al preşedintelui acestuia şi nicidecum al adunării generale a asociaţiei de proprietari...
A se citi,însuşi şi respecta prevederile legale de resort.
va contraziceti singur, domnule brumatu
COMITETUL EXECUTIV INSEAMNA PRESEDINTELE + COMITETUL EXECUTIV ALES DE ADUNAREA GENERALA A ASOCIATIEI, FARA CENZORI, ADMINISTRATOR SAU "SEF DE SCARA"
PRESEDINTELE NU POATE LUA DECIZIA RESPECTIVA FARA A AVEA ACORDUL COMITETULUI EXECUTIV IN SEDINTA CONVOCATA DE PRESEDINTE. DECIZIILE COMITETULUI EXECUTIV TREBUIE CONSEMNATE IN CAIETUL DE PROCESE VERBALE ALE SEDINTELOR IAR DECIZIILE TREBUIESC MACAR AFISATE LA AVIZIER, DACA NU SINT INFORMATI IN SCRIS FIECARE PROPRIETAR, CF LEGII 230/2007
DE ASEMENI, CF ART 12 DIN NORMA METODOLOGICA DE APLICARE A LEGII 230/2007,
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii: [...]
c) sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba acces, la cerere, la orice document al acesteia;
d) sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari, in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile;



Data post: Duminica, 24 August 2008, 10:54
Subiect: RE: angajarea administratorului

elga50 a scris:


Da, este legal. Dv. personal faceti parte din asociatie. Cand a fost ales comitetul executiv, respectiv presedintele asociatiei, Dv, in calitate de membru ati mandatat comitetul, prin reprezentantul sau presedintele sa demita si sa angajeze. Deci el constata daca demiterea e necesara sau angajarea se face in termeni legali, nu toata asociatia.
gresiti flagrant in privinta asta


Art. 31. - (1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.
(2) Presedintele asociatiei de proprietari supravegheaza si urmareste aplicarea hotararilor adunarii generale, respectarea prevederilor statutului si acordului de asociere, precum si aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, in functie de situatie, poate propune comitetului executiv sau adunarii generale, dupa caz, masuri impotriva celor care nu respecta regulile, regulamentele, hotararile si deciziile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale si statutare.

de asemenea , norma metodologica de aplicare a legii 230/2007 prevede :

Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a) duce la indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari; [...]
g) pentru realizarea scopului si a activitatilor asociatiei de proprietari, angajeaza si demite personalul necesar, incheie si reziliaza contracte cu persoane fizice/juridice;

administratorul reprezinta face parte din personalul necesar
sint extrase din legea 230/2007


Ultima modificare: Duminică, 24 August 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pai si eu am zis altceva? Mi se pare sau ma insel eu ca Dv. despicati firul in patru si cautati nod in papura?

Alte discuții în legătură

Casier asociatie proprietari rocky rocky Buna ziua, casierul intr-o asociatie de proprietari este remunerat? Doar casier, nu cumulare casier si administrator. Multumesc (vezi toată discuția)
Conventie civila de prestari servicii eugarizan eugarizan Buna ziua Asa cum reiese si din titlu , intrebarea este scurta si la obiect : - Cum si cand un administrator poate fi angajat ( daca se poate ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari data in judecata madalin981 madalin981 Buna ziua, Va rog daca imi poate da cineva un raspuns legat de urmatoarea situatie: Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc a fost data in ... (vezi toată discuția)