Anul trecut in vara am iesit cu asa zisa "ordonanta" de la Tractorul Brasov, urmand ca sa iau si ajutor de somaj. Anul acesta in februarie am primit instiintare cum ca pot iesi la pensie conform legii 226/2006, datorita conditiilor grele de munca (grupa). Dupa acceptarea dosarului de pensie de catre AJOFM si dupa primirea deciziei de pensionare, am primit o instiintare de la AJOFM cum ca sunt obligata sa returnez tot ajutorul de somaj si platile compensatorii, acestea fiind conform AJOFM "plati necuvenite". Am cerut sfatul unui avocat care m-a sfatuit sa contest aceste instiintari cat si somatia de plata care (fapt curios) era in acelasi plic cu instiintarile. As avea nevoie de ceva sfaturi, avand in vedere ca nu imi pot permite onorariul cerut de avocat (o treime din suma "datorata" la stat).
De la ce data sunteti in pensie? Se suprapune perioada de somaj cu perioada de pensie? Daca da, pt. perioada care se suprapune va trebui sa restituiti indemnizatia de somaj. Altfel.....hmmm.....nu vad cum pot sa va ceara restituirea sumelor incasate.Cei de la AJOFM erau obligati sa respinga dosarul depus pt obtinerea ajutorului de somaj daca au constatat ca indepliniti conditiile de pensionare. La fel si cei de la "Tractorul", daca aveau cunostinta de existenta Legii 226/2006 si de faptul ca va incadrati in conditiile de pensionare prin reducerea varstei standard.... trebuiau sa va intocmeasca dosar pentru Casa de Pensii, nu sa va desfaca CIM prin concediere....
Multumesc pt raspuns.Ajutorul de somaj si plata compensatorie au fost pe perioada iulie 2006- februarie 2007, apoi am inaintat dosarul de pensie iar decizia a venit din aprilie. Deci sunt pensionar din aprilie (macar pe hartie, ca pensia a venit doar pe iunie pana acum). Deci somajul si ordonanta au incetat in februarie. Dupa cate am inteles din acele hartii, toata tarasenia asta s-ar datora pe ca AS FI PUTUT iesi la pensie de anul trecut din iunie, intrucat indeplineam conditiile si atunci. Dar acest lucru l-am aflat in februarie anul acesta.