avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere disciplinara abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere disciplinara abuziva

buna seara, am fost concediat disciplinar abuziv de o comisie disciplinara evident partinitoare,
Cel mai recent răspuns: adisoi , utilizator 11:12, 26 Martie 2011
In termen de 30 de zile calendaristice de la data în care v-a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului încetarea contractului individual de muncă, aveti posibilitatea de a va adresa Tribunalului in a carui raza aveti domiciliu.

Contestati decizia pentru neindeplinirea conditiilor de forma prevazute de lege.

Nu este îndeplinită condiţia cercetării prealabile în cazul în care angajatorul a procedat doar la luarea unei note explicative din partea salariatului, fără să-i aducă la cunoştinţă învinuirea .
În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
multumesc pentru raspuns. dar am mai gasit in contractul colectiv de munca acest articol 75::::::::Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare si propunerea sanctiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fara drept de vot, in calitate de observator, si un reprezentant al organizatiei sindicale al carei membru este salariatul cercetat.
(3) Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii.NU A PARTICIPAT NICI UN MEMBRU SINDICAL LA CERCETARE SI NU A AU TRECUT MINIM5 ZILE DE LA CONVOCARE PANA LA ANCHETA
Tocmai pentru aceste lucruri, nerespecatrea procedurii legale de sanctionare disciplinara, contestati decizia de concediere la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
exista totusi in contractul colectiv de munca al societatii o anexa referitoare la organizarea si functionarea comisiei de disciplina,, modalitatea de derulare acercetarii disciplinare este la dispozitia comisiei de disciplina.refuzul salariatului prezent la convocare prezuma recunoasterea faptelor. asta inseamna ca anexa asta este superioara contractului colectiv de munca national???
1. Refuzul de a se prezenta la convocare nu poate fi, nicidecum, o recunoastere a faptei, deci prevederea respectiva nu poate avea efect, este nula.
2. Si Codul muncii si CCMUNN spun ca neprezentarea salariatului, fara un motiv obiectiv, la comisia de disciplina, da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Alte discuții în legătură

Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)
Concediere salariat pe motiv de neprezentare la locul de munca FSimona FSimona un salariat poate sa fie concediat daca nu s-a prezentat mai multe zile la locul de munca nemotivat? dupa cate zile poate sa fie concediat? (vezi toată discuția)