avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DESFIINTARE POST JURIST PRIMARIE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DESFIINTARE POST JURIST PRIMARIE

Postul de jurist in cadrul unei primarii unde eram incadrat ca si personal contractual a fost desfiintat prin aprobarea noii organigrame in sedinta consiliului local.Aceasta noua organigrama nu mai contine post de jurist.Exista vreo baza legala in care as putea ataca in instanta aceasta hotarare?Ce sanse mai am?
Cel mai recent răspuns: Liviu Mus , utilizator 09:47, 6 Septembrie 2010
Buna ziua !
Avand in vedere prevederile art.III, alin.(1) din O.U.G. 63/ 2010 , consider ca fiind respectate prevederile legale privind aprobarea noii organigrame prin hotarare a consiliului local, fapt pentru care, raportat la situatia de fapt, este greu de crezut ca puteti avea castig de cauza in instanta, daca s- a respectat procedura de stabilire a numarului maxim de posturi ce pot fi incadrate la nivelul unitatilor/subunitatilor administrativ-teritoriale.
Puteti insa analiza cu atentie procedura de concediere , iar in masura in care nu este respectata, puteti ataca cu succes actul administrativ ( decizia de concediere)in instanta.
Cu stima !
Nu stiu exact ce anume s-a invocat la reducerea postului dar la aceasta primarie eram putini angajati si deja ne incadram in prevederile art.III, alin.(1) din O.U.G. 63/ 2010.Exista si alte posturi contractuale infiinate dupa cel de jurist si ocupate fara concurs; exemplu consilier personal caruia i-au fost date incet-incet multe din atributiile mele asa incat sa poata reiesi ca acea persoana este mult mai ocupata in timp ce eu nu prea am de lucru.Mentionez ca de cateva luni mi se solicita raport zilnic de activitate si de aceea ma gandesc ca exista alta baza a desfiintarii postului.Probabil "se coace" demult inlaturarea mea pentru ca cealalta persoana sa poata fi si "mai" promovata pentru ca intre timp si-a terminat studiile.Asta este ceea ce ma deranjeaza cel mai mult si fiind nedrept ceea ce se intampla am un sentiment de frustrare care ma indeamna sa deschid o actiune in justitie.Poate nu gandesc prea limpede acum si de aceea ma intreb daca am vreo sansa...Daca as pierde o asemenea actiune ar trebui sa platesc onorariul avocatului partii reclamate?
Salut!
Mai sunt in concediu si nu stiu daca mi-am revenit. (in sensul ca voi fi destul de coerent in ceea ce am sa spun. Am in vedere ca si titlul ma... deruteaza). Voi incepe cu o... concluzie. Deci:

1. Functia de consilier juridic, este, prin execelenta, o functie publica de executie, care face parte din aparatul de specialitate al primarului. In acest caz, postul trebuie sa se incadreze in prevederile pct. 1 din OUG 63/2010 (primarul, viceprimarul, secretarul u.a.t. si aparatul de specailitatea al primarului).

2. Fiind angajat cu contract de munca (personal contractual) dumneavoastra faceti parte din aparatul permanent de lucru al consiliului local.
Personei din aparatul permanent al consiliului local nu i se aplica prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, acesta urmand a-si desfasura activitatea pe baza de contract de muncă.Salarizarea personei din aparatul permanent se face potrivit anexei nr. II la O.U.G. nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază pentru personalul contractual din sectorul bugetar, aprobată prin Legea nr.383/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, iar cheltuielile aferente se suporta din bugetul local. Postul din aparatul permanent de lucru al consiliului local nu se include in numarul maxim de posturi stabilit potrivit Ordonantei Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritatile si institutiile publice, aprobată cu modificări prin Legea nr.247/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Acest post nu intra sub incidenta O.U.G. 63/2010.
3. Aparatul permanent de lucru se organizeaza potrivit unei organigrame si unui stat de funcţii proprii, aprobate de consiliul local, la propunerea presedintelui de sedinta, care se vor include in organigrama si statul de funcţii a aparatului de specialitate al primarului.
Acest post se subordoneaza direct presedintelui de sedinta, nu a primarului, iar activiatea este coordonata de secretarul u.a.t.
4. Concluzia...concluziei:daca consiliul local a hotarat desfiintarea acestui post inseamna ca, in viitor, interesele lui in fata instantei vor fi aparate de catre un avocat. Primarul, secretarul uat sau consilierul juridic din aparatului de specialitatea al primarului nu pot reprezenta consiliul local in instanta. Un bun profesionist va solicitat predeintelui instantei sa-i trimita la...plimbare!

Alte pareri?


as vrea sa mentionez ca un Consiliu local poate da o hotarare prin care sa fie imputerniciti consilierii juridici ai primarului sa reprezinte interesele Consiliului local in instanta. exista asemenea hotarari la Arad, de exemplu.
asta ramane la aprecierea Consiliului local, daca isi angajeaza un jurist in aparatul permanent sau face ce am spus mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aparatul de lucru al consiliului local jurista77 jurista77 Primarul poate propune desfiintarea aparatului de lucru al CL?sau Cl prin presedinte propune asta? (vezi toată discuția)
Exceptii numar maxim de posturi prevazut de o.u.g. nr. 63/2010 Darie Tudor Darie Tudor Salut! O.U.G. nr. 63/2010 nu ma lasa sa-mi petrec concediul, ca oamenii. Azi noapte am terminat organigrama & restul documentelor, pe care primarul trebuie ... (vezi toată discuția)
Aparatul permanent al consiliului local Darie Tudor Darie Tudor Buna seara Va rog sa imi spuneti daca mai este reglementat aparatul permanent al consiliului local. Din cate stiam eu, aceasta institutie a fost introdusa ... (vezi toată discuția)