avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... credit ipotecar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

credit ipotecar

Acum doi ani am luat un credit ipotecar impreuna cu prietena mea ca si codebitor.
Dupa un timp ne-am si casatorit.La aproape un an am divortat ea renuntand la apartament. Am facut o intelegere prin avocat prin care eu am fost de acord sa preiau toate obligatiile din contractul de ipoteca. Aceasta intelegere este stipulata si in decizia de divort. La banca insa nu s-a facut nici un act aditional. Mi-au spus ca pentru a fi titular doar eu trebuie sa aduc alt codebitor cu un venit suficient de mare.
Intrebarea mea este:
- in cazul in care se ajunge la executare silita si valoarea recuperata este mai mica decat valoarea creditului, diferenta va ramane in continuare ca si credit?
- daca da este va fi executata si ea?; se va pune poprire pe salariu?;ce procent se poate opri?
- pot sa incerc sa gasesc pe cineva sa preia ipoteca?-este un apartament cu 3 camere de 72 mp din anul 1983 complet renovat(de la instalatii electrice inlocuite pana la ultimele finisaje si mobilat)
- in cazul in care se face poprire pe salariu pe suma ramasa durata creditului ramane tot ca cea initiala?
Cel mai recent răspuns: ContSters139791 , utilizator 10:06, 13 Iulie 2010
- daca se ajunge la executare, imobilul va fi vandut in dezavantajul dvs. Nu ati specificat conditiile in care ati achizitionat imobilul, daca ati dat un avans vanzatorului sau intreaga suma a fost virata de catre banca, s.a.m.d. ...probabil va ramane o diferenta de rambursat bancii, in functie de pretul la care va fi vandut imobilul. Aceasta diferenta de bani o veti da executorului judecatoresc, dvs. si codebitorul.
- In situatia in care nu dispuneti de bani lichizi pentru a acoperi suma, se face poprire pe salariu celor care au facut imprumutul. Suma care ramane de recuperat nu este credit la banca, cu termen de rambursare, este o suma ce va fi stabilita de executor, cu plata lunara, pana la recuperarea integrala a prejudiciului cauzat bancii.
Va reamintesc urmatorul detaliu: in contractul de creditare pe care l-ati semnat amandoi este stipulat faptul ca la schimbarea oricaror informatii referitoare la dvs., loc de munca, domiciliu, stare civila etc, acestea trebuie aduse la cunostinta bancii in cel mai scurt timp.
Sfatul meu: incercati sa gasiti un prieten cu un salariu suficient de mare ca sa fie acceptat de banca, iar rata sa va straduiti s-o platiti integral dvs. Asta in cazul in care ati investiti in imobil si nu doriti sa renuntati la el.
buna ziua

am avut un caz similar zilele acestea, asa ca a le luam pe rand problemele:
- banca nu va tine cont de acea conventie prin care fosta sotie renunta la credit, decat daca veniti cu un codebitor , deoarece este posibil ca dumneavoastra singur sa nu fiti eligibil ca si venit pt acel credit; incercati sa luati legatura cu juristul bancii si sa ii furnizati toata documentatia pe care o aveti poate se gaseste o alta solutie;
- daca se ajunge la executare, si ramane un rest de plata veti fi urmarit si pentru acel rest de plata, dar va puteti intelege cu executorul si puteti face o reesalonare a platilor in functie de venitul dvs astfel puteti scapa de executare, sau daca executarea s-a facut nu veti mai fi urmarit;
- da poate fi executata si ea aici depinde in mare parte de executor , ea fiind cosemnatar, dar si renuntator , aici este discutabil; se poate pune poprire pe salariu de maxin 1/3;
- da puteti scoate la vanzare apartamentul , asta cu acordul bancii, dar ideal ar fi ca prin vanzare sa se radieze ipoteca, deci sa platiti creditul, avand in vedere situatia economica nu f multe persoane accepta sa preia o ipoteca (din datele furnizate ati putea obtine 60-90.000 EUR pe acest apartament, depinde exact de locatia acestuia)
- daca se pune poprire pe salariu , si nu se ajunge la executare, da nu se schimba durata creditului, dar daca poprirea se pune in urma executarii intreaga datorie devine exigibila, deci creditul este declarat scadent.
parerea mea ar fi sa vindeti apartamentul, bine asta depinde de cat a costat si cat aveti credit, si sa achitati datoria pt ca o executare dureaza mult, pt bunuri imobiliare veti fi urmarit 10 ani, iar daca executarea nu este desfiintata sau nu se perima in acest termen, dupa scurgerea celor 10 ani se poate decide repunerea in termen, deci puteti fi urmarit mult timp.
sau daca se ajunge la executare va puteti intelege cu executorul, respectiv la datoria care o aveti, mare atentie sa fie stopate dobanzile cand se ajunge la executare, sa se faca o rescadentare, veti semna un fel de angajament de plata .

succes
ArABela44 a scris:

- daca se ajunge la executare, imobilul va fi vandut in dezavantajul dvs. Nu ati specificat conditiile in care ati achizitionat imobilul, daca ati dat un avans vanzatorului sau intreaga suma a fost virata de catre banca, s.a.m.d. ...probabil va ramane o diferenta de rambursat bancii, in functie de pretul la care va fi vandut imobilul. Aceasta diferenta de bani o veti da executorului judecatoresc, dvs. si codebitorul.
- In situatia in care nu dispuneti de bani lichizi pentru a acoperi suma, se face poprire pe salariu celor care au facut imprumutul. Suma care ramane de recuperat nu este credit la banca, cu termen de rambursare, este o suma ce va fi stabilita de executor, cu plata lunara, pana la recuperarea integrala a prejudiciului cauzat bancii.
Va reamintesc urmatorul detaliu: in contractul de creditare pe care l-ati semnat amandoi este stipulat faptul ca la schimbarea oricaror informatii referitoare la dvs., loc de munca, domiciliu, stare civila etc, acestea trebuie aduse la cunostinta bancii in cel mai scurt timp.
Sfatul meu: incercati sa gasiti un prieten cu un salariu suficient de mare ca sa fie acceptat de banca, iar rata sa va straduiti s-o platiti integral dvs. Asta in cazul in care ati investiti in imobil si nu doriti sa renuntati la el.

nu puteti pune codebitor pe oricine bancile au conditii clare cu privire la codebitori, fie trebuie sa fie rude, fie trebuie sa aveti domiciliul comun, in principiu codebitor poate fi ruda, sau partener de viata, concubin (a), dar trebuie facuta dovada domiciliului comun, daca gasiti un prieten acela poate fi garant fidejusor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E posibila executarea altor bunuri decat imobilul ipotecat? ancristida ancristida Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. Daca cineva nu-si plateste creditul ipotecar si intra in executare silita, se executa doar imobilul ... (vezi toată discuția)
Credite in caz de divort orzi orzi buna,am o intrebare sunt in proces de divort,sotul meu este titularul a mai multor credite unde este titular iar eu din pacate codebitor ,cum se impart ratele ... (vezi toată discuția)
Neplata rate banci paull_negr paull_negr Am primit o somație de la o firma de recuperari! Motivul neplata ratelor,creditul este pe numele mamei iar eu sunt codebitor,am refuzat plata invocând ... (vezi toată discuția)