avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1915 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii perioada de proba la contractul de munca munca
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

perioada de proba la contractul de munca munca

Va rog sa imi spuneti si mie cum se procedeaza in cazul in care patronul vrea o perioada de proba pentru angajat.Intocmesc un contract de munca pe perioada nedeterminata si apoi daca nu este multumit ii fac o decizie de incetare cu acordul partilor ? Va rog sa nu imi trimiteti articol din Codul Muncii,vreau sa imi spuneti concret.Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: cateldestept , utilizator 12:46, 14 Iulie 2010
Da, se incheie contract de munca, perioada de proba constituind vechime in munca.Daca nu corespunde profesional, se aplica prevederile Codului muncii, art.61,lit.d):


CODUL MUNCII: SECTIUNEA 3
Concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului

Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:

a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;

″b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;″ (O.U.G. nr. 65/2005)

c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

”e) in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.” (Legea nr. 371/2005)

Art. 62. - (1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.

(2) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Necorespundere profesionale - urgent eujad eujad Daca un salariat TREBUIE dat afara ptr necorespundere profesionala cum tb procedat?are dreptul la somaj? (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj? flatron flatron daca mi s-a desfacut contractul cu art 61 litera d beneficiez de somaj sau nu? fostul patron spune ca nu. (vezi toată discuția)
Decizie suspendare ContSters159916 ContSters159916 Bun ziua, Am facut o comisie disciplinara, duoa ce in preealabil susspendas4em ctr de munca. S-a hotarat cioncedierea angajatilor. intrebare: acum fac ... (vezi toată discuția)