avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorþ
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorþ

Buna ziua,

datele problemei sunt urmatoarele : iubitul meu urmeaza sa divorteze, dar doreste sa ii lase fostei drepturi asupra copilului - drepturi de vizitare; eu am trecut cu ai mei prin asa ceva, doar ca in cazul meu, mama a facut in asa fel incat sa raman la ea, si numai la ea, fara sa mai am vreo legatura cu cel biologic; si a fost mult mai usor pentru toata lumea, eu nu am fost aruncata de la unul la altul, am un rost, o familie si nu mai multe; nu inteleg de ce nu se poate si nu se vrea sau poate numai eu imi doresc la fel si pentru fetita lui; vor sa pastreze legatura cu mama ei; bun, in cazul asta nu inteleg ce rol mai am eu in viata fetitei; nu cred ca nu o sa fiu in stare sa nu am grija de ea, nu stiu daca mai bine decat mama ei, dar o sa am atat cat o sa pot, si asa cum o sa pot! dar sa treaca prin vreo situatie mai urata decat este nu cred ca as face-o sa treaca. Ce nu inteleg eu este ce anume ar vrea lumea de la mine, sa o tin pe ea la curent cu ce se intampla in viata copilului !? nu am sa fac asa ceva! Vrea sa aiba lumea grija de ea pana isi face ea un rost si apoi sa o ia inapoi!? el sau familia lui vor sa o faca sa se intoarca inapoi la copil, sau sa le apropie!? ea s-a mutat intr-un final cu altul...dar ala e unul care sincer, nu pare genul de persoana care sa se sacrifice pe o perioada mai mare de timp, toata viata adica, ci doar pentru cateva ore in parc. Si m-ar durea inima ca pentru asa doua persoane, ea si iubitul ei, fetita sa ajunga la ei, iar tatal ei, iubitul meu, sa sufere toata viata! eu chiar nu inteleg de ce nu vor sa ia o decizie care ar face bine multora, pentru ca in timp vor aparea altele, mult mai grele decat faptul ca vine sa o vada din cand in cand; vor aparea situatii de care el nu isi da seama acum, el e canalizat doa pe faptul ca nu vrea sa o faca pe cea mica sa sufere si sa nu ii reproseze cand o sa creasca mai mare ca tatal ei nu a lasat-o sa o vada. Stiu ca situatia pare ca si cum as vrea sa-mi fie mie mai usor, poate si asta, normal, ca doar si eu sunt implicata, dar consider ca de fapt e mai usor pt mai multa lume, cu atat mai mult si pentru fetita.
Plus, nu inteleg cum se poate, ca daca ai ajuns la concluzia ca vrei sa divortezi de fosta sotie, cu care ai un copil, si nu ii lasi drepturi egale, ci ii lasi acolo, ca sa o viziteze, dar o sa faci in asa fel incat sa nu se mai prea vada, decat ffff rar, atunci la ce ii mai lasi orice fel de drept, de care mai tarziu sa se poata agata!? din cate am inteles motivul pe care au cazut de acord sa il treaca in cererea de obtinere a custodiei minorului este faptul ca ea nu are conditii sa o creasca; bun, mai devreme sau mai tarziu, cand o sa-si faca o situatie mai buna, ea poate face reclamatie, redeschide procesul, sau cere sa i se acorde ei toate drepturile asupra copilului, nu!? dar daca acum nu i-ar mai lasa niciun drept, si ar decade-o din drepturile de mama, situatia nu ar mai avea loc de intors. Astept raspunsul vostru ! multumesc!
Cel mai recent răspuns: iulia. , utilizator 18:17, 14 Iulie 2010
In primul rand decaderea din drepturile parintesti intervine doar in situatii anume prevazute de lege ori in cazul de fata nu rezulta ca ar exista motive in acest sens.
Mai mult decat atat, parintele caruia nu-i este incredintat minorul are dreptul potrivit legii sa i se permita conform unui program stabilit prin instanta sau prin intelegerea partilor sa aiba legaturi personale cu minorul.
De asemenea, daca ulterior se schima imprejurarile avute in vedere de instanta la incredintarea unui minor, parintele caruia nu i-a fost incredintat minorul poate sa solicite instantei reincredintarea minorului catre el, aceasta bineninteles pe baza unor probe temeinice in sensul schimbarii acestor imprejurari care nu mai sunt optime pentru cresterea si educarea minorului.
Cu alte cuvinte, daca mama nu are acum un venit si nici nu doreste sa -i fie incredintat acum la divort minorul, numai pe baza unor probe temeinice va obtine reincredintarea acestuia ceea ce va fi foarte greu, dar nu imposibil.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
tudor olivia a scris:

Ce nu inteleg eu este ce anume ar vrea lumea de la mine, sa o tin pe ea la curent cu ce se intampla in viata copilului !? nu am sa fac asa ceva! Vrea sa aiba lumea grija de ea pana isi face ea un rost si apoi sa o ia inapoi!? el sau familia lui vor sa o faca sa se intoarca inapoi la copil, sau sa le apropie!?

Stimata doamna,

Dumneavoastra nu aveti obligatia sa "o tineti la curent cu ce se intampla in viata copilului". Iubitul dumneavoastra are aceasta obligatie. Intre fosta sotie a iubitului dumneavoastra si iubitul dumneavoastra exista un copil ..un copil ce nu poate fi negat de niciunul dintre parintii naturali si care influenteaza viata celor doi in mod ireversibil. Implicit.. ii obliga sa aiba un oarecare contact.. pentru interesul copilului.
Nicio instanta nu impune unui parinte sa nu-si vada copilul.. daca acesta doreste.(exceptie cazurile intemeiate..si din ce povestiti..nu e cazul) indiferent ca celalalt parinte si-ar dori asta.
Probabil ca mama copilului nu vrea ca lumea sa aiba grija de copilul ei. Presupun ca vrea ca barbatul cu care a facut acel copil sa-l creasca. Eident..ea plateste pensie alimentara..deci contribuie financiar la cresterea copilului.Avand drept de vizita.. ar trebui sa contribuie si emotional. Deci il creste si ea.. impreuna cu tatal copilului..adica iubitul dumneavoastra. Dumneavoastra contribuiti la cresterea ei.. din prisma legaturii cu iubitul dumneavoastra. Iar faptul ca dumneavoastra vi se pare ca iubitul fostei sotii a iubitului nu are intentii serioase.. nu e un argument... e doar o parere.Nimeni nu stie ce intentii are respectivul barbat. Femeia care il alege.. ii ofera credit..ceea ce e suficient. Parerea dumneavoastra in acest aspect ..nu conteaza.(poate doar la nivel de barfa)
Ce doreste iubitul si familia lui.. doar de la ei puteti afla:)
tudor olivia a scris:

eu chiar nu inteleg de ce nu vor sa ia o decizie care ar face bine multora, pentru ca in timp vor aparea altele, mult mai grele decat faptul ca vine sa o vada din cand in cand;

E parerea dumneavoastra ca o asemenea "decizie"ar face bine multora. Copilului nu i-ar face. Si copilul e singurul care conteaza. Pentru un copil e foarte important sa pastreze contactul cu ambii parinti. E regretabil ca s-a ajuns la divort..si ca acesta genereaza situatia in care copilul are contacte diferite ca durata cu parintii..Dar simplul fapt ca dumneavoastra ati putut trai si fara tata.. nu inseamna ca asta e calea de urmat intr-o astfel de situatie.
I
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2010
iulia., utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa parasesc tara dupa divort fara copil? ContSters222304 ContSters222304 buna tuturor.de curand m-am despartit de sotul meu si urmeaza un divort.fetita noastra o sa ramana la mine asa ne-am inteles amandoi.eu primavara am contract ... (vezi toată discuția)
Copil minor la divort loreesha loreesha Buna...dimineata! va rog sa ma ajutati spunandu-mi in caz de divort care dintre parinti are sansa mai mare de a ramane cu copilul minor?ce criterii de ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma cu un sfat ionela86 ionela86 Traiesc cu un barbat de 8 ani,de 3 ani el a divortat,are 2 minori aflati in custodia fostei.Ea a plecat in strainatate unde lucreaza si si-a cumparat o casa.In ... (vezi toată discuția)