avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... detasarea - obligotorie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

detasarea - obligotorie?

buna seara,
va rog sa-mi spune-ti si mie daca pot refuza detasarea propusa de angajatorul meu la o alta societate, in conditiile in care nu am fost intrebata si imi este dat "peste cap" tot ceea ce presupunea vechiul loc de munca, in sensul ca este total diferit. mentionez ca functia este aceeasi.
va multumesc. astept raspunsuri, intrebari si lamuriri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:53, 15 Iulie 2010
Codul muncii:

Art. 45. - Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopu l executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al
salariatului.
Art. 46. - (1) Detaşarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an.
(2) În mod excepţional, perioada detaşării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s -a dispus detaşarea, cu acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatoru l său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de m uncă aplicabil.
Art. 47. - (1) Drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s -a dispus detaşarea.
(2) Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.
(3) Angajatorul care detaşează are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detaşarea să îşi îndeplinească integral şi la timp toa te obligaţiile faţă de salariatul detaşat.
(4) Dacă angajatorul la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineşte integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detaşarea.
(5) În cazul în care există divergenţă între cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu îşi îndeplineşte obligaţiile potrivit prevederilor alin. (1) şi (2), salariatul detaşat are dreptul de a reveni la locul său de muncă de la angajatorul care l -a detaşat, de a se îndrepta împotriva oricăruia dintre cei doi angajatori şi de a cere executarea silită a obligaţiilor neîndeplinite.
"motive temeinice personale"- cum ar fi?
multumesc
Spre exemplu daca pe perioada detasarii nu puteti veni decat saptamanal acasa, un motiv serios ar fi starea de graviditate sau daca ati fi unic intretinator al copiilor minori ce trebuiesc ingrijiti zilnic. Poate sunt si altele, functie de problemele personale ale fiecaruia.
IORDAN ELENA a scris:

"motive temeinice personale"- cum ar fi?
multumesc


Se poate refuza detasarea daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) graviditate;
b) isi creste singur copilul minor;
c) starea sanatatii, dovedita cu certificat medical, face contraindicata detasarea;
d) detasarea se face intr-o localitate in care nu i se asigura conditii corespunzatoare de cazare;
e) este singurul intretinator de familie;
f) motive familiale temeinice justifica refuzul de a da curs detasarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasarea implica schimbarea fisei postului roberty roberty in cazul in care la noul loc de munca, unde am fost detasat, sarcinile de serviciu difera de cele avute inainte de detasare, trebuie sa-mi fie intocmita o noua ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj lilivlad lilivlad sunt angajata la o firma din 1997 in 2008 firma ma detaseaza la o alta firma aceasta obligandu-se sa imi plateasca salariul si contributiile .In 2009 iunie ... (vezi toată discuția)
Detasarea live_maz live_maz care este procedura prin care un salariat poate fi detasat? exista o corespodenta tipica intre cele 2 soc? (vezi toată discuția)